Yksinäisyys valtasi tuoreen äidin – Bloggaaja: Itkin pari kuukautta joka päivä

ÄITIYS Irene Naakka kertoo rohkeasti olonsa vauvan kanssa olleen ajoittain hirveä. Naakka selvisi ahdistuksestaan.

Irene Naakka on tyytyväinen rohkeudestaan ryhtyä yrittäjäksi. Hän uskoo näin voivansa olla enemmän läsnä pian kolmevuotiaalle Ellille. Marika Lumme

Marika Lumme

Käsittämättömän suuri yksinäisyys, vaikka syli on täynnä, enemmän kuin koskaan. Vantaalainen äiti Irene Naakka, 32, sanoo vauvan kanssa kokemansa yksinäisyyden yllättäneen ja hämmentäneen.

– Ennen vauvaa viihdyin hyvin omissa oloissani ja vitsailin välillä olevani erakkoluonne. Siksi yllätyin suuresti yksinäisyydestä, joka vauvan myötä tuli. Olin hyvin pelokas ja ahdistunut, Naakka kertoo.

Elli-tytär syntyi vajaat kolme vuotta sitten. Naakka sanoo saaneensa tukea mieheltään, mutta sekään ei poistanut yksinäisyyden tunnetta.

– Minusta tuntui, että jonkun toisen olisi pitänyt olla vierelläni koko ajan.

Naakka pohtii, että yksinäisyyden tunne kumpusi vastuusta.

– Vastuu pienestä vauvasta on niin suuri. Minusta tuntui, että koko ajan täytyy olla valppaana, eikä hetkeksikään voinut rentoutua. Olo oli hirveä.

Raskas olo vauvan kanssa oli kokonaisvaltaista ja tuntui Naakan mielessä sekä kehossa.

– Itkin ensimmäiset pari kuukautta joka päivä. Mieheni sanoi, että meille ei tullutkaan koliikkivauvaa, vaan koliikkiäiti.

Naakka haki apua ja sai diagnoosin masennuksesta. Jälkikäteen hän on ymmärtänyt, että kyseessä oli ennemminkin ahdistus.

– Toivoisin, että apua hakevat ihmiset kohdattaisiin yksilöllisesti. Lääkkeet eivät ole ainoa ratkaisu. Minua olisi auttanut, jos joku olisi tullut käymään kotona.

Naakka sai myös keskusteluapua neuvolan kautta. Se auttoi.

– Olen aina ollut kova jännittäjä ja murehtija. Halusin kontrolloida kaikkea, hän listaa syitä ahdistuksen taustalla.

Kun Elli täytti puoli vuotta, ahdistus helpotti.

– Minulla ahdistus oli hormonaalista. Kun oma hormonikiertoni palautui, olossa tapahtui täyskäännös.

Naakka uskoo, että rohkeus pyytää apua ja kertoa asioista esimerkiksi neuvolassa oli merkittävä asia voimien palautumisessa.

– Olen opetellut pyytämään apua myös isovanhemmilta. Nyt ymmärrän, että yksin ei tarvitse jaksaa. On iso helpotus, kun osaa luopua kontrolloimisesta.

Naakka kertoo tunteistaan vauvan kanssa esikoiskirjassaan Hullu kuin äidiksi tullut Hän halusi kirjoittaa rehellisesti kokemuksistaan, jotta niin moni asia ei tulisi äideille yllätyksenä.

– Mielestäni on hyvä tietää ennakkoon, että synnytyksen jälkeen vessassa käynti voi olla kamalaa ja maito ei nouse rintoihin vielä sairaalassa.

Hän sanoo miettineensä, jättäisikö synnytyskokemuksensa pois kirjasta.

– Yksityiskohdat ovat rajuja ja olin epämukavuusalueella synnytyksen jälkeisistä fyysisistä asioista kirjoittaessani. Ajattelen kuitenkin, että asioista tulee kertoa avoimesti. Toivon, että avoimuudella voin auttaa muita äitejä.

Irene Naakka

32-vuotias blogisti, vapaa toimittaja, kirjailija.

Naakka asuu miehensä ja pian 3-vuotiaan tyttären kanssa Lapinkylässä. Hän on lähtöisin Harjavallasta.

Työskenteli viimeiset kahdeksan vuotta toimittajana. Perusti oman yrityksen huhtikuussa.

Naakka on kirjoittanut erilaisia blogeja yli 10 vuoden ajan. Hän kirjoittaa parhaillaan Mutsie-blogia, jota lukee noin 20 000 ihmistä kuukaudessa.

Naakan Hullu kuin äidiksi tullut -kirja julkaistiin alkuvuonna. Kirjassa Naakka kertoo rehellisesti tarinan odotusajasta taaperon äidiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.