Matkailuala varoittaa: Valtio voi myös hankaloittaa liiketoimia

Matkailun yhteistyöryhmä luovutti alan linjaukset elinkeinoministeri Mika Lintilälle torstaina 7.6.

Sibelius-monumentti on yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä. Johanna Erjonsalo

toimitus

Matkailun yhteistyöryhmän mukaan valtio voi suoraan vaikuttaa matkailun kannattavuuteen sekä edistämällä että hankaloittamalla liiketoimia. Haitallista elinkeinolle olisi työryhmän mukaan arvonlisäverojen korottaminen. Matkailun kasvun kannalta haitallista olisi myös, jos käyttöön otettaisiin lentovero tai tie-, kilometri- ja ruuhkamaksuja.

Matkailun kasvun kannalta tulisi parantaa matkailualan hintakilpailukykyä, kehittää matkakohteiden saavutettavuutta ja edistää ympärivuotista matkailua. Esimerkiksi ympärivuotisuutta voitaisiin alan mukaan edistää kesälomien siirrolla sekä luontomatkailun rahoituksen turvaamisella.

Tällaisia asioita on kirjattu Matkailun yhteistyöryhmän linjauksissa matkailun kilpailukyvyn, kasvun ja työllistämisen tavoitteiksi. Ryhmä luovutti linjaukset elinkeinoministeri Mika Lintilälle torstaina 7.6.2018. Linjaukset toimivat samalla evästyksenä seuraavalle hallituskaudelle.

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti matkailuelinkeinon edustajista koostuvan korkean tason Matkailun yhteistyöryhmän keväällä 2016. Sen tehtävänä on ollut koota ja priorisoida matkailun kilpailukyvyn kannalta tärkeät linjaukset ja toimenpiteet hallituksen puolivälitarkasteluun 2017 sekä hallitusohjelmaan 2019.

Suomen matkailun kansainvälisestä kehittämisestä vastaavalle Visit Finlandille yhteistyöryhmä toivoo lisäresursseja, jotta nykyisiä Suomen matkailun edistämistoimia pystytään syventämään ja matkailijamääriä kasvattamaan kiristyvässä globaalissa kilpailussa. Matkailuala tarvitsee ryhmän mukaan lisäksi erityisiä toimia digitaalisten valmiuksien nostamiseksi.

Suomessa on selvitetty myös maamme matkailun talous- ja työllisyysvaikutukset. Vaikutukset vaihtelevat merkittävästi maakunnasta toiseen. Työ- ja elinkeinoministeriön Alueellinen matkailutilinpito -raportti julkaistiin 7.6.2018, mutta sen tuoreimmat luvut ovat vuodelta 2015. Sen jälkeen alan talous- ja työllisyysvaikutukset ovat kehittyneet myönteisesti.

Alueellisen matkailutilinpidon mukaan Suomen matkailukysynnästä puolet, 68 miljardia euroa, kohdistuu Uudellemaalle. Alueellisesta matkailukysynnästä 75 prosenttia kohdistuu kuuteen maakuntaan; Uudellemaalle, Lappiin, Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen.

Kotimaanmatkailu tuotti lähes kolme neljännestä vuoden 2015 matkailukysynnästä. Ulkomaisen kysynnän osuus oli yli neljänneksen vain viidessä maakunnassa: Etelä-Karjala (53 %), Lappi (44 %), Ahvenanmaa (38 %), Uusimaa (32 %) ja Kymenlaakso (28 %). Etelä-Karjalassa ulkomaisen kysynnän suuri osuus johtuu venäläisten matkailusta.

Matkailutoimialoilla työskenteli 5,5 prosenttia Suomen työvoimasta. Keskiarvoa korkeampi matkailutoimialojen työllisten osuus oli Ahvenanmaan (14,2 %) ja Lapin (7,8 %) lisäksi Uudellamaalla (6,2 %), Etelä-Karjalassa (5,7 %) ja Pirkanmaalla (5,6 %). Pienimmät osuudet olivat Etelä-Pohjanmaalla (3,5 %), Pohjanmaalla (3,7 %) ja Keski-Pohjanmaalla (4,0 %).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 2. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 3. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 4. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 5. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 6. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 7. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 8. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 9. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 13. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 14. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 15. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.