Rajatorppaan tehdään Vantaan nykyaikaisin koulu – työmaa valloittaa koululta pihan

Rajatorpan koulun 1960-luvulla rakennettu päärakennus puretaan. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vapaalan Rajatorpan koulussa iloitaan, että he saavat noin puolentoista vuoden kuluttua uuden uljaan koulun huonokuntoisen ja vanhanaikaisen koulun tilalle. Uusi rakennus nousee koulun pihalle.

Nykyinen, 1960-luvun alussa valmistunut koulu ja paviljonki puretaan pois 2020, kun uusi koulu on valmis. Purettavien koulurakennusten paikalle tehdään uusi piha.

Mutta miten sovitetaan alakoululaiset ja rakennustyömaa samalle tontille, NCC Suomi Oy:n työpäällikkö Jaakko Hakala?

– Huolellisella suunnittelulla, hän kiteyttää.

Uudis-rakentaminen on hiljaista."

Uuden koulun suunnittelu on nyt käynnissä yhdessä koululaisten kanssa. Oppilaat pääsevät muun muassa kertomaan mielipiteensä siitä, millaista uutta koulua he toivovat. Korvina paikalla ovat koulun toteuttamiseksi muodostetun allianssin edustajat eli arkkitehdit sekä rakentaja ja projektipäällikkö Eero Väätäinen Vantaan kaupungin sivistystoimesta.

Jotta kouluun kulkeminen työmaa-aikana on turvallista, oppilaiden koulureitit käydään läpi.

– 300 koululaista merkkaa (karttaan) koulureittinsä, Hakala kertoo.

Kun monta reittiä on jo merkitty tussilla, mustia viivoja on eniten nykyisen koulurakennuksen luoteis- ja pohjoispuolella. Omakotialueen suunnasta tulee paljon lapsia.

– Näyttäisi siltä, ettei risteäviä reittejä työmaan kanssa ole, Hakala toteaa.

Hakala arvioi, että työmaalla ei näillä näkymin tarvitse louhia tai paaluttaa. Siten rakentamisesta ei synny suurta meteliä.

– Uudisrakentaminen on hiljaista.

Ensi syksynä kouluun mennään sisään rakennuksen päätyovista ja pääovet pihan puolella suljetaan. Näillä näkymin rakentamaan pitäisi päästä heinäkuussa ja uusi lukukausi voisi alkaa uudessa koulussa tammikuussa 2020.

Rakennusaikana välitunnit vietetään koulun toisessa päädyssä olevalla tekonurmi- ja hiekkakentällä, Rajatorpankentällä, kertoo rehtori Anne Dernjatin

–  Ja tietysti käytössä on lisäksi museokoulun piha.

Suojeltu museokoulu on entinen ”Ilpolan koulu”, joka on valmistunut 1948. Sen ensimmäinen ja toinen kerros korjataan uudisrakentamisen yhteydessä. Koulussa on todettu kosteusvauriota.

Mutta vielä ollaan suunnitteluvaiheessa. Koulun jumppasalissa käy kuhina, sillä sinne on tehty showroom. Neljäsluokkalaiset Iivari Sippola ja Tuomas Tuohiniemi kokeilevat virtuaalitodellisuus- eli VR-laseja. Niiden avulla näkee, miltä uudessa koulussa voisi näyttää.

– Ihan kivalta, sanoo Tuomas.

Anni Toivosella on uudelle koululle toiveita.

– Siellä pitää olla turvallista ja mukavaa. Tykkään pyörivistä tuoleista.

Rajatorpan koulusta tulee valmistuessaan Vantaan modernein koulu. Jopa Kivistön Aurinkokiveä uudenaikaisempi, sillä rakennus huomioi opetussuunnitelman vaatimukset uudenlaisista oppimisympäristöistä entistä paremmin.

Dernjatin mukaan akustiikkaan kiinnitetään erityistä huomioita, joten keskittymistä vaativiin tehtäviinkin löytyy tiloja.

– Työtiloja rytmitetään kalusteilla ja seinillä.

Uuteen kouluun tulee tilaa myös 40 esikoululaiselle.

Uudessa koulussa pitää olla turvallista ja mukavaa."

Kaksi koulua allianssilla

Länsi-Vantaalle rakennetaan kaksi koulua peräkkäin. Ensin Rapatorpan koulu, jonka arvioidaan valmistuvan loppuvuonna 2019, ja sen jälkeen Hämeenkylän koulu, joka valmistuu syksyllä 2020.

Koulut tehdään yhtenä hankkeena, niin sanotulla allianssimallilla.

Allianssin sopimusosapuolet vastaavat yhdessä hankkeen suunnittelusta ja toteuttamisesta. Ne jakavat sekä hyödyt että riskit.

Koulujen yhteiskustannukset ovat noin 32,5 miljoonaa euroa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Rajatorpan uuden koulun toteutus etenee – Näin paljon se maksaa 21.2.2018 7:40

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut