Suomessa paljastunut tänä vuonna 341 väärennettyä euroseteliä – "Erittäin epätodennäköistä, että osuu omalle kohdalle"

Väärennetyt setelit ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Arkisto/Ella Kajaste

toimitus

Suomessa löydettiin tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana yhteensä 341 väärennettyä euroseteliä. Seteleistä 158 oli 50 euron seteleitä, 98 oli 20 euron seteleitä ja 35 oli 100 euron seteleitä.

Määrä on samansuuruinen kuin viime vuonna tähän aikaan. Verrattuna muihin euroalueen maihin Suomessa väärennösten määrä on vähäinen. Koko euroalueella väärennettyjä seteleitä löydettiin 301 000.

Vielä vuonna 2016 Suomesta löytyi yhteensä 2 171 euroseteliä. Seuraavana vuonna määrä putosi 769:een.

– Väärennökset löytyvät Suomessa nopeasti, ja ne poistetaan kierrosta käytössä olevien tunnistuslaitteiden sekä ihmisten valppauden ansiosta, sanoo seteliasiantuntija Olli Vehmas Suomen Pankista.

Väärennösten ehkäisyyn panostetaan eurosetelisarjojen uusimisella, joka alkoi vuonna 2013 viiden euron setelistä. Seteleistä on tällä hetkellä uusittu kaikki paitsi 100 ja 200 euron setelit.

– On erittäin epätodennäköistä, että omalle kohdalle osuu Suomessa väärennetty seteli. Väärennösten saaminen pankkiautomaateista on periaatteessa mahdotonta, Vehmas kertoo.

Suomen pankin mukaan setelin aitoutta epäillessä kannattaa tunnustella setelin painatusta, katsoa seteliä valoa vasten ja kallistella seteliä. Tämän jälkeen sitä voi verrata varmasti aitoon seteliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.