Näin onnistut työhaastattelussa – tyypillinen moka tehdään jo ennen h-hetkeä

TYÖELÄMÄ Paras apu jännittämiseen on hyvä valmistautuminen, sanovat rekrytoinnin ammattilaiset.

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua huolellisesti, sillä se on hakijan mahdollisuus vakuuttaa haastattelija siitä, että on oikea henkilö tehtävään, neuvoo Eilakaislan rekrytointikonsultti Jaana Kesäläinen-Ruohola. Johanna Erjonsalo

Teija Varis

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua hyvin ja olla oma itsensä. Nämä ohjeet ovat kaikille tuttuja, mutta mitä ne oikeastaan tarkoittavat?

Liiketoimintajohtaja Pekka Miettinen Laura Rekrytoinnista sanoo, että valmistautuminen työhaastatteluun alkaa viimeistään siitä hetkestä, kun saa tiedon kiinnostavasta työmahdollisuudesta. Valmistautumiseen kuuluu hänen mukaansa esimerkiksi työnantajan verkkosivuihin, sosiaalisen median kanaviin ja tuotteisiin tutustuminen.

Taustatutkimuksen tärkeyttä korostaa myös rekrytointikonsultti Jaana Kesäläinen-Ruohola Eilakaislasta.

– Kannattaa etsiä tietoa yrityksen kotisivuilta ja tutustua myös yrityksen arvoihin, tavoitteisiin ja viimeaikaisiin uutisiin. Näin osoittaa haastattelijalle kiinnostuksensa, hän sanoo.

Ennen haastattelua työnhakijan kannattaa valmistautua perustelemaan, miksi juuri hän olisi sopiva kyseiseen tehtävään. Haastattelijaa kiinnostaa tietää myös, mikä työnhakijaa tehtävässä motivoi.

– Mieti, mitä aiot kertoa – mitkä asiat ovat haettavan tehtävän kannalta oleellisia – ja valmistaudu antamaan konkreettisia esimerkkejä ammattitaidostasi ja saavutuksistasi. Listaa myös kehityskohteesi ja varaa työhaastatteluun mukaan opiskelu- ja työtodistukset, Kesäläinen-Ruohola ohjeistaa.

Myös Miettinen kehottaa ennen haastattelua listaamaan omia saavutuksia ja vahvuuksia työelämässä, ja elämässä muutenkin, sekä miettimään, mitkä näistä erityisesti auttavat menestymään kyseisessä tehtävässä. Konkreettisista asioista matkareitit, aikataulut ja sopiva pukeutuminen kannattaa selvittää ja laittaa kuntoon hyvissä ajoin.

Jos paikalla on useampi haastattelija, huomioi heidät kaikki.

Sekä Miettinen että Kesäläinen-Ruohola suosittelevat hyödyntämään verkostoja, mikäli mahdollista.

– Mieti, onko joku tuttusi kyseisessä paikassa töissä tai käyttää heidän tuotteitaan tai on muuten sidoksissa työpaikkaan tai tehtävään, Miettinen ehdottaa.

Tyypillinen moka työhaastattelussa liittyy Miettisen mukaan siihen, että ei ole valmistautunut hyvin.

– Jos et oikein tiedä, muista tai ole sisäistänyt, mihin paikkaan olet hakenut ja mitä siinä tehdään, niin on aika lailla varmaa, että jäät kiinni, hän sanoo.

Rekrytoija etsii motivoitunutta tekijää, joten kannattaa olla aidosti kiinnostunut tehtävästä ja näyttää se sanoin ja elein.

– Ellet ole, niin miksi haet tehtävään, Miettinen kysyy.

Hän muistuttaa, että haastattelija etsii yleensä samalla myös työkaveria itselleen ja kollegoilleen.

– Jos suhtaudut ylimielisesti tai epäkunnioittavasti ihmisiin tai työtehtävään, niin heikennät varmasti asemaasi. Jos paikalla on useampi haastattelija, niin huomioi kaikki sekä sanoin että esimerkiksi katsekontaktilla. Ja muista saapua paikalle ajoissa ja sopivan siististi pukeutuneena.

Samankaltaiset ovat myös Kesäläinen-Ruoholan näkemykset siitä, mikä työhaastattelussa voi mennä pieleen.

– Oman työkokemuksen tai osaamisen liioittelu, valmistautumattomuus, myöhästyminen, kysymyksen ohi vastaaminen, epäsiisti ulkoasu, ylimielinen suhtautuminen haastattelijaan tai kiroilu, hän luettelee.

Sekä miettinen että Kesäläinen-Ruohola sanovat, että paras apu jännittämiseen on hyvä valmistautuminen. Kesäläinen-Ruoholan mukaan jännitystä voi helpottaa se, että harjoittelee haastattelutilannetta ystävän tai perheenjäsenen kanssa. Miettisen mukaan helpotusta voi saada vaikkapa mielikuva- ja hengitysharjoituksista.

– Voit myös miettiä syitä liialle jännittämiselle ja keskustella siitä läheisesi kanssa. Jos tästä huolimatta koet, että jännität jatkuvasti liikaa, niin suosittelen etsimään ammattiapua, Miettinen toteaa.

Näin onnistut

Ole oma fiksu, sivistynyt ja kohtelias itsesi.

Kerro itsestäsi ja osaamisestasi rehellisesti.

Kuuntele, mitä sinulta kysytään ja vastaa vain siihen.

Pidä tyylikkäällä tavalla puolesi esimerkiksi kysymällä tarkentavia kysymyksiä tehtävästä tai työskentelytavoista.

Valmistaudu huolella. Jos tuntuu, ettet ehdi, niin kannattaa hakea harvemmin ja keskittyä kunnolla tehtäviin, joihin hakee.

Tee itsellesi selväksi, miksi haluat kyseiseen paikkaan ja tehtävään. Ja anna sen myös näkyä.

Tee taustatutkimusta ja valmistaudu perustelemaan, miksi juuri minut tulisi valita avoimeen tehtävään.

Mene paikalle hyväntuulisena ja hymyillen ja kättele sekä esittele itsesi reippaasti.

Valmistaudu esittämään omat kysymyksesi ja selvitä haastattelun päätteeksi, miten rekrytointi etenee.

Vinkit Pekka Miettiseltä ja Jaana Kesäläinen-Ruoholalta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 13. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.