Vesiskootterien suosio kasvaa huimaa vauhtia – Tiesitkö? Rantavesissä pöristelystä voi olla ikäviä seurauksia

Kuvituskuva. Sipoon Sanomat / Marianna Simo

Eero Pirinen

Vesiskootterit ovat räjähdysmaisesti kasvattaneet suosiotaan. Vesiskoottereita on Suomessa jo lähes kymmenen tuhatta. Vesiskoottereita rekisteröitiin vuoden 2018 tammi-kesäkuussa 644 kappaletta ja kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 34 prosenttia.

Vesiskootterin ajamiseen ei tarvitse ajokorttia tai koulutusta. Rekisteröityä moottorikäyttöistä kulkuneuvoa saa kuljettaa henkilö, joka on täyttänyt 15 vuotta.

– Huimasti ovat nämä vesiskootterit kasvattaneet suosiotaan, niiden rekisteröiminenkin on erittäin helppoa. Vesiskootterit rekisteröidään huviveneiksi, kertoo Trafin erityisasiantuntija Reetta Laine.

Vesiskootterin työntövoima perustuu tunneloituun potkuriin, joka on suihkuputkessa veneen rungon sisällä. Tämä mahdollistaa erittäin pienen syväyksen ja siten ajamisen matalassa vedessä, koska veneen pohjasta ei työnny alaspäin mitään.

Vesiskoottereiden maahantuoja Sea-Doo kertoo sivuillaan, kuinka matalissa vesissä veneet saattavat pöllyttää pohjaa ja nostaa kerrostumia leijumaan. Tämä heikentää valon tunkeutumista veteen ja alentaa happipitoisuutta. Tällä voi olla vaikutuksia kalojen ja lintujen ravinnonhankintaan. Jotta näiltä vaikutuksilta vältytään, tulee vesiskootterien pysyä väylillä ja välttää ajamista matalassa vedessä.

Vesilain mukaan liikennettä voidaan rajoittaa tai kieltää kokonaan, jos liikenne, ympäristö tai yleinen luonnon virkistyskäyttö sitä vaatii. Kielloista ja rajoituksista päättää alueellinen ympäristökeskus. Kiellot ja rajoitukset vaihtelevat alueittain. Oman alueesi rajoituksiin voit tutustua Ympäristöhallinnon verkkosivuilla. Sieltä selviää aluekohtaiset moottoroitujen vesikulkuneuvojen käyttökiellot ja nopeusrajoitukset. Kulkuväyliä koskevista kielloista ja rajoituksista päättää merenkulkulaitos.

Meripelastusjohtaja Pekka Lehtonen kertoo, että vuodesta 2010 tähän päivään pelastustehtäviä joissa vesiskootteri on ollut osallisena, on ollut nelisenkymmentä Helsingin alueella. Hänen arvionsa mukaan tapauksia tulee noin viisi vuosittain.

– Vesiskootterit eivät meitä hirveästi työllistä, Lehtonen kertoo.

Vesiskootterilla ajaminen voi vaikuttaa railakkaalta, huolettomalta ja jopa vaaralliselta. Siitä huolimatta onnettomuuksia joissa vesiskootteri olisi osallisena tapahtuu todella harvoin.

– Hyvin harvoin näistä onnettomuuksista kyllä kuulee, Trafin erityisasiantuntijat Reetta Laine toteaa.

Trafin vuositilastoista käy ilmi, että onnettomuuksia joissa vesiskootteri oli osallinen, on vuosien 2015–2017 välillä sattunut 77 kappaletta. Kuolemantapauksia oli kaksi kappaletta.

Meripelastusjohtaja Lehtonen arvioi, että liian suuri tilannenopeus yhdistettynä vesiskootterin tehoon ja liikkuvuuteen aiheuttaa eniten vaaratilanteita.

– Vesiskootterien kiihtyvyys ja nopeus ovat varmasti suurimmat vaaranaiheuttajat. Nopeuden tuottamat g-voimat aiheuttavat helposti tasapainon menetyksen kuljettajalle, Lehtonen kertoo.

Vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin vuoden 2018 tammi-kesäkuussa yhteensä 2 571. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden ensirekisteröinnit lisääntyivät 1,7 %.

Aikaisempien vuosien tapaan eniten ensirekisteröitiin moottoriveneitä, 1 855 kappaletta. Moottoriveneiden rekisteröintimäärä väheni kuitenkin edellisvuoteen nähden 6 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.