Samuli, 17, työllistää jo muita nuoria – Vantaalaisyrittäjä haluaa asuntolainan pois ennen perhettä

YRITTÄJÄ Hämeenkylässä asuva Samuli Markkanen sanoo selkeiden tavoitteiden auttavan häntä menestymään.

Hämeenkylässä asuva Samuli Markkanen on arkipäivät sähköyrityksen palveluksessa ja illat sekä viikonloput oman yrityksen töissä. Marika Lumme

Marika Lumme

Nuoren vantaalaisyrittäjän Samuli Markkasen, 17, unelmat toteutuvat pikavauhtia. Nuori mies työllistää tänä kesänä muita nuoria ja valmistui ammattiopisto Variasta sähköasentajaksi alle kahdessa vuodessa.

– Yksi opettajista sanoi, että Samuli on täällä urakkatöissä, Markkanen kertoo.

Vantaan Sanomat kertoi Markkasesta ensimmäisen kerran kesällä 2016 Tuolloin 15-vuotias Markkanen oli perustanut Pihatyöt-yrityksensä ja teki pienimuotoisia pihatöitä, kuten kitki rikkaruohoja ja leikkasi nurmikkoa. Trimmeri ja puutarhavälineet kulkivat mopon selässä.

Tänä kesänä Markkanen hurauttaa edelleen mopolla työkeikoille ympäri pääkaupunkiseutua, koska hän täyttää 18 vuotta vasta lokakuussa. Työtehtävät ovat kasvaneet ja hän on muun muassa uudistanut talojen pihoja ja tehnyt kukkaistutuksia taloyhtiöille. Työtarjouksia tuli viime kesänä niin paljon, että haave muiden työllistämisestä alkoi tuntua mahdolliselta.

– Viikon työtunnit lähentelivät sataa, eikä siinä ole järkeä. Jouduin sanomaan ihmisille, etten voi ottaa tehtäviä vastaan.

Nyt Markkanen työllistää kuusi nuorta osa-aikaisesti eli ostaa palveluita esimerkiksi nuorilta 4H-yrittäjiltä. Esimiehen rooli istuu Markkasen mukaan hänelle luonnostaan.

– Hyvä esimies on samalla viivalla työntekijöiden kanssa, eikä koskaan ylempänä. Hän tekee samoja töitä ja oheistaa ennemmin kuin pomottelee.

Markkanen sanoo muiden työllistämisen myös mietityttäneen.

– Se oli riski, mutta halusin laajentaa. Pelkäsin, että yritykselleni luoma hyvä imago menee, jos hommia ei tehdä hyvin. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Markkanen on arkipäivät töissä sähköfirmassa. Kun työpäivä kolmen jälkeen päättyy, hän lähtee oman yrityksen töihin. Hän on tehnyt reippaalla tahdilla töitä koko oman yrityksen ajan.

– Talvella kävin ennen koulua kolaamassa lumet ja uudelleen koulun jälkeen.

Judo-, brassijujutsu- ja partioharrastuksistaan Markkanen ei ole tinkinyt. Viikossa kuluu useita tunteja liikuntaan ja myös junnujen ohjaamiseen. Nuori yrittäjä uskoo ohjaamistyöstä olevan hyötyä esimiestehtävässä. Samoin rauhallisesta mielestä.

– Moni on ihmetellyt miten pystyn pitämään pääni kasassa, kun on monta tehtävää samaan aikaan ja puhelin soi koko ajan. Pystyn hallitsemaan mieleni. Judo ja varsinkin kisat ovat varmasti auttaneet tässä.

Markkasen kalenteri voi tuntua joistain mahdottomalta. Hän sanoo, että kaiken ehtii kun hyvin suunnittelee.

– Minulla on minuuttiaikataulu, mutta en stressaannu siitä. Tykkään tehdä töitä. Haluan tehdä töitä nuorena, jotta minulla on tulevaisuudessa aikaa olla perheeni kanssa. Kun muilla asuntolainat painavat päälle, toivon, että minä voin keskittyä perheeseeni.

Yrittäjäperheestä tuleva Markkanen onkin säästänyt sinnikkäästi. Suuri työ palkitaan syksyllä.

– Tarkoituksena on, että menen kauppaan ja ostan omilla rahoillani uuden auton.

Markkanen haki Metropolia-ammattikorkeakouluun talotekniikka- ja sähköopintoihin. Hän on ensimmäisellä varasijalla ja jännittää pääseekö sisälle. Variassa Markkanen suoritti myös lukio-opintoja aikuislukion puolella, mutta ylioppilaskirjoituksiin hän ei osallistunut, vaan panosti pääsykokeisiin.

Markkanen sanookin selkeiden tavoitteiden auttavan häntä menestymään.

– Mietin mitä haluan ja panostan siihen. Unelmanani on työllistää mahdollisimman monta ihmistä.

Markkanen on saanut ulkopuolisilta valinnoistaan monenlaista palautetta. Eniten häntä harmittaa lukion ja ammattikoulun vertaaminen.

– Kyllä sitä kuuli, että amiksesta tulee vaan elämänkansalaisia. Itselleni kommentit toivat halua näyttää, että sanojat ovat väärässä. Päättäjienkin tasolla lukiota pidetään parempana.

Ensi kesänä Markkanen lähtee armeijaan. Haaveena on päästä erikoisjoukkoihin.

– Tarkoituksena on, että yritys pyörii armeijavuoden ja käyn katsomassa työmaita viikonloppuvapailla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaalaisella Samulilla, 16, on kesätöitä vaikka muille jakaa – IL: "Säästöön jää tuhansia euroja kuussa"
    19.6.2017 18:56

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut