Klovnerian keinot käytössä Veininmyllyllä – "Klovnin nenä avaa kanavan käsitellä melkein mitä vain"

Dan Söderholm on tehnyt klovneriaa jo yli 20 vuotta. Hänen ohjauksessaan Romeon ja Julian tarina saa Veininmyllyssä aivan omanlaisensa tutlkinnan, jossa on sijaa myös naurulle. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Keravanjoen varressa Tikkurilassa nähdään tänä kesänä Romeosta ja Juliasta yllätyksellinen versio. Kaikilla esiintyjillä on loistavanpunainen nenä.

Klovnerian ja musikaalin keinoin esitettävän klassikon on ohjannut Dan Söderholm, jonka työssä teatteriklovneria on ollut olennainen osa yli 20 vuotta. Hän myös opettaa alaa ja on klovnina mukana niin sairaalalasten kuin vanhustenkin arjessa.

–  Klovnin punainen nenä on maailman pienin naamio, joka antaa klovnille perusturvallisen olon niin, että hän voi vapaasti esittää tunteitaan. Punainen piste myös kiinnittää huomion silmiin, jotka ovat linkki yleisössä olevien ihmisten ja klovnin välillä, Söderholm kiteyttää.

– Nenä avaa kanavan käsitellä melkein mitä vain, hyvin vakaviakin asioita.

Vanda Teaterföreningin esittäjäkaartissa on tuttuun tapaan eri-ikäisiä näyttelijöitä, samoin kohdeyleisöä on ajateltu laajalla haitarilla.

Traagisen päätöksen jääminen viimeiseksi mielikuvaksi vältetään käynnistämällä esitys tarinan lopusta. Kalmot makaavat lakanoiden alla, mutta kuolemanvakavuus on silti vauhdikkaasta menosta kaukana.

– Teatteriklovneria perustuu nimenomaan kontaktiin yleisön kanssa. Se mitä klovni tekee ja sanoo, ei ole pääasia, vaan se mitä syntyy, kun yleisössä oleva kohtaa jonkin tietyn ajatuksen ja tunteen henkilökohtaisella tasolla, Söderholm selvittää.

– Klovneriassa ollaan hetkessä kiinni. Kaikki tekeminen on suhteutettava yleisöön ja sen reaktioihin. Klovni ei pysty sulkeutumaan roolin taakse.

Söderhomin kiinnostus klovneriaan heräsi 1990-luvun alussa, kun hän halusi löytää teatterimuodon, jolla voi lähteä yleisön luo trubaduurin tapaan ilman isoa koneistoa.

– Opiskelin Pariisissa Jacques Lecoqin teatterikoulussa. Siellä klovneria oli yksi harjoitusmetodi. Ihastuin heti sen musiikinomaiseen vapauteen.

Romeo ja Julia Veininmyllyllä (Tikkurilantie 42) 20.6. asti. Esitykset ti, ke ja to (6.6., 7.6., 12.6., 13.6., 14.6., 19.6, 20.6.) klo 19 sekä su (10.6., 17.6.) klo 14 ja 18. Esitys on ruotsinkielinen. Lippuja voi varata p. 050 5390818.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut