Näitä Suomi rakastaa: Suosituimmat kesäkukat pysyvät samoina, vaikka tänä kesänä on jälleen uusi trendi tarjolla

PUUTARHA Orvokki, petunia ja pelargonia. Siinä kesäkukkien kuningattaret, joiden suosio säilyy vuodesta toiseen. Uutena trendinä on yhdistellä monia eri lajeja samaan asetelmaan.

Kausityöntekijä Tuuli Mäkinen ja kesätyöntekijä Markus Laine hoitivat kukkapenkkiä. Varsinaiset kesäkukat istutetaan Hyvinkäällä vasta kesäkuussa. Ari Peltonen

Laura Pohjanpalo

Suomen suosituimmat kesäkukat ovat orvokki, petunia ja pelargonia. Vuodesta toiseen.

– 40 prosenttia kaikista myydyistä kesäkukista on näitä kolmea lajia, toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta sanoo.

Vaikka kolmen kärki pysyy, suomalaiset ovat kesäkukkien suhteen varsin vaihtelunhaluista sakkia. Valikoimaa onneksi riittää joka makuun.

– 30 vuoden takaiseen aikaan verrattuna lajien kirjo on tänä päivänä moninkertainen. Ihmisillä on suorastaan valinnan vaikeus, Jalkanen naurahtaa.

Lajien kirjo on tänä päivänä moninkertainen.

Nopeita muutoksia puutarhayrittäjät eivät yleensä uskalla tehdä. Seuraavan kesän tilaukset tehdään jo elo–syyskuussa. Muoti-ilmiöt tulevat näkyviin vasta kahden–kolmen vuoden aikajänteellä.

Eräs nykyisistä trendeistä on yhdistellä monia eri lajeja samaan asetelmaan. Ruukussa tai amppelissa voi olla kukkien lisäksi syötäviä kasveja, kuten yrttejä. Myös ei-kukkivat kasvit yleistyvät puutarhoissa.

– Heinät sekä värikäslehtiset kasvit, kuten bataatti tai värinokkonen tuovat uudenlaista ilmettä asetelmiin, Jalkanen sanoo.

Perennoja eli monivuotisia koristekasveja hankitaan nykyisin myös yhdeksi kesäksi.

– Nopeat perennat ovat heti samana vuonna kauniita. Periaatteessa ne olisivat monivuotisia, mutta käytännössä eivät aina kestä talven yli, Jalkanen kertoo.

Hänen mukaansa suomalaiset kokeilevat nykyisin muutenkin enemmän eri lajeja.

– Uskalletaan ottaa kokeiluun vaikkapa silkki- tai goji-marjapensas. Päärynä- ja kirsikkapuita sekä vadelmapensaita voidaan kasvattaa sillä tavalla, että ne kukkivat ja antavat hedelmän jo samana kesänä. Kasvi saattaa paleltua talvella, mutta ihmiset hyväksyvät sen.

Puolivarjo on paras

Kaikki kesäkukat tarvitsevat valoa kasvaakseen ja voidakseen hyvin. Aurinkoinen paikka on kuitenkin usein myös paahteinen.

Suoraa paahdetta kestäviä kesäkukkia on vähemmän kuin puolivarjossa viihtyviä. Pelargonia ja sen muunnokset ovat hyvä vaihtoehto aurinkoiselle paikalle.

Useimmat kesäkukat ja kesävihreät viihtyvät parhaiten puolivarjoisalla kasvupaikalla tasaisesti kasteltuna ja lannoitettuna.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Aiheeseen liittyvää

  1. Konkari varoittaa sään tuomasta yllätyksestä kotipuutarhoissa – "Ihmisille on turha sanoa, että älkää vielä ostako" 20.5.2018 8:20

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut