Eläinjärjestö Animalian ulostulo saa ymmärrystä kalastajalta: "Tuulet puhaltavat nyt niin"

Vastuullinen vapaa-ajankalastaja osaa saaliin käsittelyn perusteisiin kuuluvan saaliskalan nopean tainnutuksen ja verestyksen. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Animalian huoli kalojen kohtelusta ja eläinsuojelullisista oikeuksista saa osittain ymmärrystä Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtajalta, biologi Markku Marttiselta Hän allekirjoittaa Animalian toiveetsiltä osin, että kalojen mahdollinen kipu ja kärsimys tulee pyrkiä minimoimaan jokaisen kalastajan toimesta.

– Vaikka kalojen kärsimystä ei edelleenkään ole tieteellisesti todistettu, on selvää, että kalastuksen on oltava eettisesti kestävää, Marttinen kommentoi.

Hän selventää sen tarkoittavan sitä, että saalistettu kala tulee tappaa heti tai vapauttaa mahdollisimman pienin vaurioin. Markku Marttinen toivoo jokaisen kalastusta harjoittavan tutustuvan vastuullisen ja eettisen kalastamisen ohjeistuksiin, jotka löytyvät osoitteesta vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen.

– Tuulet puhaltavat nyt niin, että myös vapaa-ajan kalastuksen pitää kestää tarkastelua.

Animalian toive siitä, että eväkkäät jätettäisiin kokonaan pois ruokalautasilta, ei saa Marttiselta ymmärrystä. Suomessa on noin 1,5 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa, ja Marttinen painottaa kalastuksen olevan olennaisen tärkeänä suomalaisten luontosuhteen ja hyvinvoinnin kannalta. Hän muistuttaa myös kalan terveysvaikutuksista.

– Kalan omegahapot ehkäisevät tutkitusti sydän- ja verisuonitauteja, eikä se ole korvattavissa kasviksilla, Marttinen sanoo.

Hän ei usko hetkeäkään, että kalastus loppuisi tai että suomalaiset luopuisivat kalasta ravintona. Siihen hän uskoo, että kalankasvatus voi muuttua nykyistä eläinystävällisemmäksi tarpeen tai pakon sanelemana.

– Animalian esiin nostama kalojen hidas teurastaminen kalankasvattamoissa oli minullekin uutinen, Marttinen sanoo.

Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöön kuuluu noin 40 000 jäsentä. Animalian torstaina julkistama kannanotto sai tänään yhteisen vastineen Kalatalouden Keskusliitolta, Suomen Ammattikalastajaliitolta, Suomen Kalakauppiasliitolta, Suomen Kalankasvattajaliitolta ja Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöltä.

Ne vakuuttivat, että kala-alalla eletään luonnon ehdoilla, luontoa kunnioittaen.

– Suurin osa uudesta tutkimustiedosta osoittaa, että kalat tuntevat kipua. Kivunaistimuksen tai -kokemuksen laatua ei kuitenkaan tunneta täysin. Eläinsuojelulain mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä. Tämä koskee myös kaloja.

– Ammattikalastaja tai kalankasvattaja lopettaa kalansa nopeasti paikan päällä. Myös kalastusta harrastava vapaa-ajankalastaja osaa saaliin käsittelyn perusteisiin kuuluvan saaliskalan nopean tainnutuksen ja verestyksen.

Kala-ala haluaa yhdessä tuoda esille, että on sekä kalastajan että kalankasvattajan etujen mukaista kohdella kalaa hyvin. Hyvinvoivasta, asianmukaisella tavalla lopetetusta kalasta saadaan paras lopputulos myös elintarvikkeen laadun näkökulmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 11. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 12. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.