Yle: Suomalaiset eivät usko Putinin politiikkaan – "Mielletään häiritsevän länsimaista järjestystä"

Ylen kyselyn perusteella vain kaksi prosenttia vastaajista koki, että presidentti Vladimir Putin olisi parantanut maailman turvallisuutta. Päivi Tuovinen

toimitus

Suomalaiset eivät usko Venäjän presidentin Vladimir Putinin politiikkaan, selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä Kyselyn perusteella vain kaksi prosenttia vastaajista koki, että Putin olisi tehnyt maailmasta turvallisemman paikan.

Suomalaisten selvä enemmistö arvioi Putinin lisänneen vastakkainasettelua ja kärjistäneen kansainvälistä keskustelua.

– Mielikuva Putinista jännitteitä lisäävänä ja kansainvälistä järjestystä ennen kaikkea länsimaisesta näkökulmasta häiritsevänä tekijänä on suuri, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila sanoo Ylelle.

Suomalaisten näkemys Putinin roolista kansainvälisen turvallisuuden edistäjänä oli erittäin kriittinen riippumatta asuinpaikasta, tuloista ja koulutuksesta. Eri puolueiden kannattajat olivat asiasta hyvin yksimielisiä. Kriittisimpiä olivat kuitenkin kokoomuksen äänestäjät, joista nolla prosenttia koki Putinin tehneen maailmasta turvallisemman. Perussuomalaisten äänestäjistä kymmenen prosenttia uskoi Putinin lisänneen turvallisuutta, mutta edelleen valtaosa oli vastakkaista mieltä.

Miehistä 47 prosenttia ja naisista 31 prosenttia ajatteli Venäjän aseman voimistuneen Putinin ansiosta. 45 prosenttia suomalaisista koki, että Putin olisi horjuttanut EU-maiden yhtenäisyyttä, miehet olivat useammin tätä mieltä kuin naiset.

Maanviljelijöiden ammattiryhmä erottui kyselyssä – heihin pakotekierre EU:n ja Venäjän välillä on vaikuttanut eniten. Viljelijöillä kysymys liittyy suoraan pakotteisiin, ja sitä kautta riskiin omalle elinkeinolle.

Kysely toteutettiin internetpaneelissa 3.–4. heinäkuuta. Kyselyn virhemarginaali on kolme %. Kyselyyn vastasi 1 093 ihmistä.

Yle julkaisi Trumpista vastaavan kyselyn aiemmin tällä viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 3. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 11. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 14. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 15. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.