Moderni paimen tuli Koivukylään – Seinähullu Vantaa jätti jäljen ja jatkaa Länsimäkeen

Taiteilija Minttu Pyykkönen kertoo suuren katutaideteoksen tekemisen tuntuneen hurjalta ja upealta. –Jouduin lopulta yksinkertaistamaan teosta aika paljon. Alkuperäisessä suunnitelmassa oli esimerkiksi useampi lehmä. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen. Marika Lumme

Marika Lumme

– Onko toi sun maalaama? Se on tosi hieno! autoilija huikkaa Koivukylässä taiteilija Minttu Pyykköselle

Pyykköstä hymyilyttää lennosta annettu palaute, ja hän lähettää reippaat kiitokset takaisin. Samalla hetkellä ohi menee pyöräilijäja pian kävelijä.

– Siis oletko sä maalannut tämän? Se on upea!

Kehuja satelee. Pyykkönen kiittää jokaista. Häntä ilahduttaa suuresti, että alueen ihmiset nauttivat teoksesta, koska se on tehty heille.

Pyykkösen teos on yksi Seinähullu Vantaa -katutaideprojektin maalauksista. Street Art Vantaa ja Vantaan taidemuseo Artsi järjestivät viime vuonna avoimen haun, jossa kotimaisille taiteilijoille ja visualisteille tarjottiin mahdollisuus lähteä mukaan katutaideprojektiin. Mukaan 80 hakijan joukosta valittiin erityylisiä tekijöitä usealta paikkakunnalta, joiden visuaalisessa jäljessä nähtiin potentiaalia kasvaa seinänpäädyn kokoiseksi muraalitaiteeksi.

– Olen valtavan kiitollinen, että pääsin mukaan tähän. Olen oppinut todella paljon, ihan nosturin käytöstä lähtien, hän naurahtaa.

Helsinkiläisen Pyykkösen maalaus komistaa nyt kerrostalon seinän päätyä. Kulman takana on asukastila Tuulikontti. Ennen maalausurakkaa asukastilan kävijät pääsivät kertomaan millaista maalausta he toivovat. Lehmät, tuuli, paimen ja kontti nousivat esille.

– Halusin toteuttaa modernimman näkemyksen perinteisestä paimenesta. Halusin myös, että maalaus miellyttää kaikenikäisiä ja erilaisia ihmisiä, hän kertoo.

Koivukylässä asukkaat saivat myös osallistua katutaidetyöpajaan, jonka innoittamana muun muassa Rautakkionkadun päiväkodin lapset maalasivat teoksen leikkipihansa edustalle. Nuoret puolestaan maalasivat teoksia nuorisotilan ulkopuolelle.

Myös taiteilija Peetu Pasanen ahkeroi Konttitiellä. Suuri kaksiosainen taideteos kulkee läpi kadun. Kerrostalon värikäs seinänpäätymaalaus valmistui ensin, toisen kerrostalon sokkelia Pasanen viimeisteli viime viikolla.

– Geometrinen mosaiikki, Pasanen kuvailee teostaan.

Taiteilijat ovat itse suunnitelleet teokset. He ovat saaneet ohjausta Street Art Vantaalta läpi teoksen toteuttamisen.

– En olisi mitenkään selviytynyt näin isosta maalauksesta ilman Street Art Vantaan tukea ja kannustusta, Pyykkönen korostaa.

Seinähullu Vantaa -projektia jatkuu elokuussa Länsimäessä, jolloin Taneli Stenberg, Maria Kivilaakso ja JP Köykkä toteuttavat kolmen teoksen kortteligallerian lähelle Länsimäen koulua.

Seinähullu Vantaa

Seinähullu Vantaa on katutaideprojekti, jonka toteuttavat Street Art Vantaa ja Vantaan taidemuseo Artsi.

Kyseessä on yhteisötaiteellinen projekti, jossa myös testataan osallistavan taiteen mahdollisuuksia elävöittää asuinalueita asukaslähtöisesti.

Valtaosa projektin rahoituksesta tulee Suomen kulttuurirahastolta.

Projektin ensimmäinen vaihe oli viime vuonna, jolloin Hakunila ja Myyrmäki sai isot muraalit. Street Art Vantaa kuratoi Vantaalle viisi tekijää ulkomailta, muun muassa Alankomaista ja Espanjasta, kotimaisten tekijöiden tueksi.

Projektin tavoitteena on elävöittää kaupungin ilmettä ja viedä suomalaista katutaidetta tulevaisuudessa kansainvälisille muraalitaiteen areenoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 9. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 13. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.