Tynellin valaisin löytyi Hangon kesätorilta – Nämä paikat kannattaa koluta kesäloman aikana

Vanhaa tavaraa ja huonekalua myyvällä Fasaanilla on myymälä niin Helsingin keskustassa kuin Lohjallakin. Amanda Kääriäinen

Marjo Rämö

Taidehistorioitsija ja Antiikki&Design-lehden blogisti Katja Weiland-Särmälä kutsuu itseään löytöretkeilijäksi kauneuden ja designin maailmassa.

Häntä kiinnostaa erityisesti vintage-esineistö.

Espoossa asuvana hän suuntaa usein löytöretkelle Hietaniemen kirpputorille tai Fiskarsiin.

– Ehkä parhaimpia hankintojani on ollut Hangon kesätorilta Paavo Tynellin kattovalaisin. Se koristaa nyt makuuhuonettamme.

Tänä kesänä tutkaimessa ovat Tapio Wirkkalan eriväriset jälkiruokakulhot.

Seuraavat paikat ovat hänen mielestään hieman tuntemattomampia, mutta ehdottomasti käymisen arvoisia helmiä:

– Mökkimatkalla sukuni kesähuvilalle pysähdyn aina Wanhan Nestorin kohdalla. Iso halli on täynnä sekalaista tavaraa. Siellä on paljon lasiesineitä, vanhaa Arabiaa, Kupittaan Saven esineitä ja myös isompia huonekaluja ja valaisimia.

– Legendaarinen löytöpaikka. Toripäivä on joka keskiviikko. Myyjiä saapuu ympäri Etelä-Suomen, mutta mukana on myös paikallisia, yksityisiä myyjiä. Torilta voi löytää mitä tahansa Tynellin valaisimesta hevosenkenkään. Vaikket mitään ostaisikaan, siellä kannattaa pistäytyä, sillä siellä kohtaa iloisia veneilijöitä, kesäasukkaita ja hankolaisia. Lisäpisteitä elävästä musiikista.

– Lähes tuhannen neliön kellaritilassa on myynnissä laidasta laitaan sekä vanhempaa antiikkia että vintagen ystäville esineitä 1950–60-luvuilta. Kyseessä on iso liiketila, josta löytyy aina jotain mielenkiintoista Pehtoori-pannusta kustavilaisiin lipastoihin. Fasaanilla on myös rinnakkaisliike Lohjalla (Lohjanharjuntie 1147).

– Lasiesineistä kiinnostuneiden ehdoton käyntikohde. Erityisesti paikallisten Riihimäen sekä Kumelan lasitehtaitten esineistöä paljon tarjolla. Täältä löysin täydennystä kesämökin vanhaan juomalasisarjaan.

– Helsingin Kalliossa. Fargo on mid century modern -esineistöön keskittynyt liike. Myynnissä on huonekaluja ja pienesineitä. Taustalla liikkeessä soi jazz, ja siellä käydessä tuntuu hyvällä tavalla siirtyvän ajassa taaksepäin.