Merivartiosto kiitteliäänä: suomalaiset ovat oppineet veneilemään turvallisesti

Pelastusliivien käyttö on yleistynyt, ruorijuoppous vähentynyt.

Suomenlahden merivartiosto pelasti tällä viikolla 12-metrisen moottoriveneen miehistöineen. Vene oli ajanut kiville Raaseporissa, Strömsön saaren eteläpuolella. rajavertiolaitos

Sari Mattila

Veneilijät ovat oppineet pukemaan pelastusliivit ylleen aikaisempaa tunnollisemmin ja jättämään alkoholin nauttimisen maa-alueille, kertoo Suomenlahden merivartioston päivystävä kenttäjohtaja.

– Viime vuosien aikana vesillä käyttäytyminen on selvästi parantunut, kiittelee kenttäjohtaja. Merivartioston käytännön mukaan kenttäjohtajat eivät kerro nimeään julkisuuteen.

Kenttäjohtaja arvelee, että tapojen siistiytyminen on pääosin runsaan valistuksen ansiota.

Tunnollisempaan pelastusliivien käyttöön ovat voineet osaltaan kannustaa myös paukkuliivit, jotka ovat käyttäjäystävällisempi vaihtoehto perinteiselle pelastusliiville. Ne ovat pienet ja aukeavat vasta kastuessaan. Kenttäjohtaja muistuttaa kuitenkin, että paukkuliivejä on osattava käyttää oikein.

– Paukkuliivien hihnat on hyvin tärkeää kiinnittää ja kiristää oikein. Jos ne on kiristetty huolimattomasti tai kiinnitetty väärin, liivi ei pysy päällä, kun paukkuliivi aukeaa.

Koko Suomenlahden alueella oli viime viikolla tehostettu valvonta. Se ei kuitenkaan johtunut kenttäjohtajan mukaan lähestyvästä Putinin ja Trumpin vierailusta, vaan muun muassa useista samanaikaisista kesätapahtumista. Viime viikolla järjestettiin muun muassa Hangon regatta. Lisäksi aurinkoiset säät saivat ihmiset liikkeelle.

Tapahtumarikkaan viikon aikana Suomenlahden alueella oli kaikkiaan 54 meripelastus-, avustus ja virka-aputehtävää. Moniin viikon meripelastustehtäviin oli syynä veneen konevika, veneestä loppunut polttoaine tai navigointivirheestä johtunut karille ajo. Lisäksi merivartiosto auttoi pelastuslaitosta ja ensihoitoa saariston mökkiläisten sairaskuljetuksissa. Viikon aikana pelastettiin myös veden varaan joutuneita ihmisiä, mutta vakavilta tapahtumilta vältyttiin.

Suomenlahden merialueilla jäi kiinni viime viikolla yhteensä 8 henkilöä epäiltynä vesiliikennejuopumuksesta. Vesiliikennevalvontojen yhteydessä kirjattiin 11 sakkoa vesiliikennerikkomuksista, muun muassa varustepuutteiden takia.

Ylinopeudet nopeusrajoitusalueilla olivat yleisiä erityisesti Helsingin edustalla.

Muista vesillä!

Aluksen päällikkö vastaa aluksen toiminnasta.

Hyvät merimiestavat, joihin kuuluu muun muassa olosuhteiden ennakointi ja muun liikenteen huomioiminen vaaratilanteiden ja vaurioiden välttämiseksi.

Päihteiden käyttö ei sovi vesille.

Pelastusliivit on puettava päälle. Muuten niistä ei ole hyötyä.

Ohjeet antoi Suomenlahden merivartioston päivystävä kenttäjohtaja.

Aiheeseen liittyvää

  1. Venekunta vaati lähelle tullutta virvelinheittäjää häipymään lain nojalla – Kalatietäjä selventää nyt reviirikäsitystä 6.7.2018 6:25

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut