Tappajaetanat joutuivat helteiden uhriksi – "Piileskelevät ojanteissa ja rehevissä pusikoissa"

Espanjansiruetanat tulevat piiloistaan sateen jälkeen.

Riihimäen kaupungissa on 12 etanaroskista, jonne voi viedä kuolleet etanat vaikka tyhjässä maitopurkissa. Roskiksesta etanat päätyvät poltettaviksi. Mia Lagström

Mia Lagström

Jokakesäinen taistelu puutarhassa mellestäviä espanjansiruetanoita vastaan on jäänyt tänä kesänä vähiin. Onko helle ja kuumuus tappanut nämä viheliäiset nilviäiset?

– Valitettavasti ei. Kesän kuivuuden vuoksi niitä on ollut vain hyvin vähän liikkeellä. Ne eivät viihdy paahteessa, joten helteellä ja kuivina aikoina ne piileskelevät ojanteissa ja rehevissä pusikoissa, Riihimäen kaupungin puistotyönjohtaja Jouni Suni kertoo.

Kun etanat pysyttelevät piiloissaan, ei niitä myöskään kerätä niin paljon. Tämä on näkynyt etanaroskisten tyhjennysten yhteydessä. Etanaroskiksiin päätyneiden etanoiden määrä on jäänyt noin puoleen aiempien kesien määrästä.

– Etanaroskiksia on tyhjennetty nyt vain noin kerran viikossa, kun sateisempina kesinä tyhjennyskertoja tarvitaan viikossa kaksi. Juhannuksen sateiden jälkeen roskiksiin päätyi jälleen satakuntakiloa etanoita, mikä on aika tyypillinen määrä per viikko.

Sunin mukaan huippuvuosista on tultu tosin parempaan suuntaan, eikä tällä hetkellä liikuta samoissa etanamäärissä kuin nelisen vuotta sitten.

– Kiitos kaupunkilaisten aktiivisuuden. Etanoita kerätään kiitettävän paljon.

Tänäkin kesänä kannattaa siis välillä kurkkailla isolehtisten perennojen ja pensaiden juureen. Mitä enemmän etanoita kerää, sitä vähemmän niitä on lisääntymässä ja kasvattamassa kantaa. Sunin mukaan kerääminen ja myrkyttäminen auttavat pitämään kannan pienempänä. Kokonaan espanjansiruetanoista ei enää päästä. Ne ovat hanakoita lisääntymään, eikä niillä ole luontaista vihollista. Talven pakkaset saattavat tappaa aikuiset etanat, mutta ei munia.

– Etanoita kerätessä kannattaa vain muistaa, ettei hävitä vahingossa kotimaista ukkoetanaa. Kaupungissa ne ovat kuitenkin melko harvinaisia, Suni sanoo.

Ukkoetanan tunnistaa sen häntäpäässä olevasta harjasta sekä hengitysaukosta, joka sijaitsee pääpuolen kilven takaosassa. Espanjansiruetanoilla hengitysaukko on kilven etuosassa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Turha toivo: tappajaetanat eivät kuolekaan pakkasessa – erittävät omaa pakkasnestettä 24.1.2016 7:43

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut