Koska Suomeen saadaan olut- ja makkarajäätelö? – Nyt puhuu helsinkiläinen jäätelömestari

Jari Pietiläinen

Suomen on vallannut vuosi toisensa jälkeen runsastuva jäätelötarjonta: lukuisat valmistajat puskevat nyt kauppoihin mitä erilaisimpia jäätelömakuja. Uutuusmakujen toivotaan valloittavan asiakkaiden sydämet – ja saamaan heidät himoitsemaan uutta tuotetta.

Esimerkiksi Valio lanseerasi alkuvuodesta jäätelöaltaisiin koko joukon erikoisia uutuusmakuja: porkkanakakku, mansikka-basilika, salmiakki-chili ja mustikka-ruis.

Helsingin Kauppiaat on puolestaan tuonut esimerkin yllättävistä mauista, joiden kanssa jäätelö sopii erinomaisesti. HK:n kotisivuilla tarjotaan suomalaisille reseptiä, jossa jäätelöön on yhdistetty rapeaa pekonia.

Helsingin Kontulassa viitisen vuotta kylmiä herkkuja valmistaneen Kolmen Kaverin Jäätelön toimitusjohtaja Heikki Huotari paljastaa yllättävän tosiasian: esimerkiksi olut-, makkara- ja Koskenkorva-jäätelöt ovat täysin kelvollisia tuotteita vaikkapa kesän 2019 hittijäätelöiksi.

– Jäätelöitä tehtäessä ei oikeastaan ole olemassa ruoka-ainetta, jota ei voisi yhdistää jäätelöihin. Se toki pitää muistaa, että kun jäätelössä on runsaasti kermaa, silloin makujen kanssa pitää olla tarkkana – muutoin jäätelöstä voi tulla tunkkaista, eikä sellaista kukaan halua, Huotari kertoo.

Tänä keväänä myös turkulainen Bad Santa -yritysalkaa valmistaa alkoholipitoista liköörijäätelöä. Tuote sai valmistus- ja vientiluvan maaliskuussa voimaan tulleen uuden alkoholilain myötä.

Jäätelössä on alkoholia 3,8–4,7 prosenttia makuvaihtoehdosta riippuen. Se on siis yhtä vahvaa kuin yleisimmät kaupassa myytävät siiderit ja oluet. Eri makuina on salmiakkilakritsi, päärynä, hunajarommi ja viskikahvi.

Huotarin pikkutehtaassa Kontulassa on kokeiltu valmistaa pienissä erissä muun muassa shamppanja- ja kuohuviinijäätelöitä. Olut- ja viinajäätelötkin onnistuvat – makunsa puolesta.

– Lisäksi tiedetään, että alkoholin jäätymispiste on erilainen kuin jäätelöllä. Jos jätski maustettaisiin oluella, jäisi nähtäväksi se, miten jäätelö pystyisi kasassa -18 asteessa, Huotari pohtii.

Suomalaiset eivät Huotarin mukaan ole makutottumuksiltaan mitenkään konservatiivisia, päin vastoin.

– Aivan selvästi uusia makuja halutaan heti kokeilla. Jos asiakkaat pitävät niistä, uutuutta ostetaan heti perään lisää ja näin on tottumus luotu. Oudompaakin jäätelömakua asiakas kokeilee parikin kertaa ennen kuin siirtyy takaisin tuttuun makuun.

Huotari paljastaa, että uusia makuja testataan Kontulassa kaiken aikaa.

– Me ideoimme jatkuvasti uusia makuja, joita voisimme ottaa mukaan tuotantoon. Aluksi on mukana kymmenenkin uutuutta, joista karsitaan puolet – ja niistä ehkä yksi lähtee kohti tuotantoa, Huotari valaisee.

– Ensimmäinen koe-erä on vain puolisen litraa ja jos se vaikuttaa kehittämiskelpoiselta maulta, seuraava erä on suurempi, kunnes ollaankin jo valmiissa tuotantoerässä.

Kaikkein tärkeintä uusien makujen kehittelyssä on se, että jäätelö on raikasta ja miellyttävää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rajakylän neuvolan lakkauttaminen jälleen poliitikkojen kokouspöydällä
 2. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ylittymässä 36,5 miljoonalla eurolla – Koronakevään kulut noin 16 miljoonaa euroa
 3. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 4. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 5. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 6. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 10. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 11. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 12. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 15. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 3. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 9. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 10. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 13. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 14. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 15. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.