Ylipainosta tuli suuri ongelma hevosillekin – "Se on elintasosairaus ja myrkkyä eläimelle"

ELÄIMET Suomen ensimmäinen eläinfysioterapiasta väitellyt filosofian tohtori Heli Hyytiäinen luennoimaan Nurmijärvelle.

Heli Hyytiäisen silmäterä, hollannin työhevonen Evita, on nähnyt jo 24 talvea. Evita on Hyytiäisen mukaan maailman paras hevonen ikinä. Sanna Hyytiäinen

Taina Joutsen

Suomen ensimmäinen "eläinfysioterapian tohtori", Heli Hyytiäinen, nostaa lempiongelmakseen ja suurimmaksi vihamiehekseen hevosten ylipainon. Hänen mukaansa ylipainoisia hevosia on todella paljon.

– Ylipaino on myrkkyä hevoselle. Se on elintasosairaus, eihän kukaan ole nähnyt ylipainoista villihevosta? Hyytiäinen sanoo Nurmijärven Uutisten haastattelussa.

Hänen mielestään hevosen massasta puhuttaessa on tärkeää huomioida myös se, onko massa läskiä vai lihasta.

Epäsopivat varusteet ovat toinen epäkohta, johon Hyytiäinen törmää työssään usein. Ne aiheuttavat hevoselle kiputiloja ja muita terveysongelmia.

– Varusteet pitäisi tarkistaa joka käyttökerta. Lisäksi ne pitäisi tarkistuttaa asiantuntijalla monta kertaa vuodessa, Hyytiäinen neuvoo Nurmijärven Uutisissa.

Hän ei ole kuitenkaan tavannut ainuttakaan omistajaa, joka pitäisi hevosellaan tahallaan epäsopivia varusteita.

– Omistajat ovat varusteiden suhteen valveutuneita ja pyytävät apua, ettei ongelmia ehtisi aiheutua.

Muutenkin Hyytiäinen kohtaa työssään valveutuneita ihmisiä, jotka tekevät parhaansa hevostensa hyvinvoinnin eteen. Esimerkiksi ylipaino-ongelma tiedostetaan, ja siitä eroon pääsemiseksi pyydetään asiantuntijoilta harjoitusohjelmia.

– Ihmiset välittävät myös hevosen kivusta ja puuttuvat siihen nopeasti, vaikka hevosen kivun huomaaminen onkin vaikeaa.

Myös akuutteja lihasvammoja tulee Hyytiäisen hoidettavaksi useammin kuin 15–20 vuotta sitten, sillä näihinkin asioihin ihmiset tarttuvat tänä päivänä nopeasti.

Heli Hyytiäinen luennoi Nurmijärven Hevosurheiluseuran vuosikokouksessa 14. toukokuuta aiheenaan tuki- ja liikuntaelimistön toiminta urheiluhevosten valmennuksessa. Esityksessään Hyytiäinen käsittelee muun muassa hevosen biomekaniikkaa sekä valmennuksen ja levon vaikutuksia.

– Biomekaniikalla tarkoitetaan sitä, miten hevonen liikkuu. Kyse on samoista lainalaisuuksista kuin ihmiselläkin, mutta hevonen on paljon ihmistä kehittyneempi ja korkeatasoisempi liikkuja, Hyytiäinen sanoo.

– Hevosessa ei ole mitään, mikä ei jollakin tavalla tukisi sen liikkumista. Vaikka hevosella on valtava, hölskyvä suolisto, sekin tukee liikkumista, hän jatkaa.

Urheilevien hevosten osalta Hyytiäinen muistuttaa riittävän hyvän peruskunnon merkityksestä. Hän pitää tärkeänä sitä, että hevoset pääsevät riittävän pitkille, 2–3 tunnin mittaisille maasoilulenkeille.

– On tärkeää, ettei liikunta ole vain lajiharjoitteista. Maastossa hevoset pääsevät liikkumaan kovaa, käyttämään nivelten ja lihasten koko liikelaajuutta ja harjaannuttamaan samalla koordinaatiota.

Hyytiäisen mukaan on ymmärrettävää, ettei joka paikassa ole lenkkimaastoja. Osa hevosista taas ei ole maastoilun kannalta turvallisia. Pääkaupunkiseudulla jopa tarhaaminen voi olla vaikeaa.

– Kaikki nämä ovat järjeviä syitä, mutta silti kyse on hevosen kannalta puutteesta, hän muistuttaa.

Asiasta kertoi ensin Nurmijärven Uutiset.

Luento

Fysioterapeutti (AMK), MSc in Veterinary Physiotherapy, filosofian tohtori Heli Hyytiäinen luennoi Nurmijärvellä 14.5. valtuustosalissa pidettävän, klo 18 alkavan Nurmijärven Hevosurheiluseura ry:n vuosikokouksen päätteeksi.

Yleisöluennossa Hyytiäinen kertoo liikuntaelimistön toiminnasta urheiluhevosten valmennuksessa.

Hyytiäinen toimii eläinfysioterapeuttina ja tutkijana Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Hän konsultoi myös Hyvinkään Hevossairaalassa sekä Hevoslääkärikeskus Hippomediassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.