Nimettömästä laatikosta sukeutui elämän mittainen työ – Hyönteistutkija missasi Elviksen, mutta sai sepikät tilalle

LUONTO Jyrki Muona on taivaltanut The Beetle -elokuvaan päässeen halavasepikän jäljillä Mätäojalla toistakymmentä vuotta.

Sepiköiden parisataa miljoonaa vuotta kestänyt historia sai uuden käänteen Vantaan Mätäojanlaakson pajukoissa, kun kaupungin teettämässä luontoselvityksessä vuonna 2004 löytyi jo kadonneeksi arveltu kovakuoriainen, haapasepikkä.

– Sain lajin määrityksen vahvistettavakseni ja totesin näytteestä, että tämähän on tosiaan aika uskomaton juttu. Viimeisin löytö haapasepikästä tehtiin tiettävästi 1920-luvulla Mynämäellä, kertoo hyönteistieteilijä, professori emeritus Jyrki Muona

Tarinan juoni kuitenkin tiheni entisestään kenttätutkimuksissa.

– Ensinnäkin ihmeellistä oli, että sepikkä viiihtyi vain halavassa ja mustuvapajussa, vaikka sen piti elää haavalla. Huomasin siinä myös muita tunnistuksen kannalta olennaisia eroja, kun vertasin sitä muun muassa Virosta, Komin tasavallasta ja Kaukasukselta peräisin oleviin näytteisiin haapasepikästä, Muona selvittää.

Niinpä sepiköiden heimoon voitiin myöhemmin vahvistaa uusi, täysin kotoperäinen laji, halavasepikkä, josta havaintoja on vain Vantaalta, Mätäojan alueen lisäksi Pikkujärven ja pieneltä osin Vantaa puolelle ulottuvan Pitkäjärven väliseltä kannakselta.

Keravanjokeen laskevien purojen varressa halavasepikkää saattaisi jossain olla."

Myös useita Mätäojan kaltaisia puroja Sipoon ja Karjaan väliltä on Muonan mukaan katsastettu, mutta tuloksetta.

– Mätäojan kanssa samaan muinaiseen jokisysteemiin kuuluvaan Keravanjokeen laskevien purojen varressa sitä saattaisi jossain olla, hän uumoilee.

Tuntuu sopivalta, että saimaan norpan kaltaisen maailmanharvinaisuuden löytymistä pääsi todistamaan professori, jonka hyönteisharrastus alkoi jo Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa ja joka vuonna 1977 kiinnostui Kalifornian yliopiston museosta löytämästään nimettömästä kuoriaisia sisältäneestä laatikosta.

– Päätin, että näistäpä teen väitöskirjan, ja otuksethan olivat sitten näitä sepiköitä, Muona naurahtaa.

Onni oli siis matkassa, vaikka alle kolmekymppisen miehen suurin toive ei täyttynytkään.

– Olisin halunnut nähdä Elviksen, mutta hän ehti kuolla juuri ennen kuin vaimoni saaman Asla-stipendin aikaansaama matkamme Yhdysvaltoihin alkoi.

Alle sentin mittaisesta mustasta kuoriaisesta on nyt sukeutunut pieni julkkis, kiitos tämänvuotisen Ihme-nykytaidefestivaalin, joka tilasi tapahtuman päätyön ruotsalaiselta taiteilijalta Henrik Håkanssonilta Syntyi elokuva nimeltä The Beetle

– Taiteilija etsi hyönteistä, josta lähtee mielenkiintoisesti ääntä. Sitä tarjosi halavasepikän hyppy, jonka se tekee erikoismekaniikalla. Hyppy kestää puolitoista millisekuntia, siinä on g-voimia 7000 ja sitä on mahdoton ihmissilmällä havaita, asiantuntija-apuna toiminut Muona tietää.

Elokuvassa hyppy näytetään Muonan mukaan hienosti. Ihmiskorvalle kuuluvan napsahduksen lisäksi kuuluu myös pieni klik, hyönteisen etuselän tapin painuessa keskiruumiin kuoppaan.

– Hypyn äänitys on ensimmäistä kertaa tehty täydellisesti.

Tiedemies pitää taideteosta erittäin onnistuneena musiikkia myöten, vaikka muutoin inhoaakin musiikin sekoittamista luontofilmeihin.

– Kohdissa, joissa hyönteistä on kuvattu laoratoriomaisissa olosuhteissa, on mukana Mika Vainion hurjaa, niihin erittäin sopivaa elektronista musiikkia. Olen ihan varma, että sepikätkin tykkäävät siitä, hän virnistää.

– Tosin en ole leffan kolmea päätähteä nähnyt sen jälkeen, kun palautin ne takaisin samaan paikkaan, josta ne kuvauksiin kiikutin.

Ihme-nykytaidefestivaaliin liittyvät tapahtumat Myyrmäessä

Henrik Håkansson: The Beetle (kesto 82 min) pe 1.6. klo 19 Kino Myyrissä, Kinorinne 6.

Ihme-teltassa ohjelmaa Louhela Jam -festivaalilla Jokiuoman puistossa 3.6. klo 12–20:

The Beetle -elokuvanäytöksiä teltassa klo 12–20.

We Buzzz – Pöristään -työpaja nonstop-periaatteella klo 12–16

Hyönteisprofessori Jyrki Muonan luontokierrokset, lähdöt teltalta klo13 ja 15.

Ihme-oppaiden luontokierroksia tasatunnein klo13–19.

Ihme-oppaat liikkuvat Myyrmäen alueella kertomassa halavasepikästä, alueen luonnosta ja The Beetle -taideprojektista myös pe–la 1.–2.6. ja ma–pe 4.–8.6. klo 17–20 sekä la–su 9.–10.6. klo 15–18.

Opastetut kierrokset Myyrmäen asemalta, Ihme-kyltin luota la–su 9.–10.6. klo 15. (Sunnuntain kierroksella oppaana Jyrki Muona.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut