Lasit päähän ja hyppy virtuaalikirjastoon – Tikkurilan kirjastossa innostetaan lukemaan uudella tavalla

PILOTTI Virtuaalikirjaston voi kokea Tikkurilan kirjastossa kesän ajan.

Jokivarressa asuva kirjailija Pauliina Susi kokeili virtuaalikirjastoa sen auettua yleisölle torstaina Tikkurilan kirjastossa. Marika Lumme

Marika Lumme

Tikkurilan kirjastossa on mahdollisuus kokea kirjojen maailmaa virtuaalitodellisuudessa. Kirjaston toiseen kerrokseen on rakennettu tila, jossa virtuaalimaailmassa voi turvallisesti seikkailla. Maailmaan hypätään silmille laitettavien virtuaalilasien avulla. Lasit ja kädessä oleva ohjain vievät pelillisin keinoin tutustumaan erilaisten kirjojen teemoihin. Virtuaalimaailmassa liikutaan suuressa kuvitteellisessa kirjastossa ja kurkataan eri huoneisiin.

– Virtuaalimaailma on rakennettu niin todentuntuiseksi, että siinä voi kaatua tai kävellä seinää päin. Siksi siihen on rakennettu oma tila, kertoo Vantaan kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio.

Vainion mukaan virtuaaliteknologiaa on kokeiltu ympäri Suomea eri kirjastoissa, mutta nyt ensimmäistä kertaa kirjojen teemoja on mahdollisuus kokea virtuaalitodellisuudessa. Kyseessä on valtakunnallisesti ainutlaatuinen pilotti.

Yhteen kirjaan pääsee virtuaalikirjastossa tutustumaan tarkemmin. Vantaalaisen kirjailijan Pauliina SudenTakaikkuna-dekkariin perustuva huone on hämyinen ja taustalla soi jännityksen tunnetta lisäävä musiikki. Tietokoneiden ruudut loistavat huoneessa, ja pöydällä soi kännykkä. Ohjaimella voi vastata puhelimeen.

– Tämä on hauska ja mielenkiintoinen kokeilu. Kaikki keinot, jotka lisäävät kiinnostusta kirjoihin ja lukemiseen ovat hyvä asia, Susi sanoo.

Pilotti on mahdollinen opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Jos kirjaston asiakkaat innostuvat asiasta, saattaa mahdollisuus laajentua muihinkin Vantaan kirjastoihin.

– Tämä on malli, joka on kopioitavissa vaikka kiinaan, Vainio kertoo.

Vainion mukaan kokeilulle on useita kannustavia perusteita.

– Uskomme, että tämä herättää kiinnostusta kirjoja ja lukemista kohtaan, kun kirjaan pääsee tutustumaan eri tavalla. Lisäksi kirjaston tehtävä on tänä päivänä opettaa ihmisille muun muassa teknologiaan liittyviä taitoja. Tämä tukee sitä. Aikoinaan ihmiset tutustuivat nettiin ensimmäisenä kirjastoissa, Vainio muistuttaa.

Virtuaalikokeilu on Tikkurilan kirjaston mediakasvattaja Pauliina Hyytiäisen mukaan ennen kaikkea virtuaalinen lukuvinkkaus. Hän uskoo mahdollisuuden kiinnostavan niin lapsia kuin aikuisia. Hän myös uskoo kirjojen säilyvän ja pelillisen maailman olevan koville kansille hyvä lisä.

Ainutlaatuinen kokeilu

Tikkurilan kirjastossa avautui torstaina mahdollisuus kokea miltä tuntuu liikkuminen virtuaalikirjastossa.

Virtuaalitodellisuudessa liikutaan pienessä kirjaston toiseen kerrokseen tehdyssä erillisessä tilassa.

Kokeilu on maksutonta ja siihen ei tarvitse varata aikaa. Lasit voi laittaa päähän, jos tila on vapaa.

Kirjaston henkilökunta opastaa tarvittaessa virtuaalilasien ja kauko-ohjaimen käytössä.

Suositeltu aika on 15–20 minuuttia, enintään tunti.

Virtuaalikirjasto lähtee kiertueelle syksyllä. Syksyllä kirjastossa on työpajoja, joissa opetellaan pelin tekemistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.