Päivi Räsänen huolestui: Nuorilla väärät tiedot raskaaksi tulemisen huippuvuosista

toimitus

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, pyrkiikö hallitus korjaamaan nuorten lisääntymisterveydessä olevia tiedonpuutteita. Hän kysyy myös, kuinka hallitus edistää syntyvyyden nousua Suomessa.

Hän muistuttaa siitä, että Suomessa syntyneiden vauvojen määrä on laskenut jo seitsemän peräkkäistä vuotta. Tärkein tekijä syntyvyyden vähenemisessä on se, että vanhemmaksi tullaan yhä iäkkäämpänä.

– Viime vuotta vähemmän vauvoja syntyi edellisen kerran meillä nälkävuonna 1868, Räsänen sanoo.

Tutkimusten mukaan nuorilla aikuisilla on selviä aukkoja lisääntymisterveyttä koskevissa perustiedoissa. Korkeakouluopiskelijoille tehdyssä tutkimuksessa yli puolet miehistä ja kolmasosa naisista luuli hedelmällisyyden heikkenemisen alkavan yli 45-vuoden iässä.

– On tärkeää, että nuorille kerrotaan rehellisesti iän negatiivisesta vaikutuksesta hedelmällisyyteen esimerkiksi koulun terveystiedon tunneilla.

– Raskaustoiveiden siirtäminen myöhemmälle iälle lisää lapsettomuuden riskiä ja perhekoko saattaa jäädä toivottua pienemmäksi, jos naisen hedelmällinen vaihe loppuu kesken. Monella on myös liian luottavainen kuva hedelmöityshoitojen tehokkuudesta, Räsänen sanoo.

Nykylääketieteen käsityksen mukaan naisten hedelmällisyys alkaa laskea nopeasti 35-vuotiaana, kertoo Väestöliitto.

Ensimmäistä lastaan yrittävillä iän vaikutus on vielä selvempi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.