"Kerjäläisiä on selvästi aiempaa vähemmän" – Poliisi sai vahvistusta Bulgariasta ja Romaniasta

YHTEISTYÖ Helsingin poliisissa on työskennellyt bulgarialainen ja romanialainen poliisi. He ovat vierailleet muun muassa Itä-Euroopasta saapuneiden autokuntien luona.

Romanialaispoliisi Lucian Barbuc (vas.) liikkui bulgarialaiskollegansa (oik.) kanssa suomalaispoliisin matkassa kuukauden ajan ympäri Helsinkiä. – Kokemus on ollut hieno, Barbuc sanoo. (Kuva: Poliisin kesäkuussa sosiaalisessa mediassa julkaisema) Helsingin poliisi

Sanna Jompero

Romanialainen Lucian Barbuc näyttää heijastinliivissään kuin keneltä tahansa poliisilta, mutta POLIISIn sijaan selässä lukee POLITIA. Barbuc ja bulgarialainen kollegansa ovat kesäkuun ajan työskennelleet Helsingin poliisissa.

– Kokemus on ollut hieno. Olen tavannut paljon uusia ihmisiä ja nähnyt uusia paikkoja. Olen myös oppinut Suomen poliisin toiminnasta ja välineistä, Barbuc kertoo tällä viikolla päättyneestä virkamiesvaihdosta.

Barbucin mukaan Suomessa esimerkiksi tietojärjestelmät ja tietokoneen käyttö ylipäätään on huomattavasti yleisempää kuin Romaniassa. Myös poliisin käyttämä kalusto on modernimpaa.

Barbuc sekä bulgarialainen kollegansa, joka ei halunnut esiintyä jutussa, lensivät tällä viikolla takaisin kotimaahansa.

Myös rikoskomisario Pertti Sovelius Helsingin poliisista kehuu yhteistyötä onnistuneeksi.

– Kokemukset ovat olleet positiivisia puolin ja toisin. Tänä vuonna olemme pyrkineet jalkautumaan aiempaa enemmän. Eiväthän he mitään tulkkeja ole, mutta kun paikalla on samaa kieltä puhuva poliisi, niin kyllähän asian selvittäminen käynnistyy paikan päällä huomattavasti nopeammin.

Vieraskielistä poliisivoimaa Helsinkiin toivottiin nimenomaan Bulgariasta ja Romaniasta, sillä kyseisistä maista on viime vuosina tullut kesäaikaan Suomeen jopa satoja ihmisiä. Tämänhetkistä määrää ei pysty tarkalleen sanomaan, mutta poliisin arvioin mukaan heitä on Helsingissä arviolta noin 200.

– Kerjäläisiä on ollut tänä vuonna selvästi vähemmän kuin huippuvuosina 2014–2016, kertoo komisario Johanna Sinivuori

Suurin muutos on se, että leirejä ei ole enää havaittu.

– Jokusia autokuntia on ollut. Niihin on puututtu ja käyty kertomassa vähän pelisääntöjä, Sovelius jatkaa.

Leiriytymistä on havaittu Sinivuoren mukaan ”vakiopaikoilla”.

– Ilmalan suunnalla, Linnunlaulun sillan alla, Finlandiatalon puistikossa ja Hietsun hautausmaan kupeessa.

Romanialaiset ovat Barbucin mukaan olleet yllättyneitä kohdatessaan Suomessa romaniaa puhuvan poliisin.

– Läsnäoloni on viestittänyt heille, että täällä ei kannata tehdä rikoksia ja että Romanian ja Suomen viranomaiset tekevät yhteistyötä. Olen välittänyt tietoa myös toiseen suuntaan. Suomalaiset ovat saaneet tietoa paikallisten romanialaisten huolista ja muista asioista.

Ulkomaisilla poliiseilla ei ole Suomessa voimankäyttöoikeuksia. Tästä syystä poliisit partioivat aina suomalaiskollegoidensa kanssa.

– Olemme selvittäneet henkilöllisyyksiä ja sitä, mitä tapaamamme romanialaiset ovat Suomessa tekemässä. Osa on ollut myymässä esimerkiksi huumeita.

Kuukauden kestänyt vaihto

Kesäkuun ajan Helsingin poliisissa on työskennellyt romanialainen ja bulgarialainen poliisi.

Virkamiesvaihto toteutui tänä kesänä kuudetta kertaa.

Virkamiesvaihdon (päivärahat ja majoituksen) maksaa poliisihallitus. Poliisien palkat kustantaa Romania ja Bulgaria.

Kaksikon tehtävänä on ollut osallistua kenttätyöhön sekä olla mukana liikkuvan ja huumausainerikollisuuden torjunnassa.

Helsingin poliisissa työskentelee ympäri vuoden myös virolainen poliisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 2. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 3. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 4. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 5. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.