Kaikille avoimissa purotalkoissa hoivataan lähiluontoa – "Tämä on vastaisku välinpitämättömyydelle"

MENOVINKKI Purotalkoot ovat oivallinen paikka tutustua Vantaan pienvesistöihin.

Tomi Räsänen, Sanna Utti ja Joonas Fontell ahkeroivat talkoissa Lammasojalla. Ostoskärryjen nostaminen purosta vaati hieman enemmän voimaa kuin etualalla näkyvien jättipalsamien kitkeminen. Tiina Örn

Tiina Örn

Kevyt nyppäisy ja pieni teko ympäristön hyväksi on suoritettu. Nyppäisemällä kitketään puron ja puron rantojen eliöstölle haitallista vieraslajia, jättipalsamia. Hieman suurempaan ympäristötekoon vaaditaan useita nyppäisyjä ja kokonaisen jättipalsamiesiintymän kitkeminen pienvesistön varrelta.

Yhteisöllisyyttä tarvitaan Vantaallakin enemmän."

Homma on tuttua kahdelle Vantaan kaupungin palkkaamalle purotalkkarille: Joonas Fontellille ja Tomi Räsäselle.

– Jättipalsami levittäytyy purojen varsille ja sitoo kasvumaansa tosi löyhästi. Se lisää kiintoaineen valumista puroihin. Kiintoaine voi haitata esimerkiksi taimenen lisääntymistä tukkimalla kutusoraikkoja. Lisäksi jättipalsami valtaa kasvualueita Suomen luontaisilta lajeilta, selittävät purotalkkarit.

Kesän ajaksi palkatut purotalkkarit ovat kitkeneet jättipalsamia maasta muun muassa talkoissa Vapaalan Lammasojalla.

Talkkareiden kanssa pääsevät hommiin halutessaan kaikki vantaalaiset. Kaikille avoimia pienvesien hyvinvoinnin edistämiseen tarkoitettuja talkoita järjestetään pitkin kesää eri puolilla Vantaata.

Puroluonnon elvyttämiseksi voi tehdä vähällä vaivalla jättipalsaminen kitkemisen lisäksi myös paljon muuta, kuten siivota roskia. Lammasojalla pidetyissä talkoissa purosta löytyi autonrenkaita, pantillisia oluttölkkejä, polkupyöriä ja yhdet ostoskärryt.

– Ei ole mitään sellaista, jota Vantaan puroista ei voisi löytyä, kommentoi Räsänen.

Osassa talkoita kunnostetaan kutusoraikkoja.

– Tarkoituksen on tehdä hyvä työ taimenkantojen eteen ja pitkällä tähtäimellä myös Vantaan kalastuksen eteen. Vantaan puroilla on tärkeä rooli vaelluskaloihin kuuluvan taimenen lisääntymisalueina, toteaa Räsänen.

Purotalkkareiden kanssa Lammasojalla ahkeroiva Pähkinärinne-seuran sihteeri Sanna Utti toteaa, että yhteistalkoissa voi tehdä jotain konkreettista lähiluonnon hyväksi. Osallistuminen on hänen mielestään vastaisku välinpitämättömyydelle.

– Yhteisöllisyyttä tarvitaan Vantaallakin enemmän, miettii Utti.

Mielekkään tekemisen ja pikkupurtavan lisäksi talkoissa on tarjolla myös tietoa. Purotalkkareilla on opintoja ympäristöalalta ja he ovat intohimoisia kalastajia. Jättipalsaminen alkuperästäkin heillä on vähintäänkin valistunut arvaus.

– Se taitaa olla tullut Suomeen koristekasviksi Aasiasta, toteaa Fontell.

Kesän purotalkoot

Torstai 28.6. Rekolanoja, Ojalehto: siivous- ja jättipalsaminkitkemistalkoot. Ojalehdon leikkipaikka, Niinikuja 4, klo 17.30.

Keskiviikko 25.7. Kylmäoja Osmanranta: siivous- ja kutusoraikkotalkoot. Tapaaminen Osmanrannan kävelysillalla Osmanrannan päässä klo 17.30.

Torstai 16.8. Vantaankoski: kutusoraikkotalkoot. Kuninkaantie 24:n parkkipaikka klo 17.30

Talkoot kestävät noin kolme tuntia.

Purotalkkareilla on omat sivut Facebookissa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut