Jätevedenpuhdistamon outo häiriö jatkuu edelleen – arvio toipumisesta jopa 2 viikkoa

Aapo Siippainen

Todennäköisesti tuntemattoman teollisuuspäästön aiheuttama häiriö jatkuu edelleen Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla.Jätevedenpuhdistamon biologinen typenpoisto on häiriintynyt vakavasti, ja typpeä ohjautuu vesistöön poikkeuksellisen paljon. Lukuisista selvityksistä huolimatta aiheuttajaa ei vielä ole selvinnyt.

Häiriötilanne käynnistyi maanantaina n. klo 03.00 ja sen selvittäminen aloitettiin välittömästi. Tilanne jatkuu edelleen tänään perjantaina, eikä häiriötilanteen aiheuttanutta ulkopuolista tekijää ole pystytty selvittämään. Päästö on todennäköisesti tapahtunut viime viikon ja mahdollisesti tämän alkuviikon aikana.

Koska häiriön aiheuttaneen päästön laatu ja päästön lopullinen kestoaika ei ole tiedossa, on vaikea arvioida häiriötilanteen lopullista kestoa. Tällä hetkellä typenpoistoprosessin teho on noin 20–30 prosenttia, sillä typpeä sitoutuu luontaisesti lietteeseen nitrifikaatioprosessin häiriöstä huolimatta.

–Nitrifikaatioprosessi on osoittanut alustavia toipumisen merkkejä ja viikonlopun aikana selviää, miten se etenee. Biologiset prosessit toipuvat verrattain hitaasti, mutta lämmin vuodenaika on prosessin toipumisen kannalta paras mahdollinen. Tässä vaiheessa arvio biologisen typenpoiston toipumisesta on kokonaisuudessaan noin 1,5-2 viikkoa, arvioi osastonjohtaja Mari Heinonen.

Puhdistamon muu biologinen puhdistusprosessi toimii normaalisti, kuten myös kemiallinen fosforinpoisto. Muita vaikutuksia typpikuorman kasvun lisäksi ei arvioida olevan. Häiriötilanteen päättymisestä tiedotetaan erikseen.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon toiminta-alue kattaa Helsingin, Vantaan keski- ja itäosat, Tuusulan, Keravan, Sipoon, Järvenpään, Pornaisen ja eteläosan Mäntsälää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.