"Pelastakaa simpukat" -operaatio Tikkurilankoskessa: Uhanalaisia vuollejokisimpukoita sukellettiin ylös "käsikopelolla"

Sanna Sopanen esittelee vuollejokisimpukkaa, joka on äsken sukellettu ylös patoaltaasta. Tuomas Massinen

Tuomas Massinen

Tikkurilankosken patoaltaalla ja nykyisen koskenniskan alueella on ollut tällä viikolla käynnissä suuri simpukkaoperaatio. Sukeltajat ovat poimineet uhanalaisia vuollejokisimpukoita ylös Keravanjoen pohjasta.

– Pyrkimyksenä on, että mahdollisimman monta saadaan siirrettyä tuonne koskenniskan yläpuoliselle jokialueelle, reilun kilometrin päähän, kertoo Vantaan yhteistyökumppanin Rambollin asiantuntija Sanna Sopanen

Siirroilla valmistellaan Tikkurilankosken padon muutostöitä, jotka toteutetaan ensi vuoden aikana. Muutostöiden takia nykyisen patoaltaan soveltuvuus simpukoiden elinalueeksi heikkenee.

– Vedenpinta laskee töiden takia, ja patoaltaassa elävät simpukat jäisivät vedenpinnan yläpuolelle, selittää Vantaan rakennuttajapäällikkö Juha Kivimäki

Pari vuotta sitten Ramboll teki kartoituksen, jonka tulosten perusteella patoaltaan ja nykyisen koskenniskan alueella arvioidaan olevan noin tuhat vuollejokisimpukkaa. Valtaosa niistä oli sukellettu ylös perjantaihin mennessä.

Välillä simpukoita ei löydy yhtään, mutta välillä niitä on 20 vieri vieressä."

Simpukoita on kerätty 100–300 yksilön päivävauhtia.

– On havaittu, että vain muutamat simpukat ovat olleet kuolleita ja että yhteisön ikärakenne on laaja. Tämä osoittaa, että simpukoilla on täällä hyvät elinolot, Sopanen kertoo.

Etsintätyö on ollut ennakoitua hitaampaa samean veden takia. Tutkimusteknikko Timo Soinisto on etsinyt simpukoita "käsikopelolla" viitisen tuntia päivittäin.

– Välillä simpukoita ei löydy yhtään, mutta välillä niitä on 20 vieri vieressä. Se riippuu joenpohjan maaperän laadusta: kun pöyhii hiekkaista sorapohjaa, simpukoita yleensä löytyy, Soinisto kuvaa.

– Mitään yllätyksiä ei ole tullut vastaan, mutta joenpohja on täynnä lasiroskaa, hän lisää.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Vantaalle helmikuussa vesilain mukaisen luvan Tikkurilankosken padon osittaiseen purkuun ja kosken kunnostukseen. Tikkurilankosken padon keskiosa puretaan, padon reunaosat säilytetään ja koskialue kunnostetaan.

– Suunnitelmat töistä valmistuvat pian, ja sitten järjestetään tekijän kilpailutus, Kivimäki kertoo.

– Koskialueen ympäristön ja padon muokkaus- ja kunnostustöissä puhutaan suunnittelukustannuksineen miljoonahankkeesta. Patoalue on vanha, joten vielä ei tarkkaan tiedetä, paljonko sitä pitää korjata. Töiden yhteydessä voi tulla yllätyksiä, Kivimäki alleviivaa.

Padon osittaisen purkamisen tarkoituksena on helpottaa äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen nousua Keravanjoessa ja kohentaa alueen virkistysmahdollisuuksia.

Tikkurilan merkittävään teollisuushistoriaan liittyvää kulttuurihistoriallista arvoa vaalitaan alueella säilyttämällä padon osia, suojeltuja rakennuksia ja polttouunin piippu.

Vuollejokisimpukoita koetetaan suojella siirtotöiden lisäksi kunnostusten oikea-aikaisella ajoituksella ja ympäristöystävällisillä työmenetelmillä.

Vantaanjoesta on laskettu tiettävästi maailman suurin vuollejokisimpukoiden esiintymä

Vuollejokisimpukka (Unio crassus) elää virtavesissä sora-, hiekka- ja savipohjilla. Se on luonnonsuojelulailla suojeltu simpukkalaji EU:ssa.

Lajia on luonnonvaraisena Itä-, Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Se on kuitenkin käynyt harvinaiseksi tai kadonnut monilta alueilta. Suomessa laji on vaarantunut.

Lajia uhkaavat mm. vedenlaatua heikentävät toimet, kuten metsien ojitukset.

Lajia esiintyy paikoin paljon useissa Etelä-Suomen joissa. Vantaanjoesta Kehä III:n sisäpuolelta on laskettu tiettävästi maailman suurin esiintymä, noin kolme miljoonaa yksilöä.

Vuollejokisimpukka on soikea, 5–10 senttiä pitkä ja vihertävän tummanruskea. Aikuiset yksilöt elävät joenpohjaan kaivautuneena ja liikkuvat vähän. Ne elävät Suomessa 30–50-vuotiaiksi.

Lähteet: Wikipedia, Varsinais-Suomen ely-keskus

Aiheeseen liittyvää

  1. Avi päätti: Vantaa saa aloittaa puolentoista miljoonan euron patotyöt 13.2.2018 17:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut