Autoilija, älä edes yritä keskustaan – Poliisi: poikittaisliikenne voi katketa tunneiksi

Melania ja Donald Trump liikkuvat presidentin erikoisvarustellulla limusiinilla. Kuva presidenttiparin saapumisesta sunnuntai-iltana. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Jukka Hämäläinen

Presidenttien vierailuun liittyvät saattueet aiheuttavat tänään liikenteeseen katkoksia paitsi keskustassa, myös Helsingin poikittaisliikenteessä.

Saattueita kulkee lentoaseman ja keskustan väliä sekä Munkkiniemestä keskustaan. Saattueiden liikkuessa reiteillä ei sallita muuta liikennettä.

Poliisin mukaan saattueiden reitit suljetaan puoliltapäivin ja poikittaisliikenne katkeaa mahdollisesti jopa tunneiksi.

Harkitse ajoissa siirtymistä, jos aikeenasi on kulkea Helsingin poikki. Saattueiden reitit suljetaan tänään puoliltapäivin ja poikittaisliikenne katkeaa mahdollisesti jopa tunneiksi. #Helsinki2018#liikenne#Mannerheimintie#Esplanadi#kauppatori— Helsingin poliisi (@HelsinkiPoliisi) 16. heinäkuuta 2018

– Kun kyseessä ovat presidenttien saattueet, liikenne suljetaan reiteiltä jonkin verran aiemmin kuin muiden saattueiden kohdalla, ylikomisario Pekka Höök kertoo.

Niin sanottu iso sulku liikenteeseen on Höökin mukaan luvassa noin kello 11.30.

– Toki liikenne pyritään sallimaan niin pitkään kuin mahdollista, jotta laivoilta tuleva liikenne saataisiin purettua.

Vladimir Putinin lentokoneen odotetaan laskeutuvan Helsinki-Vantaan lentoasemalle viimeistään puolenpäivän aikaan. Donald ja Melania Trump lähtevät Kalastajatorpalta Presidentinlinnaan kello 12.40.

Eniten saattueiden liikkumisesta kärsii Mannerheimin tien liikenne.

– Myös muualla saattueita liikkuu, liikkeellähän on muitakin saattueita kuin presidenttien.

Autokolonnien lisäksi liikennettä rajoittaa 13 mielenosoitusta eri puolilla keskustaa. Suurin niistä kokoontuu Kaisaniemessä puolenpäivän jälkeen.

Liikkuminen ei ole yhtään helpompaa julkisella liikenteellä, sillä myös bussit ja raitiovaunut pysäytetään saattueiden tai mielenosoitusten vuoksi.

Helsingin seudun liikenne HSL on kehottanut käyttämään junia ja metroa. Junaliikenteessä tosin on edelleen häiriöitä aamulla ilmenneen vian takia. Liikenne oli aamulla pitkään keskeytyksissä pääradalla.

Poliisi kiittelee autoilijoita siitä, että liikenne on ollut normaalia hiljaisempaa aamun aikana.

– Aamupäivä on sujunut oikein hyvin. Liikenne on muistuttanut sunnuntain menoa.