Kartanon perijä sai valtavan työmaan ja paiskii töitä hiki otsalla – "Usein tuntuu, että Laila istuu olkapäälläni mutisemassa"

PERINTÖ Nissbackan kartanoa ylläpitävä Jean Ramsay vitsailee tietävänsä miltä kuninkaallisista tuntuu.

Jean Ramsay siivosi Nissbackassa pop up -kahvilaksi kunnostetun vanhan leikkimökin työmaata toukokuun lopulla. Päivi Tuovinen

Marika Lumme

Jean Ramsay, 45, istuu Nissbackan kartanon terassilla. Teekannun vieressä on paahdettuja pullaviipaleita hillolla.

– Näitä Lailakin olisi tarjonnut, Ramsay sanoo.

Edesmenneen kuvanveistäjä Laila Pullisen poika huokaisee, että terassikin täytyisi vielä kunnostaa. Mielessä on myös voikukkien peittämän nurmen ajaminen, näyttelyn pystyttäminen, veistosten kiillottaminen, lehtien haravointi, puiden raivaus...

– Moni ajattelee, että meillä on ihana paratiisi, missä me vaan lekotellaan. Oikeasti en pysty itse nauttimaan tästä. Minulla on koko ajan tekemättömien tehtävien lista mielessä, Ramsay sanoo.

Hän on hetkeä aiemmin laittanut syreenit isän, Magnus Ramsayn, muistomerkin eteen.

– Laila laittoi siihen aina syreenejä, hän kertoo.

Jean Ramsay pitää huolta kartanosta veistospuistoineen kirjaimellisesti hiki otsalla. Veistospuisto on jälleen kesän ajan avoinna yleisölle. Helteiset toukokuun viikot Ramsay laittoi paikkoja kuntoon. Tukena Nissbackan pyörittämisessä on vaimo Petra Piitulainen-Ramsay

– Kaksistaan tätä pyöritetään. Onneksi vaimon suvusta on löytynyt innokkaita auttajia. Apestani Lassesta ja vävykokelaastani Jussista on ollut iso apu.

Ramsay sanoo ymmärtävänsä kuninkaallisia, jotka saavat kysymättä ison vastuun.

– Sillä erotuksella, että minä en saa tästä työstä tuloja, hän naurahtaa.

Ramsay sanoo, että hänet naulattiin kuuden tuuman naulalla kiinni Nissbackaan kun hän täytti 18 vuotta. Hän sai perheen ainoana lapsena kolmasosan tilasta perintönä. Perintö toi mukanaan valtavan vastuun paikasta, jonka ylläpitäminen maksaa. Kunnostettavaa on historiallisissa rakennuksissa jatkuvasti. Tuloja ei sen sijaan ole juurikaan ja tästä keväästä eteenpäin nekin ohjautuvat juuri perustetulle Laila Pullisen säätiölle.

– Minulla on tuhannen euron lasku maksamatta, enkä tiedä miten sen hoidan.

Ramsay sanoo kapinoineensa perintöä vastaan.

– Minulta ei kysytty haluanko perintöä vai en. Vanhempani tekivät viisaasti kun antoivat minun kapinoida.

Ramsay pakkasi laukkunsa ja matkusti Skotlantiin yliopistoon. Hän vietti vuosia maailmalla ja oppi lisää taiteesta. Vuonna 1996 äiti soitti pojalleen ja pyysi avukseen ylläpitämään kartanoa.

– Minun piti tulla pariksi vuodeksi. Tässä sitä edelleen ollaan.

Ramsay tapasi Suomessa vaimonsa ja pariskunta asuu Helsingissä Käpylässä. Molemmat työskentelevät vapaina toimittajina, Jean lisäksi kääntäjänä ja kuraattorina.

Ajoittain he myös yöpyvät Nissbackassa, sillä päärakennuksen yläkerta on pidetty yksityisessä käytössä. Muut kartanon tilat avattiin yleisölle ensimmäistä kertaa viime kesänä. Myös tänä kesänä sisälle saa piipahtaa.

Ramsay muistelee lapsena nauttineensa päästessään tutustumaan Jean Sibeliuksen kotiin Ainolaan. Hän sanoo erityisesti keittiön kiinnostaneen pikkupoikaa.

– Keittiössä on jotain, joka tekee suurmiehestäkin inhimillisen ihmisen.

Ramsaylla on ollut huoli mitä kartanolle käy, jos hän omien sanojensa mukaan kuukahtaa. Tämä huoli on helpottanut tänä keväänä kun vuosia suunnitteilla olleesta säätiöstä tuli vihdoin totta. Säätiössä on Jean Ramsayn ja Petra Piitulainen-Ramsayn lisäksi kaksi perheen pitkäaikaista ystävää ja lakimies.

– Tulen olemaan säätiössä elämäni loppuun asti. Jatkossa kaikki rahaliikenne menee säätiön kautta, Ramsay selvittää.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on kehittää Nissbackasta paikka, jossa pienet tulovirrat mahdollistaisivat henkilön palkkaamisen. Tänä kesänä kartanolla kokeillaan pop up -kahvilaa. Lisäksi kartanoa vuokrataan harkinnan mukaan, esimerkiksi keväällä eräs yhtye oli äänittämässä kartanossa. Ramsay sanoo monien kyselleen paikkaa hääjuhliin, johon ei ole vielä suostuttu.

– Olemme pitäneet pieniä tilaisuuksia pihamaalla. Laila sanoi, että kaljatelttoja ei tänne tule ja tämä ajatus mielessä rakennamme paikkaa. Barokkimusiikki sopii tänne, Ramsay sanoo.

– Usein tuntuu siltä, että Laila istuu olkapäälläni mutisemassa ja ohjaa millaisia päätöksiä teen, hän naurahtaa.

Nissbackan kartano

Sotungissa sijaitsevassa Nissbackan kartanon veistospuistossa on tänä kesänä nähtävillä kuvanveistäjä Laila Pullisen ensimmäinen näyttely. Näyttely on vuodelta 1958. Esillä on myös teoksia, joita ei ole aiemmin ollut nähtävillä.

Näyttely avautui 3. kesäkuuta.

Veistospuisto on kesällä avoinna keskiviikkoisin kello 12–18 ja sunnuntaisin kello 12–16. Kokoelman esittely on joka sunnuntai kello 14.

Lisäksi joka kuukauden viimeinen sunnuntai kuka tahansa voi osallistua Jean Ramsayn vetämälle kierrokselle Laila Pullisen taitelijakodissa kello 13 ja 15.30. Koti on muutoin auki vain ryhmille varauksesta.

Jean Ramsayn äiti oli kuvanveistäjä Laila Pullinen (1933–2015) ja isä neurologi Magnus Ramsay (1943–1994). Kartano on Magnus Ramsayn kotitila.

Nissbackan kartanon päärakennus on 1910-luvulta. Päärakennuksen lisäksi tilaan kuuluu ateljee, jossa Laila Pullinen teki veistoksia sekä viljamakasiini. Molemmissa on Pullisen teoksia esillä. Lisäksi pihamiljöössä on lukuisia veistoksia.

Kartano on ollut viime vuosina toistuvasti tuhotöiden kohteena, joka on vienyt perheen voimia.

Jean Ramsay kirjoittaa parhaillaan kirjaa äidistään, Laila Pullisesta. Hänellä on apuraha kirjan kirjoittamiseen tämän vuoden loppuun. Ramsay käy parhaillaan läpi Pullisen useita arkistoja.

Jean Ramsay oli 9-vuotias kun perhe muutti ulkomailta Sotunkiin Nissbackan kartanoon asumaan. Ramsayn äiti ja isä halusivat pelastaa Nissbackan Vantaan kaupungin kaavoitussuunnitelmien alta.

Nissbackan veistospuistossa vierailee kesäisin tuhansia ihmisiä.

Laila Pullisen viimeisistä teoksista koostuva muistonäyttely "Minulla on ehjät kädet, minä en pelkää kuolemaa" avoinna Sovintolassa Kesälahdella 9.6–11.8.2018.

Aiheeseen liittyvää

  1. Jälleen uusi kesäkahvila Vantaalle – Nissbackan kartanon veistospuistossa kahvitellaan ulkona tammien katveessa 8.6.2018 7:35

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut