Mies otti pimeän kyydin Espoossa ja yritti maksaa verkkopankissa – sitten pankkiin ilmestyi 7 ylimääräistä tiliä, ja rahaa alkoi siirtyä tonnien edestä

RIKOS Nainen ja mies huijasivat tuntemattomalta mieheltä tilisiirtoina yli 11 000 euroa.

Loppumassa oleva joulukuu on jäämässä ennätyksellisen synkäksi. Pääkaupunkiseudulla aurinko on tässä kuussa näyttäytynyt vain puolet normaaliin joulukuuhun verrattuna. Riitta Ketola / Arkisto

Sanna Jompero

Espoolaispariskunta käytti törkeällä tavalla tuntemattoman miehen hyväuskoisuutta hyväkseen ja kavalsi tämän tilillä olevat rahat.

Miehen tililtä siirrettiin yhteensä 11 200 euroa ja hänen nimiinsä luotiin verkkopankissa yhteensä seitsemän eri pankkitiliä. Tämän jälkeen rahoja ryhdyttiin siirtelemään tileiltä toiselle.

Tapahtumat alkoivat, kun uhri oli myöhään illalla poistunut ravintolasta ja saanut kyydin tuntemattomilta miehiltä. Kyyti ei kuitenkaan kaartanut miehen kotiin, vaan matkan varrelta tältä ryhdyttiin pyytämään rahaa polttoainetta varten.

Koska rahaa ei ollut, mies yritti suorittaa verkkopankkisiirtoa autossa siinä kuitenkaan onnistumatta. Kädessään miehellä oli puhelin ja toisessa kädessä verkkopankkitunnukset.

Miehen mukaan todennäköisesti tässä vaiheessa takapenkillä istuneet miehen olivat saaneet kalasteltua hänen verkkopankkitunnuksiaan, sillä päästyään kotiin kello 05, tunnukset olivat tallella. Tämän jälkeen tililtä alkoi hävitä rahaa.

Perustettujen tilien turvin uhrin rahoja ryhdyttiin oikeuden mukaan siirtämään miehen ja hänen poikansa tilien välille tilitietojen lukemisen vaikeuttamiseksi.

Vielä saman vuorokauden aikana varoja ryhdyttiin siirtämään pikasiirrolla naisen tilille 12 eri kerralla. Niin ikään samana päivänä nainen teki yhteensä 13 automaattinostoa, jolla rahaa otettiin pankista ulos 10 700 euron edestä.

Nainen luovutti rahat eteenpäin palkkiota vastaan joko tuomitulle miehelle tai kahdelle tuntemattomaksi jääneelle miehelle. Esikuulusteluissa nainen kertoi saaneensa vastineeksi 200 euron palkkion, mutta ei oikeudessa halunnut tulla kuulluksi.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1975 syntyneen miehen törkeästä maksuvälinepetoksesta 6 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen ja vuonna 1990 syntyneen naisen rahanpesusta 60 päiväsakkoon eli maksamaan 360 euroa. Oikeus määräsi pariskunnan myös maksamaan uhrille takaisin koko anastetun summan eli 11 200 euroa.

Pariskunta kiisti syytteet.

Oikeus katsoi, että nainen oli ottanut vastaan ja nostanut varoja, jotka hän tiesi alkujaan rikollisella toiminnalla ansaituiksi. Nainen syyllistyi rahanpesuun.

Mies kertoi oikeudessa luovuttaneensa asunnossaan puhelimensa verkkopankkiyhteyksineen kahdelle paikalla olleelle miehelle ja poistunut itse toiseen huoneeseen juomaan olutta. Oikeus ei pitänyt selitystä uskottavana, että mies olisi avannut verkkopankkiyhteyden miehille ja poistunut paikalta osallistumatta tekoon.

Petos tapahtui Espoossa elokuussa 2015.

Mies on aikaisemmin tuomittu vuonna 2017 petoksesta ehdolliseen vankeuteen ja nainen vuonna 2016 yli kahdeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 2. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 3. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 4. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 5. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 8. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 9. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 10. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 11. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 12. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 13. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 14. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 15. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.