Lakko uhkaa pysäyttää Helsinki-Vantaan lentokentän perjantaina

Helsinki-Vantaan lentokenttä voi käytännössä pysähtyä perjantaina 15. kesäkuuta. Arkistokuva

toimitus

Lentokenttäavustajien lakko uhkaa pysäyttää Helsinki-Vantaan lentokentän toiminnan perjantaina 15. kesäkuuta. Työtaistelun syynä on Ilmailualan Unioni IAU:n ja sen alihankkijan Lassila & Tikanojan välinen kiista avustajien työehdoista.

L&T:llä työskentelevät lentokentän liikuntarajoitteisten ja näkövammaisten matkustajien avustajat menevät lakkoon aamuviidestä seuraavaan aamuun, joten avustuspalveluja tarvitsevat jäävät tuolloin ilman apua. Lakko koskee myös lentoyhtiöiden tarjoamaa yksin matkustavien lasten saattopalvelua. Finavia arvioi, että lakko koskettaa noin 250 matkustajaa.

IAU uhkaa lentokentänlaajuisilla tukilakoilla, mikäli L&T yrittää tehdä korvaavia toimenpiteitä avustuspalveluiden järjestämiseksi.

Iltalehden haastatteleman IAU:n varapuheenjohtaja Pekka Kähkösen mukaan on mahdollista, että tuona perjantaina kello 13 alkaen koko lentokentän maapalvelut menisivät lakkoon. Tuolloin kenttä menisi pitkälti kiinni koko perjantai-illaksi.

Työtaistelun seurauksena Lassila & Tikanoja uhkaa vetäytyä kokonaan lentokenttäpalveluiden tuottamisesta. Yhtiön näkemys on, että se ei voi neuvotella IAU:n kanssa lentokenttäavustajien työehtojen parantamisesta, koska silloin tuotantokustannukset kasvaisivat liikaa. Yhtiön mukaan heidän palvelusopimuksensa on hinnoiteltu Kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen työ- ja palkkaehtojen perusteella, eikä pyydettyjä korotuksia pystytä toteuttamaan.

IAU puolestaan syyttää Kiinteistötyönantajia, joihin L&T kuuluu, työriidan sovitteluprosessin jäädyttämisestä. IAU:n mukaan Kiinteistötyönantajat on ilmoittanut valtakunnansovittelijalle, ettei se tule sopimaan työriitaa IAU:n kanssa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut