Monet vantaalaisterassit ovat nyt auki aamuneljään – Näin baareissa kommentoidaan terassiajan pidennystä

Kari Majuri nautti aurinkoisesta päivästä korsolaisen Pintti Pubin terassilla. Johanna Erjonsalo

Tuomas Massinen

Terassien historiankirjoihin merkittiin uusi luku maaliskuun alussa, kun ravintolat saivat mahdollisuuden hakea terassilleen jatkoaikaa alkoholilain muutoksen vuoksi.

Viime viikolla kourallinen vantaalaisravintoloita oli toistaiseksi anonut jatkoluvan terassille Etelä-Suomen aluehallintovirastolta Avilta.

– Kahdeksan on hakenut kirjallisesti jatkolupaa. Muutama kysely on tullut puhelimessa, mutta niille ravintoloille on kerrottu, ettei kannata hakea asuntojen läheisyyden takia, kertoo Avin ylitarkastaja Ilkka Ripatti

Terassille jatkoaikaa ovat anoneet hakunilalaiset Viva Maria ja Skaba Bar, korsolaiset Sir Kippis, Pintti Pub ja Night Pub, tikkurilalaiset Pingviini ja Torello sekäruskeasantalainen Empanada Tropical. Näille kaikille on lupa myönnetty. Jatkoaikaluvallaan ravintola saa halutessaan pitää terassiaan auki aamuneljään asti.

– Tosin maanomistaja terassin vuokraajana voi asettaa ehtoja vuokraukselle.

Alkoholijuomia saa juoda terassiajan jälkeen ravintolassa aamuviiteen. Ravintoloiden sulkemisajalle ei ole enää säännöksiä.

– Uudistus on suurin, mitä Suomessa on tapahtunut vuosikymmeniin, Ripatti kuvaa.

Pintti Pubin terassi on ollut aamuneljään auki perjantaisin, lauantaisin ja juhlapyhinä 2. toukokuuta alkaen. Aiemmin terassi oli avoinna enimmillään kello 3:een. Aurinkoisena keskipäivänä siellä on muutama asiakas. Kari Majuri särpii nurkkapöydässä "peruskeppanaa".

Terassiaikojen pidennykseen korsolaisella on voimakas mielipide.

– Ihan sama, sillä ei ole itselle mitään merkitystä, Majuri lataa.

– Ei täällä kerkeä enää yömyöhään nuokkumaan, kun pitää koiraa ulkoiluttaa aamulla.

Pintti Pubin tarjoilija Paula Kolehmainen kertoo, että pubi lähetti terassihakemuksen Aville samalla, kun se ilmoitti sille anniskeluaikansa pidentämisestä.

– Oli niin helppoa hoitaa samalla kertaa molemmat asiat.

Kolehmainen ei usko, että häiriöt lisääntyvät aukiolomuutoksen takia. Toistaiseksi Pintti Pubin terassille ei ole ollut ryysistä pikkutunneilla.

– Kello 23 alkaa olla jo viileää. Varmaan sitten, kun yöt lämpenevät, terassilla alkaa olla enemmän väkeä.

Torellon aurinkoterassilla istuu useita janoisia asiakkaita päiväsaikaan. Tikkurilalaiset Merja Koljonen ja Kirsi Oksanen nauttivat kesäisestä säästä oluttuopin äärellä. Myös heille terassiaikojen pidentäminen on yhdentekevä asia.

– Käyn kerran viikossa oluella aamupäivällä. Muutos ei vaikuta elämääni, Koljonen summaa.

Oksanen nyökyttelee vieressä.

– En käy pubeissa öisin.

Torellon terassi on ollut auki perjantaisin ja lauantaisin aamuneljään noin kuukauden päivät. Ennen alue meni kiinni puoli kahdelta.

– Asiakkaamme voivat jatkossa nauttia kesäyöstä ulkona aiempaa pitempään, ravintolapäällikkö Michelle Peteri perustelee jatkolupaa.

Peterin mukaan ravintola aikoo toistaiseksi pärjätä nykyisillä järjestyksenvalvojilla, mutta jos häiriöt lisääntyvät kesän mittaan, henkilöstöä rekrytoidaan lisää.

Juttua korjattu 15.5. klo 8.45: Night Pub on korsolainen, eikä vantaanlaaksolainen ravintola.

Yleensä taloyhtiöt vastustavat jatkoaikaa

Ravintolan terassille myönnetään jatkolupa, jos asuntoja ei ole sen välittömässä läheisyydessä.

Jos asuntoja on samassa kiinteistössä, vieressä tai vastapäätä, kuullaan taloyhtiöitä terassin jatkoaikahakemuksen vuoksi.

Jos taloyhtiöt eivät vastusta hakemusta, jatkolupa terassille voidaan myöntää, vaikka asuntoja olisikin ihan lähellä.

Avin ylitarkastaja Ilkka Ripatti kertoo kuitenkin, että yleensä taloyhtiöt ovat hakemusta vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.