Ravustuskausi on nyt käynnissä – näin saksiniekat saa parhaiten nalkkiin

Etelä-Suomessa odotetaan tällä kertaa hyviä rapusaaliita suuristakin järvistä.

Ravustuskausi jatkuu lokakuun loppuun asti. Teemu Vestovuo

Helena Soinio

Ravustuskaudesta odotetaan koeravustusten perusteella hyvää. Viime kesänä ravustus epäonnistui paikoin sekä kylmän kesän ja aikaisen syksyntulon takia, mutta nyt näyttää paremmalta.

Ravustus alkoi lauantaina kello 12. Etelä-Suomen isoistakin järvistä saadaan Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan hyviä täplärapusaaliita heti kauden alussa.

Päijänteellä tehtyjen koeravustusten saalis on ollut nyt varsin hyvä, sillä lämmin kesä on ilmeisesti antanut vauhtia rapujen kehitykselle.

– Pienellä osalla naaraista oli vielä poikasia pyrstön alla, mutta valtaosa ravuista oli jo vaihtanut kuorensa, kertoo tutkija Esa Erkamo LUKE:sta.

– Saatiin kaiken kokoisia kovakuorisia rapuja, ja saalis oli minusta vuodenaikaan nähden jopa tavanomaista hiukan parempi.

– Vähintään kohtalaisia täplärapusaaliita tullaan saamaan koko maassa, mutta parhaat jokirapusaaliit saadaan vasta elokuun puolella.

Saaliista oli viime vuonna jokirapua alle miljoona eli noin 700 000 ja täplärapua noin 2,5 miljoonaa.

Säät ja lisääntymisen aikataulu vaikuttavat rapusaaliiseen. Jos ravuilla on vielä poikaset mukana tai kuorenvaihto on kesken, naaraat eivät mene pyydyksiin.

Suurissa ja tuulille alttiissa järvissä paras kausi saattaa alkaa vasta elokuun puolella.

Erkamo kannustaa laittamaan pyydykset ainakin näin hellekauden keskellä tavallista viileämpään veteen, eli käytännössä syvemmälle. Ravut siirtyvät nyt suojaisissa vesissä lämpimästä pintavedestä viileämpään, ja oikea syvyys merralle voi alkuvaiheessa olla jopa 4–6 metriä.

Hän muistuttaa rapuruton ehkäisemisen tärkeydestä. Täpläravun kantahan romahti muutama vuosi sitten, ja osasyyksi epäillään ruttoa. Vielä 2009 täplärapua saatiin yli seitsemän miljoonaa kappaletta.

– Joukkokuolemia on esiintynyt nimenomaan pienvesissä, eli täplärapu ei olekaan täysin immuuni rutolle etenkin, jos on muitakin stressitekijöitä kuten vaikkapa se, että vedet ovat pitkään liian lämpimiä.

– On erilaisia ruttokantoja, ja täplärapu saattaa kestää vain omassa järvessä olevaa ruttokantaa, muttei toisesta järvestä tulevaa. Rapukanta ei useinkaan enää elvy, jos se romahtaa.

– Eli joka pyyntiveteen eri pyydykset, tai ne on desinfioitava esimerkiksi keittämällä tai useampi tunti kuumassa saunassa kuivattamalla, tai pakastamalla vähintään neljä vuorokautta -20 asteessa.

Kaupoissa rapusesonki alkaa samaan aikaan kuin ravustuskin, mutta S-Ryhmän valikoimapäällikkö Mikko Kovalaisen mukaan myynti aloitetaan viime kaudesta jääneillä allasravuilla. Tämän vuoden saalis tulee kuitenkin nopeasti tarjolle.

– Kuumin myyntisesonki on perinteisesti viikoilla 32–34, ja silloin on yleensä tarjolla vähän isompaakin kokoa. Eniten ostetaan valmiiksi keitettyä, vain pieni osa asiakkaista ostaa eläviä rapuja.

Ravustus 2018

Ravustuskausi jatkuu lokakuun loppuun. Suurin osa saaliista on täplärapuja, huomattavasti pienempi osa on jokirapua.

Rapukaudesta ennustetaan hyvää ja rapuja saadaan heti kauden alusta saakka Etelä-Suomessa myös suurista järvistä. Syvissä ja tuulisissa järvissä pyynti alkaa onnistua elokuun vaihteessa.

Rapuruton leviämistä on varottava ja desinfioitava välineet, jos niitä käyttää eri vesistöissä.

Rapukantojen muutoksista ja uusista rapuhavainnoista voi ilmoittaa osoitteessa www.kalahavainnot.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 7. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 8. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 9. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 10. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 11. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 12. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 13. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 14. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 15. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.