Trump vaati massiiviset turvatoimet Kalastajatorpalle – näin presidentin yöpyminen sujui: "Tämä oli meillekin iso juttu"

Donald Trump tapasi maanantaina presidentti Sauli Niinistön. Martti Kainulainen / Lehtikuva / ulkoministeriö

Tero Vähämäki

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin majoittaminen ei ole arkipäivää.

Presidentti saapui valtavan esikuntansa kanssa sunnuntaina Helsinkiin kerätäkseen voimiaan maanantain huipputapaamisen Vladimir Putinin kanssa.

Majoituspaikaksi valikoitui Munkkiniemessä sijaitseva Kalastajatorppa, joka on vuosien varrella tarjonnut yösijan lukuisille maailman merkkihenkilöille.

Kyseessä ei ollut tällä kertaa "vain" yksi maailmantähti, vaan kiistelty, äärimmäisen vaikutusvaltainen valtiovieras. Hotellin henkilökunta saikin paiskia töitä olan takaa, jotta vieraat pysyisivät tyytyväisinä.

– Olemmehotelli, jolla runsaasti kokemusta isoista tilaisuuksista. Tämä oli kuitenkin meillekin iso juttu. Muutamia työntekijöitä jouduttiin kutsumaan lomilta töihin, kertoo Hilton Helsinki -hotellien johtaja Jouni Kaivola

– Saimme kuulla melko myöhään, että päämies on tulossa tänne, joten aika kiireellä sai valmistella hotellia.

Vieraan tärkeys näkyi myös koko Munkkiniemen kaupunginosan turvajärjestelyissä. Etenkin hotellin edustaa vartioitiin erityisen tarkasti.

– Poliisi toi tänne omat turvajärjestelynsä. Alueella oli muun muassa metallinpaljastimia. Väkeä ja kiirettä riitti, mutta kaikki sujui ongelmitta.

Trump majoittui HiltonKalastajatorpanvieressä sijaitsevassa Valtion vierastalossa. Hotelli oli puolestaan täynnä Trumpin mukana saapunutta henkilöstöä.

Vieraat eivät arvovaltaisuudestaan huolimatta esittäneet erityistoiveita huoneistaan.

– Ainoa, mikä oli normaalista poikkeavaa, oli heille varattavien toimistotilojen runsas määrä.

Kaivola kertoo hotellin olleen Trumpin saapuessa ainoastaan presidentin seurueen käytössä.

– H-hetkenä meillä ei ollut muita asiakkaita. Nämä tilaisuudet vaativat sen verran runsaita turvatoimia. Hotelli on palautunut normaalikäyttöön tiistaina.

Presidenttejä seurannut kansainvälinen lehdistö on ylistänyt Suomea ja suomalaisia artikkeleissaan.

Kaivola uskoo, että kansainvälinen näkyvyys on hyväksi koko valtiolle.

– Hienoa kuulla, että kaikki onnistui. Suomi on näyttäytynyt maana, jossa voi järjestää todella suuria kansainvälisen tason tapahtumia lyhyellä varotusajalla. Tapahtuma oli loistavaa mainosta koko Helsingille, Kaivola päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.