Kohussa ryvettynyt Nuorisosäätiö menetti etuasemansa – "Ei välitöntä vaikutusta asukkaisiin"

Nuorisosäätiöllä on vuokra-asuntoja esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Johanna Erjonsalo

toimitus

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on peruuttanut Nuorisosäätiön aseman yleishyödyllisenä yhteisönä. Asumiseen ja rakentamiseen liittyviä tukia ja takauksia myöntävän ARAn mukaan peruutus tehtiin, koska Nuorisosäätiön toiminta ei täytä lain asettamia vaatimuksia yleishyödylliselle toiminnalle.

Aran mukaan Nuorisosäätiö ei ole noudattanut aravalain ja korkotukilain yleishyödyllisyyssäännöksiä eikä ARAn antamia ohjeita.

– Nuorisosäätiöllä on muun muassa laajamittaisesti sellaista toimintaa, joka on aravalain ja korkotukilain vastaista. Lisäksi tähän toimintaan on kohdistunut korkea taloudellinen riski, ja yleishyödyllisten osien ulkopuolelle on annettu merkittäviä lainoja ja vakuuksia, vaikka se ei ole aravalain ja korkotukilain mukaan sallittua, ARA toteaa tiedotteessaan.

– ARAn lukuisista huomautuksista huolimatta Nuorisosäätiö ei ole tehnyt riittävästi toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Nuorisosäätiö ei enää täytä aravalaissa ja korkotukilaissa kerrottuja edellytyksiä yleishyödyllisyydelle, tiedotteessa todetaan.

ARA uhkaa myös irtisanoa Nuorisosäätiön aravalainat ja lakkauttaa säätiölle maksettavan korkotuen, jos syy yleishyödyllisyysaseman peruuttamiseen ei poistu lain vaatiman puolen vuoden kuluessa eli 4. joulukuuta mennessä.

– Nimeämisen peruuttamisella ei ole välitöntä vaikutusta Nuorisosäätiön asukkaiden asemaan tai ARAn rahoittamien asuntojen vuokriin. Tilanne on kuitenkin vakava ja poikkeuksellinen, ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti sanoo tiedotteessa.

Nuorisosäätiön tarkoituksena on ollut tukea nuorten aikuisten itsenäistä asumista rakennuttamalla ja ylläpitämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Säätiön vuokra-asunnoissa saa asua 35 ikävuoteen saakka.

Säätiöllä on valmiina 66 asuinkiinteistöä ja 4 043 asuntoa. Säätiön mukaan sen asunnoissa asuu noin 5 500 nuorta ja asukkaiden keski-ikä on 25 vuotta.

Nuorisosäätiöllä on vuokra-asuntoja muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Sipoossa, Keravalla, Tuusulassa, Järvenpäässä, Vihdissä, Riihimäellä,Nurmijärvellä ja Tampereella.

ARA aloitti vaalirahakohussa aikanaan ryvettynyttä Nuorisosäätiötä koskevat tarkastukset keväällä 2016. ARAn mukaan tarkastukset käynnistyivät yleishyödyllisyysvalvonnan havaintojen ja Ylen Nuorisosäätiö-uutisoinnin perusteella.

Yle uutisoi vuonna 2016 muun muassa säätiön ja sen silloisten johtohahmojen liiketoimista.

Yleishyödyllisiksi nimettyjä yhteisöjä on noin 600

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn nimeämät yleishyödylliset yhteisöt toimivat voittoa tavoittelemattomasti ja rakennuttavat sekä hankkivat ja vuokraavat vuokra- ja asumisoikeusasuntoja sosiaalisin perustein.

Toiminnan tavoitteina on oltava asukkaiden hyvät ja turvalliset asuinolot sekä kohtuulliset kustannukset.

Yleishyödylliseksi nimetyn asuntoyhteisön ja konsernin on sitouduttava noudattamaan laissa määrättyjä yleishyödyllisyyden edellytyksiä ja toimimaan niiden mukaan.

ARAn tehtävänä on valvoa, että yleishyödylliset yhteisöt täyttävät lain määrittelemät edellytykset ja toimivat niidenmukaisesti.

Yleishyödyllisiksi nimettyjä yhteisöjä on noin 600.

Lähde: ARA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 3. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 8. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 9. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 12. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 13. Rajakylän neuvola halutaan siirtää pysyvästi Hakunilaan – Poliitikot palauttivat asian uuteen valmisteluun
 14. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 15. Yli 15 000 ihmistä sulloutui 20 vuotta sitten vantaalaiseen kodinkoneliikkeeseen – Viimeisestä VHS-nauhurista tuli ilmiriita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.