Puutarhatietäjä vinkkaa: näin pensasaita trimmataan oikein – "Vaarana, että tulee sienitauteja"

Rehottavan pensasaidan kimppuun voi käydä pensassaksilla tai leikkurilla. Lehtipensas ei kuole leikkaamalla, mutta herkän kuusiaidan hoidossa on oltava huolellinen.

Riihimäen Pienkiinteistöyhdistyksen puheenjohtaja Ella Koskelan pihaa suojaavaa pensasaita on valittu niin, ettei sitä tarvitse hoitaa. Ida Niva

Ida Niva

Keskellä vehreintä kesää pihakin kukoistaa. Kesälomalla on aikaa puutarhatöille ja vaikkapa villiintyneen pensasaidan siistimiselle.

Viher- ja ympäristörakentajat ry:n toiminnanjohtaja Ilkka Väreen mukaan pensasaidan leikkaamiseen paras ajankohta on kevät, mutta kesälläkin vielä ehtii.

– Kun aidan leikkaa keväällä, pensasaitaan tulee uutta kasvua. Syksylläkin voi leikata, mutta silloin on vaarana, että pensaaseen tulee sienitauteja.

Vielä heinäkuussa pensasaidan voi Väreen mukaan leikata ilman pelkoa kasvitaudeista.

Pensasaitaa voi muotoilla kevyesti tai leikata ronskisti. Leikkaustyyli riippuu siitä, mikä on aidan lähtötilanne.

– Jos korkea aita on kaljuuntunut keskeltä, kannattaa leikata rajusti matalalta. Siten uutta versoa lähtee kasvamaan ja aidasta tulee taas tuuhea, Väre neuvoo.

Jos pensasaita tarvitsee vain kevyttä muotoilua, sen voi leikata haluamaansa muotoon.

Väline pensasaidan karsimiseen valitaan työmäärän mukaan. Jos leikattavaa on vähän, pensassakset sopivat hyvin.

– Tosin niitä käyttäessä käsi väsyy nopeasti, Väre toteaa.

Sähkökäyttöinen pensasleikkuri sopii Väreen mukaan suurempaan työhön ja pensaiden muotoiluun. Jos pensasta leikataan alhaalta asti, Väre suosittelee varrellisia puutarhasaksia.

Pensasaitaa voi huoletta leikata, sillä Väreen mukaan sille ei voi aiheuttaa suurta vahinkoa. Pensasta ei voi tappaa leikkaamalla, mutta sen ulkonäkö saattaa kärsiä, jos ei ole huolellinen.

– Jos aidasta haluaa tietyn muotoisen ja korkuisen, sitä on leikattava aina koko pituudelta. Jos jostain kohtaa jättää leikkaamatta, pensas kasvaa epätasaisesti.

Kun pensasaidan istuttamista vasta suunnittelee, kannattaa valita sellainen lajike, joka kestää hyvin muotoilua ja leikkausta. Suosittuja lehtipensaslajikkeita ovat esimerkiksi orapihlaja, hernepensas, angervo ja tuomipihlaja.

– Taimimyymälästä kannattaa kysyä, millainen lajike sopisi pensasaidaksi, vinkkaa Väre.

Istutusvaiheessa on oltava huolellinen.

– Jos taimet istuttaa liian tiheään, pensas ei saa valoa ja kaljuuntuu. Jos taimet ovat liian harvassa, pensaasta ei tule tuuheaa.

Jos tahtoo aidan suojaavan pihaa katseilta ympäri vuoden, on valittava kuusiaita. Väreen mukaan sitä on hoidettava eri tavalla kuin lehtipensasta.

– Kuusiaidasta leikataan joka vuosi uutta vuosikasvua vähän kerrassaan pois, jotta muoto säilyy ja aita pysyy kauniina. Rajusti alhaalta asti ei saa leikata koskaan.

Pensasaidan hoito

Ilkka Väreen mukaan pensasaitaa on kasteltava taimien istutuksen jälkeen. Täysikasvuista pensasta kastellaan harvemmin.

– Kun pensasaita on juurtunut hyvin, se on jo pelastettu.

Jos kesä on todella kuiva, Väre suosittelee kastelemaan myös täysikasvuista pensasta.

Jos pensasaita on istutettu maahan, jossa on vähän ravinteita, pensasta voi lannoittaa kasvun nopeuttamiseksi.

Tuija-aita ja kuuset ruskettuvat helposti keväällä, kun aurinko paistaa, mutta jäinen maa estää kasvien juuria saamasta vettä.

Väreen mukaan ne voi suojata aurinkoverkolla, joka estää kellastumisen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut