Me miehet -kerho taistelee miesten yksinäisyyttä vastaan – "Positiivisuuden kautta"

Hankkeen projektityöntekijä Pekka Anttila ja projektipäällikkö Kimmo Sainio uskovat, että toiminta ottaa tuulta alleen. Kia Löfberg

Kia Löfberg

Ryhmässä on mukavampi harrastaa, oli kyseessä sitten ulkoilu, kalastus, kulttuuri tai ruuanlaitto.

Sosiaali- ja terveysministeriön Toimintakyky kuntoon -avustusohjelman osana Suomen kylät ry sai rahoituksen Me miehet -toimintaan, jonka tarkoitus on kannustaa miehiä kerääntymään yhteisen tekemisen pariin porukalla. Kohderyhmänä ovat työikäiset suomalaiset, joiden toimintakyky on heikentynyt tai vaarassa heikentyä.

Juuri käyntiin polkaistun hankkeen ideana on perustaa vertaisryhmiä, jotka tukevat työ- ja toimintakyvyn parantamista, arjenhallintaa, elämäntapojen kohentamista, yksinäisyyden vähentämistä ja sosiaalista vuorovaikutusta.

– Lähdemme liikkeelle positiivisuuden kautta, haluamme aktivoida miehiä sosiaaliseen elämään myös maaseudulla ja taajamissa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Kimmo Sainio

Mukaan voi hypätä kuka vain tekemistä kaipaava, 30–63-vuotias mies.

– Ikäjakauma on suuri, mutta siinä on varmasti puolensa. Vanhempi voi jakaa nuoremmalle elämänkokemusta ja nuorempi voi ehkä inspiroida jo eläköitynyttä miestä, projektityöntekijä Pekka Anttila sanoo.

Vertaisryhmien tarkoitus on tukea arjenhallintaa, kohentaa elämäntapoja ja vähentää yksinäisyyttä. Ryhmiä perustetaan Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueille 30–40.

– Olemme pitäneet infotilaisuuksia esimerkiksi Lohjalla ja Raaseporissa. Nyt levittäydymme enemmän Uudellemaalle, kuten Karkkilaan ja Vihtiin, projektityöntekijä Pekka Anttila sanoo.

Syrjäytymisen ja yksinäisyyden lisääntyminen ovat kasvavia ongelmia Suomessa, ja ne kulkevat usein käsi kädessä. Ryhmien tarkoitus on, että touhu imaisisi miehet mukaansa ja muodostuisi uusia kaverisuhteita ja pysyviä elämäntapamuutoksia.

– Kotiin on helppo jäädä, varsinkin jos töitä ei sillä hetkellä ole. Yhteinen tekeminen piristää ja tsemppaa, Sainio valottaa.

Aktiviteetit voivat olla käytännössä mitä vain. Jo mukaan värvätyt ryhmänohjaajat ovat ehdottaneet tekemiseksi juttuja, joita Sainiolla tai Anttilalla ei tulisi mieleenkään.

– Lintubongausta, metallinetsintää, maastoratsastusta, autonkorjausta, kitaransoittoa... mikä vain on mahdollista, Sainio luettelee esiin nousseita ideoita.

Kohderyhmänä 30–63-vuotiaat miehet eivät Sainion ja Anttilan mukaan ole kovin helppoja saattaa yhteen. Voi esimerkiksi olla yllättävän vaikeaa kysyä, lähteekö naapuri lenkille.

– Tämä hanke antaa ikään kuin luvan kysyä sitä naapuria mukaan harrastamaan, Anttila sanoo.

Ryhmien ohjaajakoulutukseen on värvätty mukaan nyt noin 10 ohjaajaa, ja koulutus heille starttaa elokuun lopulla. Ideana olisi, että harrastusporukassa olisi noin 5–8 jäsentä ja 1–2 ohjaajaa.

Maksuton ohjaajakoulutus kestää kaksi päivää, ja siellä käsitellään esimerkiksi ryhmärooleja ja sitä, millaista toimintaa itse haluaisi järjestää.

– Nyt ilmoittautuneet ohjaajat ovat ihmisiä laidasta laitaan. Löytyy työelämässä olevia, työttömiä ja eläkkeellä olevia, Sainio kertoo.

Ohjaajia sekä osallistujia kaivataan mukaan, ja lisätietoja saa ottamalla yhteyttä Sainioon tai Anttilaan. Lisätietoa saa myöhemmin myös nettisivuilta, jotka hakevat vielä muotoaan.

Harrasteryhmään sitoudutaan minimissään vain kolmeksi kuukaudeksi, jonka aikana ryhmä kokoontuu tekemään yhdessä kymmenen kertaa.

– Kun hanke päättyy vuonna 2020, tavoite olisi, että ryhmän jäsenet jatkaisivat harrastamista keskenään. Me vain autamme alkuun, Sainio sanoo.

Me miehet -toiminta

Rahoittajana Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Toimintakyky kuntoon -avustusohjelman hanke on suunnattu 30–63-vuotiaille miehille.

Avustusohjelmaa koordinoi Silta-Valmennusyhdistys ry.

Hanke kestää vuoden 2020 loppuun.

Toiminta on vapaaehtoista ja poliittisesti sitoutumatonta.

Lisätietoja saa ottamalla yhteyttä projektipäällikkö Kimmo Sainioon tai projektityöntekijä Pekka Anttilaan.

www.kylatoiminta.fi/fi/hankkeet/me-miehet-toiminta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 2. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 3. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 4. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaalaisnainen osti alkoholitonta viiniä ja tyrmistyi: Suolaa enemmän kuin soijassa! – syynä virheellinen etiketti
 2. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 3. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 4. Supikoirista on tullut riesa Vantaalla – "Veromiehen supi on poikkeuksellinen tapaus"
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 7. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 8. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 9. Lapsi menehtyi Havukoskella pudottuaan korkealta – poliisin esitutkinnan mukaan kyseessä oli tapaturma
 10. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 11. Säästötoimet iskevät Vantaan kirjastojen toimintaan – aukioloaikoja supistetaan elokuussa
 12. Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa
 13. Reppu joka selkään -kampanja kerää taas reppuja vähävaraisten perheiden koululaisille
 14. Mielipide: Vantaan taloudessa edessä tiukat ajat – Tuomelan koulun seiniin olisi vastuutonta satsata
 15. Leonardo da Vilhun veistospuisto Sotungissa aukeaa viikoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.