Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Luukkujen avaaminen Tikkurilankoskella valmistelee padon purkua

Tikkurilankosken patoluukun avaaminen kesäkuun puolivälissä oli alkusoittoa sille, että padon purkaminen alkaa ensi kesänä. Vantaan kaupungin patovastaava Ari Asikainen sanoo, että patoluukku avattiin jo nyt, jotta kasvillisuus ja eläimistö tottuvat veden virtaamiseen vapaasti ennen kuin pato puretaan. Myös ihmiset pääsevät näkemään veden virtaamisen padon yläpuolisessa koskessa.

Ennen patoluukun avaamista suojellut vuollejokisimpukat siirrettiin ylemmäs jokea Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämän vesiluvan mukaisesti.

Pato puretaan muun muassa siksi, että se olisi kaivannut korjaamista ja kalastajat sekä luontojärjestöt ovat toivoneet padon purkamista. Edellinen remontti tehtiin 1990-luvulla.

Patoa puretaan keskeltä 20 metriä ja sen reunoille jää noin kymmenen metrin seinämät. Purkaminen auttaa muun muassa meritaimenia nousemaan paremmin jokea ylös kutemaan. Kalastaminen koskessa on kielletty.

Patoaltaan kuiviksi jääville reunoille on suunniteltu oleskelualuetta.