Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi huolissaan, mihin Bitcoin-automaatteja käytetään – virtuaalivaluutoista tehtiin yli 1 000 rikosilmoitusta

Keskusrikospoliisi kertoo, että virtuaalivaluuttoihin liittyvät rikosilmoitukset ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina.

Vuonna 2016 poliisin tietojärjestelmiin kirjattiin 656 virtuaalivaluuttoihin liittyvää rikosilmoitusta, ja vuonna 2017 rikosilmoitusten määrä nousi 1005 kappaleeseen. Nousua oli 53 prosenttia.

Tyypillisesti virtuaalivaluuttoihin liittyvät rikokset ovat petos-, huumausaine- tai rahanpesurikoksia.

Keskusrikospoliisi kertoo, että virtuaalivaluutoilla tapahtuvassa rahanpesussa käytetään esimerkiksi Bitcoin-automaatteja, jotka eivät vaadi henkilön tunnistautumista tai asiakkaan tuntemista.

Europol arvioi, että virtuaalivaluutoin tapahtuvaan terrorismin rahoittamiseen liittyy vielä rajoitteita. Monilla konfliktialueilla ei ole kattavaa internet-yhteyttä eikä virtuaalivaluuttoja saa näissä paikoissa muunnettua rahaksi. Terrorismin rahoittamisessa perinteisiä valuuttoja käytetään yleisemmin.

Tiedot käyvät ilmi Keskusrikospoliisin toteuttamista Bitcoin-JIT- ja TERHA-hankkeista vuosina 2016−2018. Hankkeiden rahoitus saatiin Euroopan unionin sisäisen turvallisuuden rahastosta.

Poliisi muistuttaa, että suurin osa virtuaalivaluuttoihin liittyvästä toiminnasta on laillista.