Uusi ilmiö puhuttaa työpaikkailmoituksissa – "Voidaan hakea laiskaa tyhjäntoimittajaa"

TYÖELÄMÄ Huumorilla on sijansa rekrytoinnissa, kun se kumpuaa yrityksen arvoista.

Sotien aikaiset työpaikkailmoitukset, joissa ajan hengen mukaisesti ja sukupuolisyrjivästi haettiin ”riuskoja työmiehiä fyysisiin töihin” ja ”näppäriä naisia sihteerin tehtäviin” voivat naurattaa meitä nyt, sanoo tuleva kauppatieteiden tohtori Eeva-Liisa Oikarinen.

Teija Varis

Huumoria on käytetty mainonnassa pitkään, mutta työpaikkailmoituksissa huumori on Suomessa melko uusi ilmiö. Aiheesta hiljattain Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa väitelleen Eeva-Liisa Oikarisen mukaan suomalaiset ovat perinteisesti suhtautuneet työntekoon ryppyotsaisesti ja vakavasti.

– Mentaliteetti on ollut että ”mies se tulee räkänokasta vaan ei tyhjännaurajasta”.

Nyt Suomessa aletaan Oikarisen mukaan ymmärtää, että positiivinen, hyväntahtoinen ja asioita kyseenalaistava huumori ja leikillinen asenne ovat yhteydessä muun muassa innovatiivisuuteen ja työhön sitoutumiseen.

Ilmiön taustalla on myös muutos, joka on tapahtunut yleisessä suhtautumistavassa työhön.

– Tällä hetkellä työelämässä oleva sukupolvi arvostaa hauskanpitoa ja huumoria luontevana osana työelämää ihan eri tavoin kuin vanhempansa.

Hauska ja myönteinen asenne näkyy myös työpaikkailmoituksissa, joissa huumoria on alettu viljellä enenevässä määrin. Rohkeimmat yritykset saattavat hyödyntää työpaikkailmoituksissa vaikkapa itseä vähättelevää huumoria tai ironiaa.

– Työhön voidaan hakea laiskaa tyhjäntoimittajaa tai yritys voi kuvata olevansa väsynyt ja ankea firma, jossa työtehtävät voivat koostua kaikesta diipadaapasta.

Aina huumorilla ei pyritä huutonauruun, vaan työpaikkailmoituksissa voidaan hyödyntää myös astetta kevyempää ja leikillisempää huumoria. Suosittua on myös yhteen sopimattomia elementtien yhteen sovittaminen kuvien kautta.

– Arkkitehtifirma voi esimerkiksi hakea arkkitehtiä hullun vaativiin tehtäviin sellaisen kuvan kera, jossa firman johtaja keikkuu voimistelurenkailla puku päällä ja hymyilee leveästi.

Yritykset käyttävät humoristisia työpaikkailmoituksia Oikarisen mukaan lähinnä kolmesta syystä.

– Ne pyrkivät hakemaan työpaikkaan persoonaa, joka olisi mahdollisimman yhteensopiva yrityksen ilmapiiriin. Ne pyrkivät myös erottautumaan toisista alan yrityksistä humoristisella työpaikkailmoituksella ja kolmanneksi huumorilla voidaan herättää suuren yleisön huomiota ja lisätä yrityksen tunnettuutta.

Täysin ongelmatonta huumorin käyttö ei kuitenkaan aina ole. Haasteena on esimerkiksi se, että käytetty huumori on liian vaikeaselkoista tai liian roisia, eikä aukene työnhakijoille.

– Tämä voi saada aikaan työnhakijoiden keskuudessa negatiivisia tunteita ja johtaa pahimmillaan negatiivisiin kuulopuheisiin yritystä kohtaan.

Parhaimmillaan huumori työpaikkailmoituksessa hyödyntää kuitenkin sekä työnhakijaa että yritystä.

– Mikäli huumori kumpuaa aidosti yrityksen arvoista, niin huumorin avulla yritys voi testata mainiosti työnhakijoiden persoonan ja arvojen yhteensopivuutta yrityksen arvoihin. Työnhakija puolestaan voi jo aikaisessa rekrytointiprosessin vaiheessa testata omaa yhteensopivuuttaan yrityskulttuuriin.

Oikarinen uskoo, ettei huumoria käytetä työpaikkailmoituksissa harhaanjohtavasti, vaan se todella kielii jotakin yrityksen arvoista ja hauskasta ilmapiiristä.

– Toki se voi kummuta myös ilmoituksen laatijana toimineen yrittäjän omasta persoonasta ja rennosta asenteesta, jota työpaikkailmoituksessa halutaan nostaa esiin, hän lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 7. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 8. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 9. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 10. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 11. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 12. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 13. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 14. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 15. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 3. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 9. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 10. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 11. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 12. Kauppojen aukioloajat laajenevat – Lähes kaikki liikkeet avoinna Jumbossa ja Myyrmannissa
 13. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 14. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.