Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoas rakentaa kampusten lähelle – Myyrmäkeen ja Tikkurilaan tulee lisää opiskelija-asuntoja

ASUMINEN Korson Kulomäen 1970-luvun taloja aletaan purkaa kesällä.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiölle Hoasille valmistuu Piipuiston asuintalo Myyrmäkeen elokuun lopussa. Se on Hoasin ensimmäinen uudisrakennus Vantaalla yli 20 vuoteen. Edellinen valmistui 1994 ja sekin Myyrmäkeen.

Myyrmäessä on nyt erityistä imua, sillä Metropolia-ammattikorkeakoulu laajentaa siellä parhaillaan Leiritien toimipistettä. Sinne keskittyy Metropolian Vantaan kampus.

Kampukset kiinnostavat Hoasia. Se haluaa rakennuttaa asuntoja nimenomaan kampusten läheisyyteen ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle.

– Se on luontevaa, sanoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio

Emme rakenna enää ollenkaan soluasuntoja.”

112 vuokra-asunnon Piipuisto-talo valmistuu Raappavuorentie 3:een, vastapäätä Metropoliaa. Myyrmäen rautatieasemalle on alle kilometrin matka.

Asunnot ovat pääasiassa yksiöitä. Juuri niitä opiskelijat haluavat. Tarhio muistuttaa, että ”opiskelijoillehan näitä asuntoja tehdään”.

Vantaan Hoas-asunnot on rakennettu pääasiassa 1970-luvulla ja silloin suosittiin lähinnä soluasuntoja. Soluissa esimerkiksi kolmella asukkaalla on oma huone, mutta keittiö ja kylpyhuone ovat yhteiskäytössä. Varsinaisia yksiöitä tehtiin silloin todella vähän.

Nyt uudistuotanto monipuolistaa merkittävästi Vantaan asuntotarjontaa. Hoasilla on parhaillaan rakenteilla pääkaupunkiseudulla yhteensä 614 asuntoa, joista noin 80 prosenttia on yksiöitä.

– Emme rakenna enää ollenkaan soluasuntoja. Tuhat solua korvataan 3 000 yksiöllä.

Yksiöiden suosiota on lisännyt sekin, että opiskelijat kuuluvat nykyisin yleisen asumistuen piiriin. Asumistuki ei vaikuta opintotuen saamiseen eikä sitä lasketa tuloksi, joten opiskelijalla on varaa yksiöönkin.

Opiskelijat haluavat omaa rauhaa, mutta myös kätevän matkan opiskelupaikkaan.

– Nuoremmilla korostuu matka-aika, joka ei saisi yhteen suuntaan kestää 30 minuuttia pidempään, Tarhio kertoo.

Myyrmäkeen on tulossa vielä lisääkin opiskelija-asuntoja. 150 opiskelija-asuntoa rakennetaan Paalutorin läheisyyteen, kun keskustan uudistaminen pääsee käyntiin. Ennestään Myyrmäessä on yhteensä 72 Hoasin asuntoa Helmikujalla ja Vaskivuorentiellä

Myös Tikkurila on Hoasille kiinnostava paikka hyvien kulkuyhteyksien ja Laurea-ammattikorkeakoulun vuoksi. Tikkurilan keskustaan Asema- ja Unikkoteiden väliin, seurakunnan omistamalle tontille rakennetaan noin 130 opiskelijakotia. Tarhion karkea arvio on, että asunnot ovat valmiita alle viiden vuoden kuluttua.

Toimitusjohtaja iloitsee, että kaupungeilla on myönteinen asenne opiskelija-asuntoihin.

– Ne ymmärtävät, että opiskelijat ”opetetaan asumaan” tietyssä paikassa, ja he saattavat jäädä asumaan sinne opiskelun jälkeen. Ammattiin valmistuvista tulee hyviä veronmaksajia.

Hoasin vanhimmilla taloilla on edessä joko peruskorjaus tai purkaminen.

Korson Kulomäen 1970-luvulla rakennetut asunnot on päätetty purkaa, koska ne ovat kurjassa kunnossa ja korjaaminen tulisi liian kalliiksi. Asuntojen sijaintikaan ei houkuttele asukkaita.

– Kulorastaantie 3:n purku alkaa heinäkuussa ja Kulorastaantie 1:n ensi kesänä. Maanuunintie 19 puretaan 2020, Tarhio luettelee.

Hoas vuokraa tontit Rakennusliike Lehdolle, joka purkaa talot ja rakentaa tilalle uusia omistusasuntoja. Niistä tehdään luhtirivitaloja.