Klovnerian keinot käytössä Veininmyllyllä – "Klovnin nenä avaa kanavan käsitellä melkein mitä vain"

Dan Söderholm on tehnyt klovneriaa jo yli 20 vuotta. Hänen ohjauksessaan Romeon ja Julian tarina saa Veininmyllyssä aivan omanlaisensa tutlkinnan, jossa on sijaa myös naurulle. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Keravanjoen varressa Tikkurilassa nähdään tänä kesänä Romeosta ja Juliasta yllätyksellinen versio. Kaikilla esiintyjillä on loistavanpunainen nenä.

Klovnerian ja musikaalin keinoin esitettävän klassikon on ohjannut Dan Söderholm, jonka työssä teatteriklovneria on ollut olennainen osa yli 20 vuotta. Hän myös opettaa alaa ja on klovnina mukana niin sairaalalasten kuin vanhustenkin arjessa.

–  Klovnin punainen nenä on maailman pienin naamio, joka antaa klovnille perusturvallisen olon niin, että hän voi vapaasti esittää tunteitaan. Punainen piste myös kiinnittää huomion silmiin, jotka ovat linkki yleisössä olevien ihmisten ja klovnin välillä, Söderholm kiteyttää.

– Nenä avaa kanavan käsitellä melkein mitä vain, hyvin vakaviakin asioita.

Vanda Teaterföreningin esittäjäkaartissa on tuttuun tapaan eri-ikäisiä näyttelijöitä, samoin kohdeyleisöä on ajateltu laajalla haitarilla.

Traagisen päätöksen jääminen viimeiseksi mielikuvaksi vältetään käynnistämällä esitys tarinan lopusta. Kalmot makaavat lakanoiden alla, mutta kuolemanvakavuus on silti vauhdikkaasta menosta kaukana.

– Teatteriklovneria perustuu nimenomaan kontaktiin yleisön kanssa. Se mitä klovni tekee ja sanoo, ei ole pääasia, vaan se mitä syntyy, kun yleisössä oleva kohtaa jonkin tietyn ajatuksen ja tunteen henkilökohtaisella tasolla, Söderholm selvittää.

– Klovneriassa ollaan hetkessä kiinni. Kaikki tekeminen on suhteutettava yleisöön ja sen reaktioihin. Klovni ei pysty sulkeutumaan roolin taakse.

Söderhomin kiinnostus klovneriaan heräsi 1990-luvun alussa, kun hän halusi löytää teatterimuodon, jolla voi lähteä yleisön luo trubaduurin tapaan ilman isoa koneistoa.

– Opiskelin Pariisissa Jacques Lecoqin teatterikoulussa. Siellä klovneria oli yksi harjoitusmetodi. Ihastuin heti sen musiikinomaiseen vapauteen.

Romeo ja Julia Veininmyllyllä (Tikkurilantie 42) 20.6. asti. Esitykset ti, ke ja to (6.6., 7.6., 12.6., 13.6., 14.6., 19.6, 20.6.) klo 19 sekä su (10.6., 17.6.) klo 14 ja 18. Esitys on ruotsinkielinen. Lippuja voi varata p. 050 5390818.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.