Vantaan kaupunginmuseo on löytänyt uusia yleisöjä – "Hyvin me istumme kaupunkiin"

Vantaan kaupunginmuseo houkuttelee kaikenlaisia vantaalaisia näyttelyihinsä jamukaan niiden kokoamiseen. Museo on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. Museota on johtanut joulukuusta lähtien Marjo Poutanen, joka on jo vuosia työskennellyt museossa eri tehtävissä. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Tavallisin museokävijä on keski-ikäinen nainen. Mutta Vantaan kaupunginmuseopa pystyy houkuttelemaan myös keski-ikäisiä miehiä. Niin tapahtui muuan muassa silloin, kun museossa nähtiin vantaalaisesta rockista kertonut Rock'n Vantaa -näyttely 2012 ja Rikoksen jäljillä 2004.

2000-luvulla kaupunginmuseo on tarttunut isoihin ja rohkeisiinkin aiheisiin ja tehnyt niistä kiinnostavia näyttelyitä sekä julkaisuja. Jo 2007 museossa nähtiin sateenkaariväen historiasta kertova laaja näyttely.

– Se oli Suomen ensimmäinen, kertoo kaupunginmuseon päällikkö Marjo Poutanen

Näyttelyiden kävijämäärät ovat kasvaneet muutamasta tuhannesta jopa kymmeniin tuhansiin, kuten Kivistön asuntomessujen kasarikodissa 2015. Poutasen mukaan suuret massat ei ole pääasia, tärkeintä on ihmisten tavoittaminen. Se voi tapahtua sosiaalisessa mediassakin, kuten Facebookissa ja Instagramissa, tai vaikka vanhainkoteihin tehtävillä matkalaukkunäyttelykäynneillä.

Näyttelyiden työryhmiin kuuluu myös museon ulkopuolisia asiantuntijoita ja museo tempaisee asukkaatkin mukaan kaivamaan muistiaan ja kaappejaan.

– Yhdessä kaupunkilaisten kanssa tekeminen on hedelmällistä. Siten saamme tallennettua nykyaikaa, tehtyä nykydokumentointia.

Tulevaisuuden historiaa ovat esineet, mutta myös vantaalaiset ilmiöt, kuten Kaljakellunta-tapahtuma.

– Viime vuonna tallensimme vantaalaisten lapsiperheiden arkea.

– Hyvin me istumme tänne kaupunkiin, Poutanen jatkaa.

Kaupunginmuseolla on Tikkurilan vanhassa asemarakennuksessa pienet tilat eikä siellä voi pitää pysyvää näyttelyä. Mutta museo on kääntänyt pienet tilat edukseen: näyttelyiden koko on kohtuullinen.

– Meiltä ei lähdetä uuvuksissa!

Uusi päällikkö

Marjo Poutanen, 37, aloitti Vantaan kaupunginmuseon päällikkönä 1.12. 2017.

Hän on opiskellut Suomen historiaa Joensuun yliopistossa ja valmistunut myös historian ja yhteiskuntaopin opettajaksi.

Punkaharjulla syntynyt ja Helsingin Maunulassa perheineen asuva Poutanen kiinnostui museoalasta ja teki ensin korkeakouluharjoittelunsa Vantaan kaupunginmuseossa. Vuoden 2004 lopulta lähtien hän on toiminut kaupunginmuseossa erilaisissa tehtävissä.

Hän on työskennellyt välillä myös mainostoimistossa copywriterina ja projektipäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.