Mielipide: Terveysasemien ajanvaraukseen on saatava lisää henkilöitä

Kohtuuton jonottaminen ajanvaraukseen ei ole asiallista, kirjoittaja suomii. Kuvituskuva. Marika Lumme

toimitus

Terveysasemien jonot eivät kerro huonosta julkisesta terveydenhuollosta. Ne kertovat huonosta asioiden organisoinnista, kaupunginvaltuutettu Kimmo Kiljunen toteaa mielipiteessään.

Arvoisa Jukka T. Salminen,

Te olette Vantaan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja. Pyytäisin teitä soittamaan jonakin tavallisena arkipäivänä terveyskeskuksemme ajanvaraukseen. Varatkaa itsellenne aikaa. Kuulisin mielelläni kokemuksestanne.

Yritin toissa päivänä muuttaa lääkärinvastaanottoaikaani Länsimäen terveysasemalla. Soittoaika on rajattu kello 8–12. Odotin ensin tovin ja jätin lopulta soittopyynnön. Iltapäivällä sain vastaussoiton, mutta en kyennyt vastaamaan puheluun.

Yritin seuraavana päivänä uudestaan. Nyt oli pakko saada ajanmuutos hoidettua. Puhelimeni soi terveysaseman ajanvaraukseen: ”Teidän puheluunne vastataan mahdollisimman pian” ja musiikkia – nautin koko pitkän ajomatkan Vantaalta Haminaan.

Tällainen jonottaminen ei ole asiallista. Teidän velvollisuutenne on viime kädessä pistää asia kuntoon. Terveysasemien ajanvaraukseen on saatava lisähenkilöitä ja päivittäistä varausaikaa on pidennettävä nykyisestä neljästä tunnista.

Kohtuuttominta on, että terveysasemien jonot on otettu keskeisimmäksi perusteeksi SOTE-uudistukselle, jolla ollaan yksityistämässä koko terveydenhuoltojärjestelmä. Ikään kuin valinnanvapaus pelastaisi jonoilta, kuten pankeissa asioivat tietävät valitessaan Nordean ja Danskebankin jonojen väliltä.

Terveysasemien jonot eivät kerro huonosta julkisesta terveydenhuollosta. Ne kertovat huonosta asioiden organisoinnista. Teillä arvoisa apulaiskaupunginjohtaja on vastuu allokoida resurssit niin, että Vantaan terveysasemien ajanvaraukseen saadaan riittävä henkilöstö.

Kimmo Kiljunen, kaupunginvaltuutettu (sd.), Vantaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.