Näyttely avaa uuden näkökulman vuoden 1918 sisällissotaan – "Meillä on kuitenkin siihen linkki"

Emme olleet yksin -näyttely tutkii sisällissodan heijastumia nykytaiteessa. Kesänäyttelylle suunnitellaan jatkoa tuleville vuosillekin – tehdas nähdään oivana paikkana taiteelle.

Suomalaisessa kuvataiteessa vuoden 1918 sota on ollut yllättävän vähän esillä. Jostain syystä kuvataiteessa poliittisuuteen liittyvien aiheiden käsittely tuomitaan herkästi, toteaa kuvataiteilija Mika Karhu.

Riihimäellä aihe on kuitenkin nostettu esille lasitehtaan kesänäyttelyssä, joka ei kuitenkaan ota kantaa itse sotaan, vaan tarkastelee sitä nykypolvien näkökulmasta.

– Eli millaisin tavoin nykypolvi voi kokea sata vuotta sitten tapahtuneen sodan, Karhu täsmentää.

– Meillä on kuitenkin siihen linkki isovanhempiemme kautta, lisää taidegraafikko Jouko Pullinen.

Koettu voi Karhun mukaan nousta muistojen kautta suoraan tai epäsuorasti pintaan nykyajassakin erilaisissa konfliktitilanteissa. Aihe on tuttu, sillä Karhu on mukana sotatraumojen vaikutusta nykykulttuuriin setvivässä tutkimuksessa.

Näyttelyn nimi on ajatuskuvioon osuvasti Emme olleet yksi. Se kysyy, olemmeko yhtenäinen ja jakamaton kansakunta vielä tänä päivänäkään.

Moni tekijä on lähestynyt aihetta isovanhempiensa kautta kuten loppilainen Pilvi Ojala, jonka isoisä oli Suomenlinnan punaisten vankileirillä. Siihen liittyy pikkuruisen laatikkohuoneen, ehkä sellin, ikkunaan sijoitettu video, jossa Suomenlinnalle ominaiset sireenipuut heiluvat kesätuulessa.

– Ehkä isoisäkin katseli niitä, Ojala tuumaa.

Karhu, Pullinen ja kuvanveistäjä Olli Larjo ovat toimineet näyttelyn kuraattoreina ja käytännön järjestelijöinä. Yhteistyökumppaneina ovat Ars Häme, kaupunki ja kiinteistön omistaja G-Capital.

– Näyttely ei ole saanut mitään rahoitusta. Koko näyttely on pantu pystyyn talkoovoimin, kuraattorit kertovat tyytyväisinä.

G-Capital antoi lasitehtaan tilat käyttöön ilmaiseksi. Kuraattorien mukaan jatkoneuvotteluja on käyty näyttelyiden jatkumisesta tehtaan suojissa.

– Myös ideoita kansainvälisestä näyttelystä on, Karhu mainitsee.

Näyttely on mittava ja jatkuu monen salin voimalla vanhan tehtaan uumenissa. Rouheat tilat ovat ihastuttaneet taiteilijoita. Ne antavat itsessään yllättäviä puitteita teoksille kuten riihimäkeläisen Anniina Vainionpään dramaattisille kuville. Vainionpään realistiset teloituskuvat ovat seinällä, jonka ikkunoista avautuva maisema tehtaan pihalle on kuin suoraan teloituspaikalta tiilimuureineen.

Näyttelyssä on muun muassa maalauksia, valokuvia, veistoksia, videoita ja installaatioita. Se on lisäksi Etelä-Suomen ainoa kesänäyttely museoiden ulkopuolella.

Emme olleet yksin -näyttely

Riihimäen vanha lasitehdas 1.7.–7.9. Avoinna ke-su klo 12–18.

Näyttelyn taiteilijat: Edwina Goldstone, Sirpa Haapaoja, Maija Helasvuo, Hanna Holma, Ahti Isomäki, Olli Isomäki, Mika Karhu, Satu Kiuru, Anna Kolehmainen, Riitta Kopra, Teemu Korpela, Reijo Kärkkäinen, Olli Larjo, Salla Laurinolli, Sampo Malin, Jari Männistö, Mikko Myöhänen&Simo Ripatti, Pilvi Ojala, Meri Peura, Kukka Pitkänen, Jouko Pullinen, Simo Ripatti, Heli Ryhänen, Elina Salonen, Minna Suoniemi, Anne Tamminen, Vilja Tamminen, Anssi Taulu, Jaakko Tornberg, Anniina Vainionpää, Mika Vesalahti ja Jana Vyborna-Turunen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut