Tuleeko Burana lähikauppojen hyllyille? Selvitys vaatii apteekkibyrokratian purkamista

Apteekkien sääntelyä pitää purkaa, uskoo työryhmä. Sauvo Jylhä

toimitus

Lääkealan uudistustarpeita selvittäneen asiantuntijaryhmän mukaan nykyinen lääkejakelujärjestelmä on tämän hetken tarpeisiin liian joustamaton ja kallis. Entisen Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän vetämä työryhmä pitää apteekkien sääntelyä vanhanaikaisena.

– Tarveharkintainen lupajärjestelmä on arvioitava uudelleen. Kalliita lääkkeitä suosiva lääketaksa eli apteekin palkkio ei ole yhteiskunnan eikä lääkkeen käyttäjän etu. Tarvitaan nykyistä monipuolisemmat toimintamallit. Oikein kohdennetulla sääntelyllä varmistetaan laadukas ja kattava lääkejakelu, lääkitysturvallisuus, kustannustehokkuus ja riittävät resurssit toiminnan kehittämiseen, Hyssälä painottaa.

Yksi tärkeimmistä sääntelyn purkamisen tavoitteista on apteekkien lupajärjestelmän uudistaminen. Nyt alalle pääsy on tiukasti rajattu uusilta toimijoilta ja apteekin avaaminen voi kestää vuosia. Lisäksi kaksi kolmasosaa apteekin perustamispäätöksistä johtaa valitukseen.

Hallituspuolueiden vetämä apteekkityöryhmä on linjannut vuonna 2017, että apteekkien tulee säilyä luvanvaraisina. Kuitenkin "tiettyjen itsehoitolääkkeiden" myyntiä voitaisiin vapauttaa päivittäistavarakaupoille. Hallitustyöryhmän tavoitteena on myös lisätä apteekkien määrää Suomessa.

Uudistustarpeita selvittäneen asiantuntijaryhmän mukaan sääntely ei ole perusteltua terveydenhuollon kokonaiskuvassa. Terveydenhuollon tavoitteet toteutuisivat apteekeissa paremmin, jos apteekkeja esimerkiksi kannustettaisiin myymään halvempia lääkkeitä ja aloittamaan lääkkeiden laajamittainen myynti netissä.

– Lääketaksan tulee edistää rationaalista lääkkeiden käyttöä ja tukea apteekkipalvelujen kehittämistä, ei kannustaa kalliimpien lääkkeiden myyntiin. Nykyisin lääketaksa perustuu pääosin lääkkeen hintaan eikä apteekeilla ole aitoa kannustetta suosia halvempia valmisteita, vaikka apteekeilla hintaneuvontavelvoite onkin, selvitysryhmä toteaa.

Viranomaisen tulisi säädellä lääkkeiden enimmäishintaa ja siten sallia lääkkeiden hintakilpailu. Etelä-Suomen Media uutisoi aiemmin tällä viikolla, että lääkkeiden viitehintajärjestelmä on laskenut lääkkeiden hintoja selvästi viimeisen 15 vuoden aikana.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut