Mielipide: Lastensuojelutarpeen vähentämiseksi tarvitaan tukiverkosto jo päiväkotivaiheessa

Lasten ongelmien juurisyyt muodostuvat usein jo päiväkoti-iässä, kirjoittaja muistuttaa. Kuvituskuva. Paivi Tuovinen

toimitus

Ainoa keino vähentää oleellisesti lasten myöhempää tarvetta lastensuojeluun, on panostaa ongelmien ennaltaehkäisyyn jo päiväkodeissa, kirjoittaja toteaa.

Lasten ja nuorten ongelmat ovat kasvussa ja tämä näkyy lastensuojelun asiakasmäärissä. Kiireelliset huostaanotot ovat kasvaneet yhdessä vuodessa jopa 50 prosenttia. Tilanne on erittäin vakava. Lastensuojelun resurssit ovat riittämättömät ja työntekijöiden vaihtuvuus on erittäin korkea.

Olen itse seurannut lastensuojelun tilannetta lähes 10 vuotta sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajana. Tilannetta on pyritty parantamaan monin eri tavoin toimintaa uudelleen organisoimalla, mutta aika lailla tuloksetta.

Mistä tämä johtuu?

Monesta tekijästä, mutta erityisesti siitä, että ongelmiin ei ole puututtu riittävän varhain eli siinä vaiheessa, kun ne olisivat vielä ratkaistavissa eli varhaiskasvatuksessa. Lastensuojelun puuttuessa tilanteeseen ollaan jo usein ajauduttu umpikujaan. Tilanne on kriisiytynyt ja ratkaisukeinot vähissä.

Lasten ongelmien juurisyyt muodostuvat usein jo päiväkoti-iässä ja kriisiytyvät kouluikäisenä. Tämä on todettu useissa tutkimuksissa. Siksi ainoa keino vähentää oleellisesti lasten myöhempää tarvetta lastensuojeluun, on panostaa voimakkaasti ongelmien ennaltaehkäisyyn jo päiväkodeissa.

Päiväkoteihin tarvitaan lastenpsykiatriaan erikoistuneita ammattilaisia työskentelemään yhteistyössä varhaiskasvatuksen ammattilaisten ja kouluverkoston kanssa. Tällä yhteistyöllä pystyttäisiin sekä ennaltaehkäisemään lastensuojelun tarvetta että helpottamaan päiväkodin työntekijöiden vaativaa perustyötä.

Tämä toimintamalli voisi olla erittäin tehokas ja vaikuttava. Monen lapsen syrjäytymisen polku voitaisiin katkaista heti alkuunsa ja samalla kaupunki säästäisi isot rahat pienentyneinä lastensuojelukustannuksina.

Olen ottanut tämän kehitysidean esille valtuustossa ja ilolla todennut, että aika moni valtuutettu kannattaa tähän asiaan panostamista. Myös virkamiesten suhtautuminen on ollut positiivista.

Olisi mielenkiintoista kuulla miten tähän toimintamalliin suhtautuvat alan ammattilaiset?

Juha Malmi, ekonomi, KTM. Vantaan Siniset, valtuustoryhmän puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 2. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 3. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 4. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 5. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 8. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 9. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 10. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 11. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 12. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 13. Hänninen 12.8.
 14. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki
 15. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.