Hoas rakentaa kampusten lähelle – Myyrmäkeen ja Tikkurilaan tulee lisää opiskelija-asuntoja

ASUMINEN Korson Kulomäen 1970-luvun taloja aletaan purkaa kesällä.

Constance Pepah asuu perheineen Kulomäessä Hoasin purettavissa asunnossa. Heidän pitää muuttaa pois kesäkuun loppuun mennessä. 5-vuotias Wills Amankona on kolmilapsisen perheen kuopus. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiölle Hoasille valmistuu Piipuiston asuintalo Myyrmäkeen elokuun lopussa. Se on Hoasin ensimmäinen uudisrakennus Vantaalla yli 20 vuoteen. Edellinen valmistui 1994 ja sekin Myyrmäkeen.

Myyrmäessä on nyt erityistä imua, sillä Metropolia-ammattikorkeakoulu laajentaa siellä parhaillaan Leiritien toimipistettä. Sinne keskittyy Metropolian Vantaan kampus.

Kampukset kiinnostavat Hoasia. Se haluaa rakennuttaa asuntoja nimenomaan kampusten läheisyyteen ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle.

– Se on luontevaa, sanoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio

Emme rakenna enää ollenkaan soluasuntoja.”

112 vuokra-asunnon Piipuisto-talo valmistuu Raappavuorentie 3:een, vastapäätä Metropoliaa. Myyrmäen rautatieasemalle on alle kilometrin matka.

Asunnot ovat pääasiassa yksiöitä. Juuri niitä opiskelijat haluavat. Tarhio muistuttaa, että ”opiskelijoillehan näitä asuntoja tehdään”.

Vantaan Hoas-asunnot on rakennettu pääasiassa 1970-luvulla ja silloin suosittiin lähinnä soluasuntoja. Soluissa esimerkiksi kolmella asukkaalla on oma huone, mutta keittiö ja kylpyhuone ovat yhteiskäytössä. Varsinaisia yksiöitä tehtiin silloin todella vähän.

Nyt uudistuotanto monipuolistaa merkittävästi Vantaan asuntotarjontaa. Hoasilla on parhaillaan rakenteilla pääkaupunkiseudulla yhteensä 614 asuntoa, joista noin 80 prosenttia on yksiöitä.

– Emme rakenna enää ollenkaan soluasuntoja. Tuhat solua korvataan 3 000 yksiöllä.

Yksiöiden suosiota on lisännyt sekin, että opiskelijat kuuluvat nykyisin yleisen asumistuen piiriin. Asumistuki ei vaikuta opintotuen saamiseen eikä sitä lasketa tuloksi, joten opiskelijalla on varaa yksiöönkin.

Opiskelijat haluavat omaa rauhaa, mutta myös kätevän matkan opiskelupaikkaan.

– Nuoremmilla korostuu matka-aika, joka ei saisi yhteen suuntaan kestää 30 minuuttia pidempään, Tarhio kertoo.

Myyrmäkeen on tulossa vielä lisääkin opiskelija-asuntoja. 150 opiskelija-asuntoa rakennetaan Paalutorin läheisyyteen, kun keskustan uudistaminen pääsee käyntiin. Ennestään Myyrmäessä on yhteensä 72 Hoasin asuntoa Helmikujalla ja Vaskivuorentiellä

Myös Tikkurila on Hoasille kiinnostava paikka hyvien kulkuyhteyksien ja Laurea-ammattikorkeakoulun vuoksi. Tikkurilan keskustaan Asema- ja Unikkoteiden väliin, seurakunnan omistamalle tontille rakennetaan noin 130 opiskelijakotia. Tarhion karkea arvio on, että asunnot ovat valmiita alle viiden vuoden kuluttua.

Toimitusjohtaja iloitsee, että kaupungeilla on myönteinen asenne opiskelija-asuntoihin.

– Ne ymmärtävät, että opiskelijat ”opetetaan asumaan” tietyssä paikassa, ja he saattavat jäädä asumaan sinne opiskelun jälkeen. Ammattiin valmistuvista tulee hyviä veronmaksajia.

Hoasin vanhimmilla taloilla on edessä joko peruskorjaus tai purkaminen.

Korson Kulomäen 1970-luvulla rakennetut asunnot on päätetty purkaa, koska ne ovat kurjassa kunnossa ja korjaaminen tulisi liian kalliiksi. Asuntojen sijaintikaan ei houkuttele asukkaita.

– Kulorastaantie 3:n purku alkaa heinäkuussa ja Kulorastaantie 1:n ensi kesänä. Maanuunintie 19 puretaan 2020, Tarhio luettelee.

Hoas vuokraa tontit Rakennusliike Lehdolle, joka purkaa talot ja rakentaa tilalle uusia omistusasuntoja. Niistä tehdään luhtirivitaloja.

Hoas Vantaalla

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöllä on Vantaalla yhteensä 1 229 asuntoa.

Asunnot sijaitsevat Jokiniemessä Akanapolulla, Ohratiellä, Tähkäkujalla ja Viljo Sohkasen kadulla, Myyrmäessä Helmikujalla ja Vaskivuorentiellä, Korsossa Kulorastaantiellä ja Maauunintiellä sekä Metsolassa Peltomyyränkujalla, Ruskeasannassa Kylmäojantiellä, Havukoskella Rasinkadulla ja Koivukylässä Seljapolulla.

Myyrmäen Piipuiston asuntojen haku alkaa kesäkuun lopussa ja muuttamaan pääsee syyskuussa.

Hoasin asuntojen vilkkain hakuaika osuu heinä-elokuun taitteeseen, kun uudet opiskelupaikat varmistuvat. Päivässä voi tulla jopa tuhat hakemusta. Niiden käsittelemisessä käytetään robotiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 7. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 10. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 11. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 12. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 15. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 6. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 7. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 8. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.