Mielipide: Lastensuojelutarpeen vähentämiseksi tarvitaan tukiverkosto jo päiväkotivaiheessa

Lasten ongelmien juurisyyt muodostuvat usein jo päiväkoti-iässä, kirjoittaja muistuttaa. Kuvituskuva. Paivi Tuovinen

toimitus

Ainoa keino vähentää oleellisesti lasten myöhempää tarvetta lastensuojeluun, on panostaa ongelmien ennaltaehkäisyyn jo päiväkodeissa, kirjoittaja toteaa.

Lasten ja nuorten ongelmat ovat kasvussa ja tämä näkyy lastensuojelun asiakasmäärissä. Kiireelliset huostaanotot ovat kasvaneet yhdessä vuodessa jopa 50 prosenttia. Tilanne on erittäin vakava. Lastensuojelun resurssit ovat riittämättömät ja työntekijöiden vaihtuvuus on erittäin korkea.

Olen itse seurannut lastensuojelun tilannetta lähes 10 vuotta sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajana. Tilannetta on pyritty parantamaan monin eri tavoin toimintaa uudelleen organisoimalla, mutta aika lailla tuloksetta.

Mistä tämä johtuu?

Monesta tekijästä, mutta erityisesti siitä, että ongelmiin ei ole puututtu riittävän varhain eli siinä vaiheessa, kun ne olisivat vielä ratkaistavissa eli varhaiskasvatuksessa. Lastensuojelun puuttuessa tilanteeseen ollaan jo usein ajauduttu umpikujaan. Tilanne on kriisiytynyt ja ratkaisukeinot vähissä.

Lasten ongelmien juurisyyt muodostuvat usein jo päiväkoti-iässä ja kriisiytyvät kouluikäisenä. Tämä on todettu useissa tutkimuksissa. Siksi ainoa keino vähentää oleellisesti lasten myöhempää tarvetta lastensuojeluun, on panostaa voimakkaasti ongelmien ennaltaehkäisyyn jo päiväkodeissa.

Päiväkoteihin tarvitaan lastenpsykiatriaan erikoistuneita ammattilaisia työskentelemään yhteistyössä varhaiskasvatuksen ammattilaisten ja kouluverkoston kanssa. Tällä yhteistyöllä pystyttäisiin sekä ennaltaehkäisemään lastensuojelun tarvetta että helpottamaan päiväkodin työntekijöiden vaativaa perustyötä.

Tämä toimintamalli voisi olla erittäin tehokas ja vaikuttava. Monen lapsen syrjäytymisen polku voitaisiin katkaista heti alkuunsa ja samalla kaupunki säästäisi isot rahat pienentyneinä lastensuojelukustannuksina.

Olen ottanut tämän kehitysidean esille valtuustossa ja ilolla todennut, että aika moni valtuutettu kannattaa tähän asiaan panostamista. Myös virkamiesten suhtautuminen on ollut positiivista.

Olisi mielenkiintoista kuulla miten tähän toimintamalliin suhtautuvat alan ammattilaiset?

Juha Malmi, ekonomi, KTM. Vantaan Siniset, valtuustoryhmän puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 2. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 3. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 4. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 5. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 6. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset moninkertaistuneen Hus-alueella – ole tarkkana näillä alueilla
 7. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 8. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 9. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 10. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 11. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 12. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 13. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 14. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 15. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.