Kävelijät suomalaisten mielestä kohteliaimpia kulkijoita – arvaatko, mitä ryhmää pidetään töykeimpänä?

Kävelijät ovat kyselyn mukaan kohteilain tienkäyttäjäryhmä. Pyöräilijät sijottuivat häntäpäähän. Kuvituskuva. Sirpa Repo

Tero Vähämäki

Kohteliaisuus on hyve niin kotona kuin ihmisten ilmoillakin. Erityisen paljon suomalaiset arvostavat kohteliaisuutta liikenteessä. Osalta kirjoittamattomat säännöt tuppaavat kuitenkin unohtumaan siirryttäessä kanssakulkijoiden joukkoon.

Liikenneturva kyseli ihmisiltä, mitkä ovat kolme kohteliainta tienkäyttäjäryhmää. Selkeän ykköspaikan veivät kävelijät. Yli neljäsosa äänesti kävelijät kulkijoista kohteliaimmiksi. Joukkoliikenteen kuljettajat selvisivät kakkostilalle. Noin 18,7 prosenttia suomalaisista arvottaa bussin, junan, raitiovaunun ja lautan kuljettajat kohteliaimmaksi ryhmäksi.

Kyselyn häntäpäähän sijoittuvat kaksipyöräisillä kulkevat. Mopoilijat (0,8%), pyöräilijät (6,5%) ja moottoripyöräilijät (8,7%) eivät nauti kohteliaiden tienkäyttäjien mainetta.

– Meillä ihmisillä on taipumusta lokeroida muita tiettyjen stereotypioiden ja liikenteessä kulkumuotojen mukaan. Joskus nämä luokittelut vaikuttavat kuitenkin myös omaan käytökseen, ja usein väärään suuntaan, Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen muistuttaa.

Tutkimuksessa kyseltiin myös, kuinka kohtelias liikenteessä tulee olla.

Asteikolla 1–10 suomalaiset edellyttäisivät liikenteessä kasi plussan arvoista käyttäytymistä. Kohteliaampaa käyttäytymistä edellytettiin työhaastattelussa, vanhempia ihmisiä puhuteltaessa sekä työpaikalla ja kaupassa.

– Liikenteessä liikkuminen on jatkuvaa vuorovaikutusta toisten tienkäyttäjien kanssa. Määritelmällisesti kohteliaisuus on toimintaa, joka perustuu siihen, miten vuorovaikutuksen toinen osapuoli odottaa itseään kohdeltavan, Kaistinen toteaa.

– Liikenteessä tämä on yksinkertaisesti toisen huomioonottamista: toimimista sääntöjen mukaan, viestimistä omista aikeista esimerkiksi käännyttäessä ja pysähtymistä suojatien eteen. Ihan jokapäiväisiä perusjuttuja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 2. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 3. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 4. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 5. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 8. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 9. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 10. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 11. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 12. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 13. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 14. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 15. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.