Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tikkurilan uudesta kirkkokorttelista tehtiin viimein päätös – "Synkkä piruntorjuntabunkkeri"

PÄÄTÖS Osa valtuutetuista pelkää, että uudesta korttelista tulee liian synkkä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Tikkurilan kirkon korttelin kaavamuutoksen, joka mahdollistaa Tikkurilan kirkon ja seurakuntien virastorakennuksen purun ja uuden korttelin rakentamisen.

Kortteliin on tulossa kirkon ja seurakunnan kerhotilojen lisäksi liike- ja toimistotilaa sekä arviolta 500 asuntoa. Seurakunnalle tulee kortteliin myös kahvila.

Uusi kirkko rakennetaan Asematien ja Vehkapolun kulmaan. Asematien varressa rakennukset ovat neljän–viiden kerroksen korkuisia. Unikkotien puolella olevat korttelin rakennukset kohoavat kahdeksaan ja yhdeksään kerrokseen.

Tavoitteena on saada kirkko valmiiksi adventtiin 2020 mennessä. Nykyisen kirkon purkaminen alkaa mahdollisimman pian.

Nyt on viimein löydetty toteuttamiskelpoinen malli."

Kaavamuutos hyväksyttiin valtuustossa yksimielisesti, mutta asiaan jätettiin pöytäkirjalausuma. Pöytäkirjalausuman jättänyt Vaula Norrena (vihr.) harmitteli, ettei massiivisen kirkkokorttelin tuloa voi enää estää. Norrena kuitenkin toivoi, ettei kaupungintalon viereen suunniteltaisi ainakaan toista vastaavaa kolossia.

Norrenan jättämässä pöytäkirjalausumassa todetaan muun muassa, että pyrittäessä luomaan Tikkurilaan viihtyisää kävelykeskustaa olisi tärkeää huolehtia, että rakentaminen on ilmavaa, ja että Tikkurilassa on jatkossa myös "ihmisen kokoista mittakaavaa".

Norrena muistutti Vantaan kaupunginmuseon lausuneen, ettei kaavamuutoksen mahdollistama rakentaminen sopeudu lountevasti ja eheyttävästi suhteessa Asematien mittakaavaan, kaupungintaloon ja Tikkurilan historialliseen keskustaan.

Sirpa Kauppinen (vihr.) arvosteli korttelia synkäksi. Hän muisteli ensimmäisiä näkemiään havainnekuvia korttelista.

– Ensimmäinen mielikuva oli synkkä piruntorjuntabunkkeri, joka näyttää Mordorin maiseman mustalta vuorelta, kuvaili Kauppinen.

Hän kysyi, missä vaiheessa mahtipontisuus on haudannut mielikuvitusta ja leikillisyyttä kaupunkisuunnittelussa.

Puoluetoveri Eve Rämö laskeskeli, että Tikkurilan uutta kirkkoa on suunniteltu vuosia. Hän sanoi olevansa todella iloinen siitä, että Tikkurilaan saadaan kirkko keskeiselle paikalle.

Myös moni muu valtuutettu iloitsi siitä, että kaava etenee viimein.

Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen (sd.) kehui kirkkoa uudenajan kirkoksi, joka aukeaa kadulle ja torille ja jossa on monipuolista toimintaa.

– Sellaista tilaa Tikkurilassa kaivataan, sanoi Ala-Kapee-Hakulinen.

Myös kokoomusvaltuutettu Sari Multala muistutti kaavan pitkästä valmisteluprosessista.

– Nyt viimein on löydetty malli, joka on sekä seurakuntayhtymän että kaupungin puolesta hyväksyttävissä ja toteuttamiskelpoinen.