Onko punkkipelko lähtenyt jo käsistä? – näin pieni on vakavan taudin mahdollisuus oikeasti

Punkki on aiheuttanut hysteriaa tänäkin vuonna. Anton Soinne

Tero Vähämäki

Puutiainen eli punkki. Viheliäinen tauteja levittävä verenimijä, joka on hallinnut keskustelupalstoja ja lehtien otsikoita keväällä ja alkukesästä.

Puutiaisaivotulehdus ja borrelioosi pelottavat oireillaan: neurologisia ongelmia, kovaa kuumetta ja pahimmillaan hengenlähtö. Uskaltaako tässä enää ulkona liikkuakaan?

Kyllä uskaltaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa sunnuntaina julkaistussa uutisessaan, että puutiaisaivokuumeeseen sairastuminen vaatii äärimmäisen huonoa tuuria.

Selkeällä riskialueella noin yksi sadasta punkista kantaa virusta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että joka sadas punkinpurema johtaisi vakavaan sairastumiseen. Itse asiassa vain noin 10–30 prosenttia tartunnan saaneista saa oireita ja näistä 20–30 prosenttia saa pelätyn aivokuumeen.

Kertomalla todennäköisyydet keskenään saadaan noin 0,0002–0,0009 prosentin riski, että yksi purema johtaisi aivokuumeeseen.

THL:n ylilääkäri Tuija Leino toteaakin, että niin sanottua punkkirokotteen ottamista kannattaa harkita, ellei aio viettää lomaansa riskialueella luonnossa liikkuen.

– Jos olet riskialueella vain muutamia päiviä tai viikon, rokote on todennäköisesti turha. Jos aiot oleskella riskialueiksi määritellyillä alueilla viikkoja, mutta lähinnä vain teillä, kaduilla, hiekkarannoilla, patioilla, terasseilla, laitureilla ja sisätiloissa, et tarvitse rokotetta.

THL:n mukaan punkeilta suojautuminen on kuitenkin kannattavaa, sillä puutiaiset voivat levittää huomattavasti puutiaisaivotulehdusta yleisempää borrelioosia.

Peittävää vaatetusta ja punkkikarkoitetta kannattaakin käyttää etenkin riskialueilla liikuttaessa. "Punkkirokote" ei suojaa borrelioosilta, sillä se ei lempinimestään huolimatta karkota punkkeja, vaan toimivat vain puutiaisaivokuumevirusta vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 7. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 8. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 9. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 10. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 11. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 12. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 13. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 14. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 15. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.