Salakavala seksitauti jää kehoon loppuelämäksi – taudin voi saada oireettomalta kumppanilta

TERVEYS Valtaosalla keski-ikäisistä on huuliherpestä aiheuttava virus. Tartunnan jälkeen virus jää elimistöön loppuelämäksi.

Herpes voi tarttua myös oireettomana. Suuseksisuoja ja kondomi vähentävät herpeksen tarttumisen riskiä, mutta eivät poista sitä kokonaan. Suuseksisuojan voi askarrella kondomista. Johanna Erjonsalo

Sirkku Aalto

Huuliherpes on tavallinen, mutta ikävä vaiva suun liepeillä. Monille voi olla yllätys, että huuliherpes voi tarttua sukuelimiin ja aiheuttaa sukuelinherpeksen.

Tartunnan voi saada suuseksissä, vaikka kumppanin huulissa ei näkyisikään tyypillistä rakkuloivaa herpestä.

Sukuelinherpes on viruksen aiheuttama seksitauti. Taudin esiintymisestä ei ole tilastoja, sillä herpestä ei voi testata aukottomasti yhdellä testillä eikä herpestartuntoja merkitä tartuntatautirekisteriin vaikkapa HIV-tartuntojen tapaan.

Erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sukupuolitautien poliklinikalta pitää sukuelinherpestä melko yleisenä sukupuolitautina.

– Klinikan potilasaineiston perusteella herpes on kolmanneksi yleisin tauti klamydian ja kondylooman jälkeen, hän kertoo.

Sukuelinherpes oireilee sekä miehellä että naisella aluksi alapään kirvelynä ja kutinana, minkä jälkeen genitaalialueelle ilmestyy rakkuloita. Ne aiheuttavat rikkoutuessaan haavaumia.

Sekä naisella että miehellä ensimmäinen herpestartunta voi olla oireeton tai päinvastoin rajuoireinen, jolloin tulehdukseen voi liittyä myös esimerkiksi kuumeilua, päänsärkyä tai lihassärkyä.

Herpesvirusta on kahta tyyppiä. Huuliherpeksen aiheuttaa yleensä Herpes simplex 1 -virus ja sukuelinherpeksen Herpes simplex 2 -virus.

Nykyisin jopa kolmasosa sukuelinherpestartunnoista johtuu huuliherpeksen aiheuttajana tunnetusta viruksesta. Taustalla vaikuttavat suuseksin yleistyminen ja suojauksen puute.

Herpes tarttuu myös toisin päin eli sukuelinherpeskin voi tarttua huuliin. Herpes voi uusiutua myöhemmin, sillä virus jää elimistöön pysyvästi.

– Herpeksen ärhäkkyyttä tai uusimistahtia ei voi päätellä virustyypistä, sillä siihen vaikuttaa paljon ihmisen oma vastustuskyky, Hiltunen-Back toteaa.

Lääkärikirja Duodecimin mukaan Herpes simplex 1 -virus on arviolta 60 prosentilla keski-ikäisistä. Herpes simplex 2 -virus puolestaan on arviolta 20 prosentilla aikuisista, mutta heistä vain pieni osa oireilee.

Herpes tarttuu etenkin oireillessaan, mutta jopa puolet tartunnoista tapahtuu oireettoman tai tartunnastaan tietämättömän kumppanin välityksellä. Siksi herpekseltä on vaikea suojautua täysin varmasti.

Jotain voi kuitenkin tehdä.

– Kun herpes oireilee, suuseksiä ja yhdyntää kannattaa välttää, Hiltunen-Back neuvoo.

Kumppanin tyydyttäminen käsin on Finsex-tutkimuksen mukaan yleistynyt viime vuosina. Olisiko käsiseksi herpesriskin kannalta turvallisempi tapa harrastaa seksiä kuin suuseksi tai yhdyntä?

– Periaatteessa jonkin verran, kunhan iho on ehjä. Limakalvoilla on usein huomaamattomia rikkoumia, jotka edistävät tartunnan leviämistä, Hiltunen-Back sanoo.

Kondomi ja suuseksisuoja vähentävät tartuntariskiä, mutta eivät poista sitä kokonaan.

Aiheeseen liittyvää

  1. Antti Tuisku on jälleen kesäkumiartisti – tänä vuonna teema suojautuminen suuseksissä
    29.5.2018 9:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut