Lentoemäntä teki näytelmän omasta alastaan – Ilmailumuseossa pääsee vuoden 1953 lennolle Pariisiin

ESITYS Nykypäivä ja 65 vuoden takainen matkustamokulttuuri kohtaavat humoristisen aikamatkan käänteissä.

Marika Sampio-Utriainen on tehnyt monologinäytelmien lisäksi lukuisia pieniä rooleja tv-elokuvissa ja -sarjoissa. Näytelmäntekoon Ilmailumuseolle hän inspiroitui, kun museon myynti- ja markkinointipäällikkö Henri Äijälä kuvaili innostuneesti huoneessaan olevaa Aeron vuoden 1953 mainosjulistetta Convair-koneen (takana) vain päivän kestävistä lennoista Pariisiin. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Kuka lentoemännistä on lentäjien suuri inhokki? Hän on Inga Möjligheter (suomeksi: ei mitään mahdollisuuksia), jolla on näkymätön, mutta ratkaiseva paikkansa Suomen ilmailumuseossa esitettävässä pienoisnäytelmässä Päivässä Pariisiin

Kun sairastunutta Ingaa ei lennolle kuulu, tuuraajaksi lentoemäntä Solveig Sahlgrenin rinnalle tulee nuori Sofia-Kristiina. Samalla käynnistyy humoristinen aikamatka, jossa Solveig tekee työtään vuoden 1953 tyyliin ja nykyajasta mukaan putkahtanut Sofia-Kristiina 65 vuotta uudemman koodiston mukaan.

Finnairin, silloisen Aeron, Convair 440 Metropolitan -koneen neitsytmatka Pariisiin peilaa lentoemäntien dialogin kautta sodanjälkeistä Suomea ja ilmailua nykypäivään.

Sofia-Kristiina äimistyttää Solveigin olettamalla Pariisista palattavan takaisin vielä samana päivänä, hänen kun on ehdittävä zumba-tunnille, rentoutuskelluntaan ja afrikkalaista lemmikkisiiliään hoitamaan. Vuonna 1953 Pariisiin lennettiin liki kahdeksan tuntia.

Solveigin kehotus tarjota matkustajille savukkeita on puolestaan nuorelle kollegalle kauhistus. Outoja asioita tulee matkan varrella vastaan puolin ja toisin.

Näytelmän on kirjoittanut pääroolin Solveigina esittävä näyttelijä Marika Sampio-Utriainen, jolle historiaan sukeltaminen on mieluista. Vuoden 2016 Kulttuurijärvenpääläiseksikin kotikaupungissaan valittu lentoemäntä on tehnyt useita monologinäytelmiä historiaan jääneistä naisista, kuten Venny Soldan Brofeldtista, Mathilda Wredestä, Aino Sibeliuksesta ja Anni Swanista. Viime perjantaina hän asteli ensi-iltaan Maija Halosena Halosenniemen museossa.

Sampio-Utriainen työskentelee Finnairilla.

– Tänä vuonna tulee ammatissa täyteen 30 vuotta, kokenut lentoemäntä muistaa yhtäkkiä itsekin hämmästyen.

Videon kautta näytelmässä nähdään myös hänen lentokapteenipuolisonsa Jukka Utriainen Airbusin ohjaamossa. Convairia screenillä kipparoi eläkkeellä oleva kapteeni Matti Nurminen Nuoren lentoemännän osasta piti samaan tapaan huolehtia Utriaisten tyttären Kristiinan

– Mutta rooli ei videolta oikein toiminut, joten Kristiina suostuikin lähtemään ihan livenä mukaan, äiti iloitsee.

Sampio-Utriainen luki ja katseli suuren määrän taustamateriaalia sekä jututti alan ihmisiä menneiltä vuosikymmeniltä näytelmäänsä, jonka ei oikeastaan pitänyt syntyä lainkaan.

– Olin juuri päättänyt lopettaa näyttelemisen ja keskittyä täysin lentoemännän työhön.

Kohtalona peliin astui Ilmailumuseon aulassa sattumalta juttusille ryhtynyt museon myynti- ja markkinointipäällikkö Henri Äijälä

– Tulin kertoneeksi työhuoneeni seinällä seitsemän vuotta olleesta Aeron Päivästä Pariisiin -julisteesta vuodelta 1953, jossa olen aina nähnyt tarinan ainesta. Silloin Marikan silmät rävähtivät suuriksi ja hän tuumi, että ehkä sittenkin vielä pitäisi yksi näytelmä tehdä, Äijälä nauraa.

Äijälä on ollut toteuttamisprosessissa tiiviisti mukana hiomassa kokonaisuuden yksityiskohtia. Hän kehuu Sampio-Utriaisen tarinan kulkevan upeasti monella tasolla ja palauttavan osuvasti esiin asioita julisteen aikakaudelta.

– Kaikenlaisia juttuja on tullut museolle tehtyä, mutta tähän mennessä tämä on kaikkein korkeimmalla lentopinnalla, mies muotoilee.

Päivässä Pariisiin -näytelmä Ilmailumuseon auditoriossa la 26.5. klo 16. Kesto noin tunti, liput 15 e. Näytöksen jälkeen mahdollisuus tutustua alkuperäiseen vuoden 1953 Convair-koneeseen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Suomen Ilmailumuseo ehdolla Vuoden museoksi
    27.1.2018 7:35

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut