Vuokrakulut karkaavat asumistuen saajien käsistä – "Olemme antaneet kriittisen lausunnon eduskunnalle"

Asumistuen saajista lähes puolet asuu yksin. Armi Suojanen

Anne Kanerva

Asumisen kallistuminen heijastuu monella tavalla Kelan asumistukitilastoihin. Keskimääräinen asumistuki on reilut 320 euroa kuussa. Kelan maksamien asumistukien piirissä oli koko maassa vuoden 2017 lopussa lähes 863 000 henkilöä, mikä on 16 prosenttia väestöstä.

Suurimmillaan tuki on lähes 450 euroa. Sitä maksetaan lähinnä yhden vanhemman lapsiperheille, joiden vuokra liikkuu 800–900 euron tienoilla.

Yhä useammalla, varsinkin työttömällä perhekunnalla asumistuki ja muut tulot eivät riitä vuokraan ja muihin välttämättömiin menoihin. Niiden päälle voi saada perustoimeentulotukea.

Esimerkiksi Järvenpäässä ja Keravalla asumistukea sai toukokuussa lähes 4 800 taloutta. Niistä yli 2 100 saa lisäksi toimeentulotukea. Tuusulassa määrä on noin 360.

– Entistä useampia asumistuen saaja joutuu hakemaan myös toimeentulotukea, kun asumistukia on viime vuosina leikattu. Samaan aikaan vuokrataso on pikkuhiljaa noussut yhä kalliimmaksi koko Helsingin seudun työssäkäyntialueella, sanoo Keravalla asuva Vuokralaisten järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski

– Edunvalvonnassa olemme kiinnittäneet huomiota asumistuen leikkauksiin ja asumistuen tason riittävyyteen. Olemme antaneet kriittiset lausunnot eduskunnalle ja ministeriölle asumistukiin kohdennetuista heikennyksistä, hän kertoo.

Toukokuussa koko maassa lähes 80 prosentilla yleistä asumistukea saavalla ruokakunnalla asumismenot olivat suuremmat kuin enimmäisasumismenot.

– Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa tämä osuus on yli 90 prosenttia, Kelan pääsuunnittelija Heidi Kemppinen huomauttaa.

Viime vuonna asumistuen saajien määrä nousi koko Suomessa tuntuvasti.

– Opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin kasvatti yleisen asumistuen saajaruokakuntien määrää viime vuodesta, Kemppinen selventää.

Järvenpäässä on lähes 600 opiskelijaruokakuntaa. Keravalla asumistukea saa lähes 500 ja Tuusulassa 150 opiskelevaa ruokakuntaa. Heillä asumistuen suuruus on reilut 300 euroa.

Kela maksoi koko Suomessa asumistukia viime vuonna yli kaksi miljardia euroa.

Keski-Uudellamaalla kokonaispotti oli viime vuonna lähes 22 miljoonaa euroa. Järvenpäässä että Keravalla asumistukea myönnettiin lähes yhdeksän miljoonaa euroa. Tuusulassa summa oli neljä miljoona euroa.

Asumistuki on enintään 80 prosenttia kohtuullisista asumismenoista. Loppuosa voidaan kattaa perustoimeentulotuella, jota ei kohdisteta erikseen asumismenoihin. Täyden asumisen tuen saajat ovat yleensä työttömiä.

Keski-Uudellamaalla yli puolet asumistuen saajista asuu yksin ja kolmannes on lapsiperheitä. Yhden vanhemman talouksia on lähes 1 500.

Asumistukea maksetaan Keski-Uudellamaalla 1 300 työssäkäyvälle perheelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 2. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 3. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 4. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaalaisnainen osti alkoholitonta viiniä ja tyrmistyi: Suolaa enemmän kuin soijassa! – syynä virheellinen etiketti
 2. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 3. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 4. Supikoirista on tullut riesa Vantaalla – "Veromiehen supi on poikkeuksellinen tapaus"
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 7. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 8. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 9. Lapsi menehtyi Havukoskella pudottuaan korkealta – poliisin esitutkinnan mukaan kyseessä oli tapaturma
 10. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 11. Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa
 12. Säästötoimet iskevät Vantaan kirjastojen toimintaan – aukioloaikoja supistetaan elokuussa
 13. Reppu joka selkään -kampanja kerää taas reppuja vähävaraisten perheiden koululaisille
 14. Mielipide: Vantaan taloudessa edessä tiukat ajat – Tuomelan koulun seiniin olisi vastuutonta satsata
 15. Leonardo da Vilhun veistospuisto Sotungissa aukeaa viikoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.