"Lähentelyä ja lääppimistä, voi johtaa vakaviinkin tekoihin" – Tunnettu ravintoloitsija haluaa avointa puhetta yökerhojen vaietusta ilmiöstä

YÖELÄMÄ Omistaja kertoo joutuneensa puuttumaan ahdisteluun ravintoloissaan erittäin usein viimeisen vuoden aikana. Hän korostaa, että kaikki ahdistelijat lentävät ulos "niskaperseotteella" taustastaan riippumatta.

Ravintoloitsija, dj ja kulttuurivaikuttaja Toni Rantanen kertoi julkisessa Facebook-päivityksessään havainneensa ikävän ilmiön ravintoloissa yleistyneen viimeisen vuoden aikana. Kuva ei liity juttuun. Arkistokuva

Kaisa Paastela

Seksuaalinen ahdistelu on yleistynyt ravintoloissa. Näin kokee ravintola- ja kulttuurivaikuttaja ja tunnettu dj Toni Rantanen, joka nosti asian esiin tiistaina Facebookissa Rantanen viittasi maanantaina julkaistuihin uutisiin

– En pidä negatiivisten asioiden nostamisesta esiin, mutta tämä on tärkeä asia, Rantanen aloitti tiistaiaamuna julkaisemansa kirjoituksen.

– Erittäin usein viimeisen vuoden aikana olen puuttunut omissa paikoissani varsinkin ulkomaalaistaustaisten miesten lähentelyyn ja lääppimiseen tanssilattialla, joka olisi saattanut johtaa näköjään vakaviinkin tekoihin ravintolan sulkemisen jälkeen, Rantanen kirjoitti viitaten uutisiin.

Rantanen omistaa Siltanen, Kaku, Ääniwalli ja Kuudes Linja -ravintolat, hänet tunnetaan dj Lil' Tonynä ja Flow-festivaalin taiteellisena johtajana.

– Olen poistanut Siltasesta henkilökohtaisesti useita ulkomaalaistaustaisia, samoin Kaikusta, jossa vaikeampaa, koska tanssilattialla aika pimeetä. Harvemmin he edes rimpuilevat vastaan tai selittelevät mitään. Se on tavallaan tuntunut oudolta, jos on oikeasti puhtaat jauhot pussissa ja hyvillä mielillä koittaa luoda kontaktia, Rantanen selvittiavoimessa päivityksessään.

Hänen mukaansa ulkomaalaistaustaisen asiakkaan tyyli lähestyä naisia voi olla karu, eikä iskuyrityksissä helpolla luovuteta.

– Tyyli on vaan niin karua ja läpinäkyvää, sekä todella ahdistavaa, kun joku liimaantuu tanssimaan sun kylkeen eikä lähde kulumallakaan pois, se on ero suomalaisen ja ulkomaalaistaustaisen käytöksessä kuulemma. Pekka lähtee mököttämään usein siinä vaiheessa kun tulee niin sanotusti rukkaset, kun taas ulkomaalaistaustainen melkein saa siitä tuulta purjeisiin.

Rantanen on huomannut ravintoloissaan, etteivät suomalaisnaiset useinkaan uskalla puuttua tilanteisiin.

– Suomalaiset naiset ovat yllättävän kohteliaita ja ujoja tilanteissa, mitkä näyttävät mun silmään ahdistavilta ja ärsyttäviltä. Aina ihmiset tulevat jälkikäteen kyllä kiittämään, että huh huh, mikä tyyppi. Mun mielestä pitäisi kaikkien ottaa vakavasti tämmöinen lähentely samantien ja käydä ovella sanomassa henkilöstä, Rantanen totesipäivityksessään.

– Satuin eilen törmäämään yhteen vanhoista Kerman ovimiehistä, joka kertoi näistä ongelmista keskustan paikoissa, se vasta olikin karua kuultavaa, meillä on aika hyvin asiat sillan toisella puolella, Kalliossa ravintoita pyörittävä Rantanen arveli.

Hän haluaa korostaa, ettei Facebook-päivityksellä ole rasistinen tausta.

– Itse en ole millään tavalla rasisti, päinvastoin, minusta on superhienoa, että meillä on värikästä yleisöä.

– Ihan samanlaisia hulluja löytyy Suomesta, mutta ikävä kyllä aivan eri suhteessa näköjään, kun lukee näitä raportteja. Samalla tavalla lähtee kotimaan toivot pihalle niskaperseotteella, Rantanen linjasikirjoituksessaan.

Hän myös muistuttaa, että ahdistelulla ja flirtillä on eroa.

– Sen mitä #metoo-kampanja on saannut mun kokemuksen mukaan aikaan, niin suomalaiset ovat ainakin meidän paikoissa ruvenneet ajattelemaan omaa käytöstään isosti, joka on hieno asia.

– (T)ervehenkinen pokailu ja flirttailu kuuluu elämään, ahdistelu on täysin eri asia.

Rantanen myös toteaa, että mutu-tuntumalla ei ihmisiä ravintolan ovelta käännytetä.

– Sisällä pitää olla hereillä ja toimia välittömästi, eli samantien sanomaan uhkaavissa tilanteissa, Rantanen kannustiasiakkaitaan.

Rantasen Facebook-kirjoitus poistettiin palvelusta tiistaina päivällä.

Toni Rantanen kommentoi Helsingin Uutisille, että hän poisti viestinsä, koska ei tarkoittanut sitä julkiseksi.

Rantanen korostaa, että hänen ravintoloissaan on nollatoleranssi kaikelle syrjinnälle. Hänen tavoitteenaan on taata kaikille asiakkaille turvallinen ravintolaympäristö. Lääppimistä ja muuta ahdistelua tapahtuu kuitenkin ennakoinnista huolimatta.

– Olen ollut aktiivinen #metoo-kampanjassa ja saanut ohjeita, miten pitäisi toimia. Tilanteet pitäisi sulkea jo paikanpäällä, ettei tule jatkojuttuja, Rantanen kertoo Helsingin Uutisille.

Rantanen sanoo, että hän on valmis puuttumaan tanssilattialla näkemäänsä tilanteeseen vaikka kesken levyjen soittamisen.

– Jos näen, että joku yrittää työntää toista pois, niin se on vakava merkki. Ihmiset eivät mielellään tykkään, että tullaan liian lähelle tanssimaan.

Edit klo 14.06: Jutun sitaatit on muutettu imperfekti-muotoon. Lisätty tieto, että Facebook-kirjoitus on poistettu palvelusta.

Edit klo 20.45: Lisätty Toni Rantasen kommentit.